Najstrože sankcije Putinu

Zatvorio plin! Tri zemlje već dobile do 45% manje plina

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Zatvorio plin! Tri zemlje već dobile do 45% manje plina
12.09.2014.
u 21:33
Brza reakcija - 
Rusi bi mogli zabraniti uvoz vozila i obustaviti dotok plina Europi
Pogledaj originalni članak

Europska unija uvela je novi krug sankcija Rusiji. Nove sankcije najavljuje i američki predsjednik Barack Obama, Rusija uzvraća prijetnjama da će zabraniti uvoz tekstila i automobila, što bi jako pogodilo europsku industriju, ali europske zemlje još više zabrinjava to što je isporuka ruskog plina u Poljsku, Slovačku i Austriju već smanjena.

Ruska strana, doduše, tvrdi da nije smanjila isporuku, Gazprom to negira, ali moguće je da je Rusija već počela zatvaranje plinskih ventila Europi.

Sikorski oštro

Poljska je dobila 45 posto manje plina, Austrija 15 posto, Slovačka 10 posto. Zanimljivo je da su Austrija i Slovačka zemlje EU koje su pokazivale najviše razumijevanja za Rusiju, dok je Poljska najveći zagovornik oštrih mjera. Pa tako šef poljske diplomacije Radoslaw Sikorski kaže za EurActiv da su sankcije došle prekasno. – Da je Europska unija reagirala jače i brže kad je Rusija anektirala Krim, sukoba u istočnoj Ukrajini ne bi ni bilo - kaže.

Koga je kaznio EU? Tri velike naftne i plinske tvrtke neće imati pristup financijskom tržištu, neće moći financirati svoje dugove, to su Rosnjeft, Transnjeft i Gazpromnjeft. A Rosnjeft je već u kolovozu od države tražio posudbu 42 milijarde dolara. Na popisu onih kojima je imovina u EU zamrznuta i ne mogu ondje putovati su 24 nove osobe, Rusi i Ukrajinci. Među njima je i Vladimir Žirinovski, radikalni ruski nacionalist, zatim šef ruske državne tvrtke Rostec, koja je jedan od najvećih izvoznika oružja na svijetu, Sergej Šemezov, koji je ujedno, tvrdi se, blizak prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina iz vremena kad su obojica bili KGB-ovi agenti u Istočnoj Njemačkoj. Sankcionirana su i dvojica vođa separatista u istočnoj Ukrajini, Aleksandar Zaharčenko iz Donjecka i Genadij Cipkalov iz Luganska. NATO tvrdi da u Ukrajini još ima tisuću ruskih vojnika, te da su u Rusiji uz granicu s Ukrajinom stacionirane trupe od 20 tisuća vojnika.

Porošenko oduševljen

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko oduševljen je uvođenjem sankcija: – Nikad nisam osjećao takvu solidarnost. Već se osjećam kako član europske obitelji. Iz Rusije, reagira predsjednik Dume Sergej Nariškin. – Da nije bilo Ukrajine, Sjedinjene Države našle bi drugi povod za sankcije – tvrdi šef donjeg doma parlamenta. – Strane u ukrajinskom sukobu dogovorile su primirje. U tijeku je težak proces razmjene ratnih zarobljenika. Svi bi trebali pomagati da se primirje održi, umjesto toga, oni koji sjede u washingtonskim kabinetima proglašavaju sankcije – kaže Nariškin i situaciju uspoređuje s početkom Prvog svjetskog rata.

– Da nije bilo pucnja u Sarajevu, bilo bi drugih izgovora da se rat počne – kaže Nariškin za Itar-Tass. SAD je uveo sankcije protiv velikih banaka, Sberbanke, Gazprombanke i Rosselhozbanke, Moskovske banke, tu su i kompanije iz energetskog sektora, Gazprom, Lukoil, Surgutnjeftegaz, and Rosnjeft.

>>Smanjene isporuke ruskog plina za Poljsku, Slovačku i Austriju

>>Kosovo uvodi sankcije Rusiji?

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 85

GI
giglibigli
23:44 12.09.2014.

treba kupiti peć na drva dok još nisu digli cijene, od plina ove zime izgleda ništa

NE
Nepobjedivi
01:46 13.09.2014.

Već napisah da je ovaj sukob Zapada i Rusije samo teatar za stoku sitnog zuba. Ove posljednje sankcije su najbolji dokaz da sam u pravu. Sad će se novinari i komentatori raspisati o sankcijama protiv Rusa i Rusije, a da pri tome nemaju pojma da je u svim tim naftnim kompanijama vlast Rusije, odnosno nekih Rusa u Lukoilu svedena najčešće na samo 50-51% vlasništva dionica dok Zapadne kompanije, banke i fondovi (British Petrol, ExxonMobil, ConnocoPhillips, Bank of New York Mellon, E.ON itd.) u svojim rukama imaju 30-49% dionica. U Sberbanku je situacija po ruske nacionalne interese još gora, jer 50% + 1 kontrolna dionica pripadaju centralnoj banci Rusije, koju kontrolira Banka za međunarodna poravnanja (BIS) iz Švicarske, gospodar gotovo svih centralnih banaka svijeta, a ne ruska država. Ukratko, Zapad uvodi i sankcije protiv vlastitih kompanija, banaka i fondova......Štoviše, zatvaranje financijskih vrata spomenutim ruskim kompanijama primorat će ih da se obrate možda Švicarskoj, a sigurno Kini i Japanu, čije će se banke obradovati novim klijentima, dok će Zapadne banke ostati bez nekih velikih klijenata koji su uredno servisirali svoje kreditne obveze. A za banku nema veće kazne nego što je gubitak mogućnosti da plasira novac i zarađuje na kamatama......Naposljetku, valja zabilježiti i prvu Putinovu reakciju glede proširenja liste sankcioniranih fizičkih osoba: "Pozdravljam ovu odluku EU. Što manje naši dužnosnici i rukovodioci budu jurcali po svijetu, a više se posvećivali svom tekućem poslovanju, to bolje. To se posebno odnosi na članove Dume, koji su dužni više surađivati sa svojim biračima"......Dakle, šou može ići dalje pa ne očekujem žestoku reakciju Rusije poput kontrasankcija u kolovozu.

PE
pessimus
07:20 13.09.2014.

ljudmila ispričala nikom drugom do newsweeku.