milijunske štete

Optužnica protiv službenice HZZO-a jer je sređivala braniteljske naknade onima bez statusa

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Optužnica protiv službenice HZZO-a jer je sređivala braniteljske naknade onima bez statusa
27.01.2016.
u 17:23
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužnicu protiv 60-godišnjakinje zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i protiv 58-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti
Pogledaj originalni članak

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je optužnicu protiv 60-godišnjakinje zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i protiv 58-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, priopćio je DORH.

Okrivljene se tereti da su počinili navedena kaznena djela od studenog 2002. do veljače 2005. godine u Zagrebu odnosno da je prvookrivljenica kao službenica u jednom područnom uredu Zavoda za zdravstveno osiguranje; u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge osobe; na traženje drugookrivljenika i danas pokojnog S. G., poduzimala radnje dogovorene s drugookrivljenikom i/ili s danas pokojnim S. G.

Žena je, naime, bila zaposlena kao kontrolor za zdravstveno osiguranje u sklopu kojeg je bila ovlaštena zaprimati i kontrolirati zahtjeve hrvatskih branitelja za priznavanje prava na naknadu plaće zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu. Bila je odgovorna i za dostavu tih zahtjeva nadležnom liječničkom povjerenstvu te ovlaštena, po donošenju rješenja nadležne pravne službe istog zavoda u vezi s navedenim pravom, obračunati iznos naknade i ispisati nalog za isplatu podnositelju zahtjeva.

Prvookrivljena 60-godišnjakinja ''operirala je'' s drugookrivljenim 58-godišnjakom te sa S. G. koji je u međuvremenu preminuo.

Sukladno dogovoru, drugookrivljenik ili danas pokojni S. G. osobno su ili putem jedanaest osoba – posrednika, pronalazili osobe kojima su predočavali mogućnost ostvarenja materijalne naknade u Zavodu za zdravstveno osiguranje s osnova sudjelovanja u Domovinskom ratu uz novčanu proviziju za posredovanje u ostvarenju te naknade, neovisno o stvarnoj okolnosti sudjelovanja u Domovinskom ratu i neovisno o stvarnom korištenju bolovanja s navedene osnove, na što su te osobe i pristale.

Kada bi se dogovorili s podnositeljima zahtjeva, uzimali su od njih dokumentaciju i predavali je 60-godišnjakinji u njezinu uredu. Ona je potom s tom dokumentacijom omogućavala realizaciju njihovih zahtjeva za ostvarenje prava na naknadu plaće zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu, a time i isplate po toj osnovi, iako je znala da priložena dokumentacija ne odgovara stvarnom statusu podnositelja zahtjeva i da ne udovoljavaju uvjetima za dodjelu zahtijevane naknade.

Ukupno su tako sredili naknade za 78 korisnika te, kada bi njima novac bio uplaćen na račun, uzimali su proviziju.

Prvookrivljena djelatnica i drugookrivljeni 58-godišnjak ostvarili su zajedničku korist u ukupnom iznosu od 4,051.388,47 kuna i 1000 eura, a prvookrivljenica i danas pokojni S. G., s osnova provizije, zajedničku nepripadnu korist u ukupnom iznosu od 703.509,35 kuna.

Kako nitko ne bi posumnjao u njezine radnje, odobravala je sve zahtjeve osoba, njih 195, koji nisu ostvarivali uvjete za dobivanje naknade i za to nije uzimala nikakvu proviziju, ali je tako oštetila Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje za ukupni iznos od 30,757.274,10 kuna.

>> Nije vratio zajam ni platio robu, a zadržao i 580.000 kuna od prometa gotovinom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 69

Avatar Mima1
Mima1
18:02 27.01.2016.

"Okrivljene se tereti da su počinili navedena kaznena djela od studenog 2002. do veljače 2005. godine...." -nakon "samo" 11 godina. Čemu služe revizije? Postoje li kontole? Očito ne postoje i ne služe ničemu. Slažem se da to još sve treba utvrditi, procesuirati, eventualno i osuditi, ali žalosna da ne kažem čak i smješna količina godina od počinjenja ev. kaznenog djela do danas.

RI
rimtutituki75
18:20 27.01.2016.

Moze oklada da su sve do jednoga bili "domoljubi" i clanovi zna se koje stranke? Dao bi se taj registar branitelja ocistiti samo kad bi bilo volje.

DU
Deleted user
18:02 27.01.2016.

Niti je to jedini ured niti su oni najpametniji to je bila špranca koja se primjenjuje desetljećima, baš me zanima ima li toga i u mirovinskome sa lažnim ''potvrdama'' statusa Hrvatskih branitelja ili fiktivnih potvrda radnih staževa iz cijele bivše poštene juge(naročito iz Slovenije gdje su bila najveća izdvajanja doprinosa iz osobnog doprinosa).