Rasprava u Saboru

"Zastupnicima ukinuti privilegiju ranog odlaska u mirovinu"

Foto: Igor Kralj/Pixsell
"Zastupnicima ukinuti privilegiju ranog odlaska u mirovinu"
17.11.2010.
u 15:17
Lesar naglašava da se odredbe o pravu na stjecanje mirovina iz Zakona o pravima i obvezama zastupnika primjenjuju i na članove Vlade te ustavne suce.
Pogledaj originalni članak

– Tražim ocjenu ustavnosti Zakona o pravima i dužnostima zastupnika koji propisuje da zastupnik koji je najmanje četiri godine obnašao dužnost te ima najmanje 25 godina staža nakon prestanka mandata ima pravo na zastupničku mirovinu prije ispunjenja općih uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu. U mirovinu može već s navršenih 60 godina života,  a zastupnica sa 55 godina života – objasnio je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji je uputio ustavnu tužbu kojom od Ustavnog suda traži ukidanje zakonskog privilegija koji saborskim zastupnicima i zastupnicama, članovima Vlade i ustavnim sucima omogućava odlazak u mirovinu ranije nego ostalim građanima Hrvatske.

Lesar naglašava da se odredbe o pravu na stjecanje mirovina iz Zakona o pravima i obvezama zastupnika primjenjuju i na članove Vlade te ustavne suce.

– Dakle, oni koji donose zakone i oni koji ocjenjuju njihovu ustavnost imaju privilegij koji ostali nemaju – tvrdi Lesar i dodaje da je to duboko nemoralno i nepravedno i u sukobu je s ustavnim pravom i jednakošću građana. Ovu inicijativu podupire i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol (SDP) koja kaže:
– Za to sam da svi i zastupnici, ministri i ustavni suci idu u mirovinu po istim općim i starosnim uvjetima kao i ostali građani. Međutim,  smatramo da sve žene trebaju  u mirovinu ići nekoliko godina ranije od muškaraca – kaže Sobol. Ni zastupnice iz HDZ-a i HSS-a nisu na nož  dočekale ovaj Lesarov prijedlog.

– Ako većina bude za, bit ću i ja – odgovara zastupnica HDZ-a Božica Šolić na pitanje bi li poduprla ukidanje odredbe koja omogućuje da ona ide u mirovinu deset godina prije od ostalih građanki Hrvatske.  A HSS-ova Marijana Petir načelno kaže da nema ništa protiv toga da se otvori rasprava o izjednačavanju mirovinskih uvjeta, no ne propušta dodati da je ''posao zastupnika vrlo odgovoran, stresan i zahtjevan te da nitko od njih gotovo da i nema privatnog života jer je angažiran 24 sata''. Potpredsjednik Vlade Darko Milinović novinarima u Saboru kratko je kazao:
– Zakon o pravima dužnosnika sad je takav, a moguće je da će biti predmet rasprave.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

KU
kukuriku
15:53 17.11.2010.

ma to Lesar glada po sebi,...jer on se nikada necé maknuti, jedino ako ga \"bolest-sprijecí\"...(namisto da bi se dogovorija,..on zéli na silu..)

VI
vidimškoj
18:20 17.11.2010.

bolje da su u mirovini jer je manja šteta nego kad rade.

JA
jankoprekobrda
17:30 17.11.2010.

Svima osim ovom Leasru treba zabraniti i ulazak u Sabor jer samo devaluiraju instituciju. Treba im zabraniti i povlastene place i oduzeti svima imunitet, od koga se oni stite od naroda za \"KOJI TAKO ZDUSNO KARADU\".