PUŠAČKI BUNT

Zbog cigareta vlada mora na Ustavni sud

16.06.2009.
u 01:03
Pogledaj originalni članak

Zbog, kako tvrdi, katastrofalnih posljedica Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda i tisuće otpuštenih konobara, predsjednik Udruge restoratera Miro Folnegović-Hulec obratio se Ustavnom sudu.

Zakon koji svugdje zabranjuje pušenje jedan je od najstrožih u Europi i sigurno uopće nije uzeo u obzir posljedice, koje su za tisuće ugostitelja i vlasnika restorana i konoba katastrofalne, pa stoga tražimo da nas Ustavni sud zaštiti – kaže Folnegović-Hulec.

Za ugostitelje stvar je jednostavna: oni i njihovi zaposlenici žrtve su zakona koji je, kažu, bez ikakvih analiza i priprema po hitnom postupku donijela Vlada, na inicijativu ministra zdravstva Darka Milinovića i uz potporu jakog hadezeovca Andrije Hebranga. Folnegović-Hulec kaže da ugostitelji u pravnu bitku ulaze bez ikakvih kalkulacija jer im je ugrožena egzistencija. – Zbog zakona, istina, uz pomoć recesije, promet u lokalima bez terasa smanjen je čak 70 posto – tvrde ugostitelji kojima gori pod petama.

Stoga su opunomoćili odvjetnicu Ivanu Stigleitner Gotovac, koja je Ustavnom sudu RH poslala Prijedlog za ocjenu suglasnosti zakona s Ustavom. - Restorateri smatraju da je novi zakon o (ne)pušenju povrijedio nekoliko ustavnih prava hrvatskih građana. Povrijeđen je članak 14. koji regulira osobna prava i slobode te 49. jer se ne osigurava jednak pravni položaj svih poduzetnika na tržištu, a malim poduzetnicima u potpunosti se onemogućuje rad – kaže odvjetnica Stigleitner.

Sloboda izbora Restorateri u svom podnesku Ustavnom sudu navode kako oni jesu za to da se poštuje namjera zakonodavca za zdravljem građana, ali traže da se, u skladu s ljudskim slobodama, svakome omogući sloboda izbora. Odnosno da zakon, po uzoru na neke zemlje EU, bude blaži.

Pogledajte na vecernji.hr