UDAR VLADE I SABORA:

'Zaustavite povratak 2500 smijenjenih policajaca'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ranko Ostojić
rješenje
rješenje
04.07.2014.
u 17:00
Pravnici: Institut vjerodostojnog tumačenja zakona je relikt prošlosti
Pogledaj originalni članak

– Četiri mjeseca, od 15. listopada 2012. do 13. veljače 2013. godine, dolazio sam na posao u svoju policijsku postaju i sjedio u hodnicima. Ta četiri mjeseca uredno sam dobivao plaću načelnika policijske postaje, iako je na mojem radnome mjestu radio novi načelnik. Naravno, plaću je dobivao i on. Dakle, iz državnog proračuna obojica smo bili plaćeni za isti posao.

Prebačen na niže mjesto

Ja koji sjedim na hodnicima i on koji je postavljen na moje mjesto! I svi su to znali. Ali nikome ništa. Onda su me prebacili u policijsku postaju u 30 kilometara udaljeni grad na najniže radno mjesto - službenika u krim-policiji. Nije bilo važno što imam dvoje male djece i što mi nije zgodno putovati u 30 kilometara udaljeni grad. U mojoj policijskoj postaji za mene više nije bilo mjesta - ispričao nam je to smijenjeni policijski načelnik, podaci poznati redakciji, zbog kojeg Vlada od Sabora traži vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji kako bi spriječila povratak oko 2500 smijenjenih policijskih kadrova na njihova radna mjesta.

Odnosno, Vlada želi da Sabor protumači da su radna mjesta na koja su 2012. i 2013. godine postavili nove ljude bila slobodna pa su ih popunili internim natječajem, iako stari kadrovi nisu bili razriješeni. Time bi se spriječila buduća pozitivna rješenja i pozitivne presude smijenjenih koji su podnijeli žalbe i sudske tužbe.

Naš je sugovornik prvi dobio rješenje Odbora za državne službenike i inspekcije pri Ministarstvu uprave prema kojem ga se odmah mora vratiti na mjesto načelnika jedne policijske postaje u Istri i prema kojem se poništava imenovanje njegova nasljednika.

Do sredine srpnja trebao bi dobiti i presudu Upravnog suda o svom slučaju. Pravni stručnjaci se zgražaju nad takvom idejom Vlade iako institut vjerodostojnog tumačenja zakona postoji kao mogućnost u saborskom poslovniku.

– To je Milanovićev pokušaj kojim on svoju poslušnu većinu u Saboru želi natjerati da protumači zakon kako bi Upravni sud revidirao svoje odluke. Ali retroaktivni utjecaj na upravne ili sudske odluke nešto je što bi Ustavni sud sigurno srušio, bude li Sabor vjerodostojno tumačio Zakon o policiji – smatra HDZ-ov pravni stručnjak Vladimir Šeks. S njim se slaže i profesorica Sanja Barić, ustavno-pravna stručnjakinja, koja kaže da je taj institut relikt prošlih vremena i da je vrlo dvojben i diskutabilan.

– Ako hoćete disciplinirati sudove, onda trebate mijenjati zakone, a ne ih tumačiti – rekla je prof. Barić.

A vjerodostojnim tumačenjem zakona koji predlaže Vlada, a donosi Sabor, izvršna i zakonodavna vlast utječu na sudsku, čime se onda ruši trodioba vlasti.

Tako misli i bivši predsjednik Vrhovnog suda, a sad odvjetnik Ivica Crnić, prema čijim riječima se tako na mala vrata izmjenjuje zakon. Crnić nije upućen u konkretan slučaj vjerodostojnog tumačenja Zakona o policiji, no kaže da je jako skeptičan prema samom institutu vjerodostojnog tumačenja zakona.

Tumačiti trebaju - sudovi

– Tim institutom dovodi se u pitanje nezavisnost sudske vlasti – smatra Crnić. Dodaje da tumačenje zakona treba biti isključivo u ovlastima sudova odnosno Ustavnog suda i redovnih sudova. Uredu pučke pravobraniteljice stigle su brojne pritužbe na smjene u policiji, a u tom uredu su nam kazali da su smjene u policiji i interne natječaje već prepoznali kao važnu temu u području ljudskih prava.

– U tom smjeru poduzeli smo ne samo određene korake nego se time intenzivno bavimo i izvještavamo Hrvatski sabor već nekoliko godina – poručili su nam iz ureda pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

GI
gismund
17:32 04.07.2014.

sramota da se preko "autentičnog tumačenja zakona" pokušavaju poništiti sudske odluke utemeljene na zakonu! ovo je strahovit moralni pad i eklatantno nepoštivanje trodiobe vlasti od strane SDP/HNS vlade!

KA
kajinx
17:30 04.07.2014.

Sa koliko mašte se izigravaju ljudi, koliko ironije, koliko licemjerja! I to se sve servira Hrvatskog narodu sa ozbiljnim izrazom lica!

ZD
zdepar
17:05 04.07.2014.

još malo pa nestalo, uhvati koliko možeš