Sindikat pomoraca

Zbog korupcije prijavili čelnike Agencije za obalni linijski promet

Foto: Tino Jurić/PIXSELL
Zbog korupcije prijavili čelnike Agencije za obalni linijski promet
16.08.2012.
u 13:59
Devet pomoraca LNP-a ostalo je bez posla jer je održavanje katamaranske linije Split – Rogač – Milna dodijeljeno obrtu Kapetan Luka iz Krila Jesenica
Pogledaj originalni članak

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti Hrvatski sindikat pomoraca podnio je kaznenu prijavu protiv Ivana Franičevića, donedavnog ravnatelja Agencije za obalni linijski pomorski promet, Borisa Matošića, predsjednika Upravnog vijeća agencije i odgovorne osobe obrta Kapetan Luka iz Krila Jesenica. Prema riječima Denisa Jelaske, povjerenika sindikata, prijavili su ih zbog korupcije u agenciji, odnosno nezakonitog oduzimanja linije Split – Rogač koju je održavala tvrtka LNP. Zbog toga je njezinih 9 pomoraca ostalo bez posla.

Katamaranska linija Split – Rogač dodijeljena je obrtu Kapetan Luka iz Krila Jesenica. Nakon što je u lipnju istekla koncesija za održavanje te linije, iz agencije su pozvali direktoricu LNP-a Antoniju Mišuru da dostavi ponudu za održavanje katamaranske linije. No početkom ovog mjeseca u LNP-u su doznali da će liniju Split – Rogač održavati Kapetan Luka te kako će se na liniju priključiti i Milna, koja je također, tvrdi Jelaska, nezakonito oduzeta LNP-u. Tako je nova brzobrodska linija postala isplativija.

U kaznenoj prijavi Sindikat pomoraca naglašava da su Ivan Franičević i Boris Matošić sve izrežirali da prikriju nezakonitosti u radu i da Kapetanu Luki pribave protupravnu imovinsku korist od najmanje milijun kuna.

– Fingirali su pregovarački postupak, a nisu prethodno objavili natječaj za održavanje brzobrodske linije Split – Rogač premda su već prije odlučili da se pregovarački postupak neće obaviti na zakonit način – kaže Jelaska.

Iz Sindikata pomoraca poručuju da nemaju ništa protiv obrta Kapetan Luka, mogućnosti da dobije posao i isplati 7,5 milijuna eura vrijedan novi, jedinstveni katamaran na svijetu. Ali to treba obaviti na transparentan način, putem javnog natječaja na kojem će za sve zainteresirane vrijedit isti uvjeti. Uvjereni su da će Županijsko državno odvjetništvo razmotriti njihovu prijavu, otkriti nezakonite radnje u Agenciji za obalni linijski pomorski promet i kako će devet pomoraca LNP-a opet dobiti radno mjesto.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
17:14 16.08.2012.

Kukuriku koalicija u predizbornoj kampanji je obećala projekt kojim će pokušati korupciji stati na kraj . Međutim svi natječaji su i dalje namješteni, te je vidljivo da se radi o kriminalnim radnjama za koje još nitko nije završio u zatvoru. Koji su rezultati tog projekta ?