Zbog afere Slavonski Brod s HTV-a suspendiran Jozo Kapović

08.12.2008.
u 12:14
Pogledaj originalni članak

Ravnatelj HTV-a Blago Markota rekao je danas na sjednici Programskog vijeća HRT-a da je Jozo Kapović trenutačno suspendiran jer je utvrđeno da je on 29. svibnja uređivao "Brisani prostor" kada je u toj emisiji gostovao gradonačelnik Slavonskog Broda Mario Duspara koji je ranije upozorio da je za gostovanje na televiziji platio agenciju za odnose s javnošću "Moira".

To znači da se Kapović ne može pojavljivati na HTV-u do okončanja postupka, objasnio je Markota.

Razlozi za njegovu suspenziju su način na koji je Duspara gostovao u emisiji i to što je tema o kojoj je bila riječ obrađena jednostrano, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić ocijenivši da je tim slučajem HTV-u nanesena velika šteta.

Interna istraga pokazala je da nije bilo pokušaja da se ista tema obradi i u Otvorenom, rekao je Markota dodavši kako su istog dana, još u petak razgovarali sa svim ljudima u kući koji su na indirektan način povezani s Dusparinom izjavom.

Sutlić je kazao da su odmah pokrenuli hitnu istragu uključujući i onu s nadležnim tijelima, a sva dokumentacija bit će dostavljena DORH-u. Sutlić je, kaže, u istupima u Hrvatskom saboru upozorio da se pritisak vodstva kuće preselio na redakcije te da brojne agencije za podnose s javnošću izravno kontaktiraju s novinarima. Najavio je da će pokrenuti čitav niz postupaka uključujući i promjenu kodeksa.

Član Vijeća Siniša Grgić upozorio je da mnogi bivši zaposlenici HRT-a, a sadašnji agenti za odnose s javnošću redovito obilaze kuću ocijenivši kako oni i te kako utječu na program.
- Vanjske kuće obilaze kuću (HRT) kako bi nametnuli svoje teme i goste - rekao je Grgić.

Članica Vijeća Suzana Jašić zauzela se za to da se o problemima govori otvoreno jer, kako drži, ugled kuće ne narušavaju oni koji govore o problemima nego oni koji se svih ovih godina s problemima nisu uhvatili u koštac.

- Pet godina slušam iste priče od različitih ljudi. Nije problem pogledati koje agencije imaju koje klijente i onda to dovesti u vezu s programom - kazala je Jašić.

Ustvrdila je da je dio novinara na platnoj listi agencija, da oni dobijaju velike honorare i prema tim agencijama postaju blagonakloni.

- Korupcija se teško dokazuje. Ljudi upleteni u koruptivne radnje su pametni, znaju izbrisati tragove - rekla je Jašić.

Član Vijeća Hašim Bahtijari kazao je da se Programsko vijeće već više puta bavilo ovakvim i sličnim temama poput sudjelovanja gostiju u emisijama i sukobima interesa te da je donosilo zaključke. No, u rješavanju kriminalnih radnji nije se otišlo dalje od osnivanja povjerenstava koje bi trebalo ispitati slučajeve i većina njih je završila u ladicama, a neki koraci su otišli dalje pa se tražilo i uključivanje DORH-a.

Svim tim koruptivnim radnjama zajedničko je, smatra Bahtijari, što se uvijek pojavljuje ista agencija. Drži da je ovaj slučaj pljuska pretplatnicima koji plaćaju Hrvatsku televiziju i Programskom vijeću čiji su članovi bili ismijavani i optuživani da su u funkciji nekih drugih televizija.

Bahtijari očekuje od glavnog ravnatelja da danas pokrene postupak smjene osoba za koje smatra da su odgovorne i da se pokrene postupak izbora. U protivnom, smatra Bahtijari postavlja se pitanje vjerodostojnosti i spremnosti da se Blago Markota i Vanja Sutlić obračunaju s problemima i pitanje njihove odgovornosti.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr