Kolumna

Zbog izgleda i sadržaja Večernjeg lista i kava traje dulje

Foto: VL
Zbog izgleda i sadržaja Večernjeg lista i kava traje dulje
17.11.2015.
u 12:00
Svaka promjena traži vrijeme za prilagodbu, a navike ponekad nije zgorega mijenjati
Pogledaj originalni članak

Premda ih doživljavamo svaki dan i na svim mogućim mjestima, promjene, velike ili male, izazivaju našu pažnju, a potom i reakciju. Ne bi se baš moglo reći da smo skloni promjenama. Uvijek nam je ugodnije snalaziti se u dobro poznatom okruženju. I kad kod kuće samo pospremimo garderobni ormar, premda je uredniji, djeluje nam čudno.

U kontekstu promjena “pospremljeni” Večernjak jučer je dobro prošao. Istina, reakcije su čitatelja od “Bravo, bravo!” do „To više ne sliči na novine“, no više je onih zadovoljnih Večernjakovim novim ruhom. I dok zadovoljni argumentiraju svoje mišljenje, dotle nezadovoljni šalju britke poruke: “Meni se ne sviđa” ili “Što ste napravili od novina”.

“Hvala vam za novi izgled lista. Večernjak je sada moderniji, jako mi se sviđa, nemam nijednu primjedbu. Izgled je gotovo savršen – pročistili ste ga, tanja su slova, sve je uzorno riješeno. Pravi je užitak čitati” – rekao je čitatelj. Dugogodišnja pretplatnica piše: “Bravo, bravo! Zbog izgleda i sadržaja ovog broja trajalo je jutarnje čitanje, a to je više nego dobar znak”.

Upravo je to redakcija Večernjeg lista htjela postići ovim laganim redizajnom. Uredništvo se u konceptu sadržaja opredijelilo za ozbiljnost i relevantnost pa je grafička prezentacija mirnija, prozračnija, ne pršti bojama i ne odvlači pozornost od samog sadržaja. Dobiveno je više prostora za novinarski tekst, a zbog nešto šireg stupca lako ga je čitati. Fotografije su atraktivnije jer su događajne, a ne nužno samo ilustracije napisanom.

Čitatelji su već, sudeći po reakcijama, prepoznali da u rukama drže novine čiji koncept konkurira brzim medijima – s malo vijesti i s puno analitičkih članaka, komentara i razgovora. I pored toga, čitateljska mišljenja prikupljamo i dalje, rado ćemo čuti prijedloge, kritike i pohvale.

Pred nama je vrijeme prilagodbe koju traži svaka promjena. Ponekad nije zgorega promijeniti naviku, odustati od inercije i prihvatiti nešto, tek naoko, nepoznato.

>> Nov izgled kakav i zaslužuje naše ozbiljno novinarstvo

>> Ovdje su propadale države i ideologije, samo je Večernjak ostao

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

FO
ForeignLegion1987
12:37 17.11.2015.

sve je to lijepo i dobro samo jos da promijene i novinare jer u vecernjem listu ,,,,,vecina novinara,,,, su trecerazredni novinari,,,,,i nije mi jasno kako to da ih netko ne kontrolise prije objavljivanja dotalno glupih i nerazumljivih clanaka,,,,

Avatar Vrtlaric
Vrtlaric
12:24 17.11.2015.

OK sad prestanite vjerovati da podržavanjem četničkog pokreta podržavate Hrvatsku državu.

Avatar šokac_divani
šokac_divani
13:51 17.11.2015.

Meni je fascinantno da u Hrvatskoj novinari hvale "svoju tiskovinu" - Večernji list baš kao što i Zokijevi ministri hvale rad "svoje" Vlade.