UPOZORENJE

Zbog komadića metala povučene žitne pahuljice Kellogg"s

09.02.2002.
u 00:00
* Ministarstvo zdravstva naložilo sanitarnim inspekcijama da provedu kontrolu i količine koje su možda ostale da povuku iz prometa
Pogledaj originalni članak

Komadići metala pronađeni su u serijama žitnih pahuljica Kellogg"s Choco Tresor težine 375 grama i Kellogg"s Loops težine 375 grama proizvođača Kellogg"s iz Njemačke, i to s rokovima valjanosti od 1. listopada 2002. do 21. ožujka 2003. godine. Brzom reakcijom generalnog zastupnika poduzeća Magma d.d. u Hrvatskoj veći dio serija navedenih proizvoda, uvezenih u Hrvatsku tijekom siječnja, odmah je povučen iz prometa.

U priopćenju za medije, koje je potpisao ministar zdravstva dr. Andro Vlahušić, navodi se i to da je Ministarstvo zdravstva naložilo sanitarnim inspekcijama županija i grada Zagreba da provedu kontrolu i količine koje su eventualno ostale povuku iz prometa. Uzorci žitnih pahuljica upućeni su u Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Građani koji su kupili Kellogg"sove žitne pahuljice sa spomenutim rokom uporabe neka ih ne koriste. Proizvodi se mogu vratiti u trgovine u kojima su kupljeni.

Obavijest o nađenim komadićima metala u žitnim pahuljicama Ministarstvu zdravstva stigla je putem sustava ranog uzbunjivanja Europske komisije, generalnog direktora za zdravlje i zaštitu potrošača.

I dok je Ministarstvo zdravstva ovaj put javnost putem medija upozorilo na izbjegavanje spornih proizvoda, navod da su sanitarne inspekcije krenule u kontrolu i povlačenje pahuljica, čini se, nije točan. Jučer do kasno poslijepodne zagrebačka Sanitarna inspekcija, naime, nije znala što mora činiti sa spornim Kellogg"sovim proizvodima.

- Za razliku od medija, mi nismo dobili naputak slučaju pahuljica s metalom. To me iznenađuje i stoga ću provjeriti u Ministarstvu što se događa. Čim naputak dobijemo, sanitarni inspektori obići će trgovačke kuće i naložiti povlačenje spomenutih namirnica - kazala je glavna zagrebačka sanitarna inspektorica dr. Nada Brkljačić. Zasad se ne zna kakve posljedice za ljudsko zdravlje može imati evenutalno konzumiranje Kellogg"sovih pahuljica, jer još se ne zna ni o kojem je metalu riječ.

U Magmi, pak, kažu kako su potrošače upozorili da izbjegavaju sporne proizvode oglasom u jučerašnjem broju Vjesnika. Navode kako dosad nije dokazano da su u proizvode Froot Loopsa ušle supstancije koje štete zdravlju, no postoji mogućnost da određeni broj pakiranja sadrži sićušne komadiće metala. Magma ih je povukla, napominju, zato što su se oni proizvodili na istoj proizvodnoj liniji kao i artikli Choco Tresor.

- U Francuskoj je sedam kupaca reklamiralo Choco Tresor, no na našem se tržištu taj proizvod nije prodavao. Froot Loops odlučili smo povući iz prodaje ponajprije zbog mjera opreza - kazala je direktorica marketinga Magme Marina Dijaković. Kellogg"sovih namirnica Froot Loopsa dosad su iz dućana povukli, kaže, nekoliko stotina te su obavijest uputili svim trgovcima.

Direktor prehrane Mercatonea Marko Branica kaže kako su oni, međutim, od Magme poluslužbenu preporuku o povlačenju Kellog"sovih Froot Loops namirnica dobili 31. siječnja.

- Te smo proizvode iz prodaje povukli odmah, premda nismo dobili službenu obavijest. No, znajući kako potrošači reagiraju u ovakvim situacijama, odlučili smo ukloniti cjelokupni Kellogg"sov asortiman s polica, odnosno njihovih osam proizvoda koje smo nudili - rekao je M. Branica.

D. Glavina, S. Lauš-Mrvelj

Pogledajte na vecernji.hr