Zbog legionele Žatika na crnoj listi nepoželjnih?!

09.02.2009.
u 19:45
Pogledaj originalni članak

Dvojbe o po zdravlje opasnom bivanju u Poreču privode se kraju. Uzročnik atipične upale pluća, od kojeg je oboljelo šest posjetitelja Svjetskoga rukometnog prvenstva, bakterija legionela, izolirana je iz uzoraka uzetih u novoj sportskoj dvorani na Žatiki.

Fatalna ljepotica
Porečka ljepotica bila je kobna za četvero Norvežana, dvoje Danaca te jednog Hrvata. Do ovog se zaključka došlo detaljnim intervjuiranjem oboljelih i analitičkim slaganjem podataka, jer je jedini zajednički nazivnik svim oboljelima - dvorana. To je, naime, jedino mjesto na kojem su svi bili, budući da su odsjeli na različitim lokacijama.

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof. Ira Gjenero-Margan, potvrdila je da su preliminarni rezultati epidemioloških istraživanja uzroka donesenih iz Poreča pokazali kako su bakteriju oboljeli najvjerojatnije udahnuli u dvorani.

Epidemiologija Đana Pahor detaljno objašnjava postupke koje su svi liječnici dužni poštivati kada je riječ o legionarskoj bolesti čiji je najčešći uzročnik legionella pnneumofil, a čiji su simptomi vidljivi nakon desetak dana inkubacije.

- Dojava nacionalnom, a potom i regionalnomu referalnom centru u Londonu obvezna je, objašnjava Đ. Pahor.
- S legionelom nema šale. Ona je tzv. ubikvitarni organizam i prisutna u prirodi, no ne i izvor bolesti jer se ne razmnožava u količinama u kakvim se razmnožava u zatvorenim prostorima, instalacijama, cijevima... Obožava vlagu, organsku nečistoću i hrđu, a idealne su joj temperature 25 do 44 stupnja, s tim da može preživjeti i sve do 58 Celzijevih stupnjeva.

Pahor obrazlaže kako se legionela ne prenosi s čovjeka na čovjeka nego je jedini način infekcije udisanjem sitnih kapljica. U slučajevima kada je legionela izolirana u nekom objektu, nužne su tzv. vatrogasne mjere.

- S hitnim epidemiološkim mjerama ne smije se čekati ni trenutka. Prvi korak je hiperkloriranje toplovodnog sustava, dezinfekcija sustava visokim količinama klora. Uobičajena je količina do 0,5 miligrama klora po litri, a u ovakvim slučajevama koncentracija je toksična jer iznosi od 15 do 40 miligrama po litri. Klor u cijevima kuha 2 sata.

Paljenje cijevi klorom
Uzorci se mjere na svim slavinama, a potom sustav ispire vrelom vodom od 65 stupnjeva te pasterizira 4 sata. Uzorci se ponovno uspoređuju i tek tada se detaljno ispire sustav - objašnjava riječka epidemiologinja. Napominje da je ova mjera iznimno opasna i provodi se isključivo uz nadzor epidemiologa.

Nakon ovakve intervencije objekt je - objašnjava epidemiologinja, pod stalnim nadzorom. Posla ima i za tehničke službe jer treba pregledati sva “slijepa crijeva” u instalacijama u kojima se legionela ponovno može razviti. Upozorava na obvezno razdvajanje protupožarnih instalacija od vodovodne mreže.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr