ratni zločin

Završne riječi na suđenju Miloradu Momiću za ratni zločin

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Završne riječi na suđenju Miloradu Momiću za ratni zločin
20.12.2012.
u 18:39
Branitelj je podsjetio kako je prva optužnica protiv Momića sadržavala "grozne zločine da je ubijao i rezao motornom pilom", dok je u zadnjoj optužnici optužen samo za sudjelovanje u premlaćivanju Stanka Penavića
Pogledaj originalni članak

Ispitivanjem optuženog i završnim govorima optužbe i obrane, na Županijskom sudu u Vukovaru pred sudskim vijećem, kojim je predsjedavao Nikola Bešenski, u četvrtak je završen dokazni postupak protiv Milorada Momića (47), kojega optužnica tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva. 

U optužnici koju zastupa zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru Vlatko Miljković, navodi se da je optuženi Momić, pripadnik TO s još više od deset pripadnika TO, 2. rujna 1991. u Oroliku ispred "štaba TO" pretukao Stanka Penavića iz Berka koji je toga dana zarobljen sa skupinom branitelja i odveden u susjedni Orolik. Prilikom udaranja, Penavić je izgubio svijest i pao na pod pa su ga počeli udarati nogama i pri tom je zadobio prijelom triju rebara, jagodične kosti i izbijeno mu je osam zubi. U ispitivanju optuženo, sudac se zanimao za neke detalje oko njegova boravka u Berku i Oroliku neposredno prije i nakon događaja za koji je optužen.

Momić je tvrdio da nikada nije pripadao ni jednoj vojnoj postrojbi iako ne isključuje mogućnost da je "kao i svi, možda bio na kakvom popisu teritorijalne obrane". Vlatko Miljković u završnom govoru rekao je da su u dokaznom postupku potvrđeni svi navodi iz optužnice i da su izjave oštećenog Stanka Penavića potvrdili svjedoci koji su vidjeli kada je pretučen ispred "štaba TO" jer su i oni bili ondje nakon što su zarobljeni. Također su svjedoci potvrdili, rekao je Miljković, da je Momić bio viđen pri premetačinama kuća Hrvata u Berku, a dolazio je i u zatvor u Berku, gdje su bili zatvarani i mučeni, a potom ubijani ili protjerani Hrvati i zbog toga sudskom vijeću predlaže da Momića proglasi krivim i izrekne kaznu zatvora prema zakonu te da mu produlji pritvor, podsjećajući da se godinama krio u Francuskoj, odakle je izručen Hrvatskoj.

Momićev branitelj Tomislav Filaković osporio je navode iz optužnice, posebice onaj dio koji govori o ratnom zločinu protiv civila jer, kako tvrdi, Stanko Penavić nije bio civil već vojnik te tvrdi da je zarobljen kao vojnik u odori i s oružjem dok je branio Berak. Filaković kaže kako je u novoobjavljenom Registru branitelja pronašao podatak da je Penavić bio pripadnik ZNG-a, a poslije 204. brigade, pa se njegovu branjeniku ne može suditi i presuditi da je počinio ratni zločin protiv civila, kako je navedeno u optužnici. Podsjetio je da je prva optužnica protiv Momića sadržavala "grozne zločine da je ubijao i rezao motornom pilom", dok je u zadnjoj optužnici optužen samo za sudjelovanje u premlaćivanju Stanka Penavića i tvrdi da ga Francuska nikada ne bi izručila temeljem te posljednje optužnice. Zatražio je oslobađanje Momića i puštanje iz pritvora u kojemu je proveo gotovo dvije godine jer nije ništa dokazano za što ga tereti optužnica, a svjedočenja svjedoka, pa i oštećenog Penavića, ocijenio je "nevjerodostojnim, nelogičnim i neuvjerljivim" što je potkrijepio time što Penavić nikada prije, dok nije uhićen Momić, nije spominjao njega kao osobu koja ga je tukla niti je spominjao ozljede koje je zadobio u Oroliku 2. rujna 1991. Sudac Bešenski sutra će objaviti presudu Miloradu Momiću.

>>Nastavljeno suđenje M. Momiću za ratni zločin - produljen mu pritvor

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

TO
Toni50
19:44 21.12.2012.

Gdje mi je komentar ? gdje ništa ne tvrdim sasmo se pitam koliko mrtvi je bilo ?

IN
insignia
18:49 20.12.2012.

Milorade,crni Milorade ne gine ti bajbuk

Avatar emilsali
emilsali
19:05 20.12.2012.

Sigurno je sigurno 3 Puta Dozivotno