Slučaj Maškarin

Zbog nesavjesnog liječenja ponovno se sudi Branku Popoviću

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Zbog nesavjesnog liječenja ponovno se sudi Branku Popoviću
21.05.2013.
u 14:32
Optuženi Popović rekao je da se ne smatra krivim ostajući kod obrane iz prošloga postupka – da nije primjenio ni pogrešnu metodu ni prekršio pravila struke i da je njegovo postupanje bilo daleko od nesavjesnog
Pogledaj originalni članak

Umirovljenom kirurgu Branku Popoviću, nakon što je Županijski sud u Rijeci ukinuo presudu Općinskog suda koji ga je u rujnu 2011. godine zbog nesavjesnog liječenja Miroslava Maškarina nepravomoćno osudio na uvjetnu kaznu - osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, danas je počelo novo suđenje.  Kirurga Popovića Državno odvjetništvo tereti za nesavjesno liječenje smatrajući da je u srpnju 2006. godine za operacije crvuljka iz nehaja grubo prekršio pravila struke pri čemu je mladiću ozlijedio aortu, a što je za posljedicu imalo amputaciju noge mladog Rabljanina.

Viši sud je ukidajući presudu dao uputu da se u ponovljenom postupku izvedu svi dokazi pa će ponovno biti saslušani svi svjedoci , a medicinski vještaci iz Zagreba i Osijeka još će jednom obrazlagati nalaze i mišljenja prema kojima je kirurg pogriješio pri zahvatu.  Na Općinskom sudu još uvijek traje i drugi postupak u slučaju Maškarin. U toj parnici  mladić i njegova obitelj od KBC Rijeka i države potražuju 13,7 milijuna kuna, odbijajući od tuženih ponuđenu naknadu od 2,4 milijuna kuna u slučaju prihvaćanja sudske nagodbe.

Optuženi Popović rekao je da se ne smatra krivim ostajući kod obrane iz prošloga postupka – da nije primjenio ni pogrešnu metodu ni prekršio pravila struke i da je njegovo postupanje bilo daleko od nesavjesnog. No, Sud će prije nastavka suđenja morati utvrditi  postoji li pravni kontinuitet  u odnosu na kazneno djelo nasvjesnog liječenja za koje se Popović tereti jer je u međuvremenu došlo do izmjena Kaznenog zakona. Po novom zakonu  propisana  kazna je blaža, no, istakla je obrana , kvalifikacija  o nanošenju osobito teških tjelesnih ozljeda, koja po tužiteljima proizlazi iz činjeničnog opisa optužnice, ne stoji jer je  kirurg optužen za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, a za to je nastupila  zastara.

Mladi Rabljanin koji gotovo sedam godina otkako je nakon rutinske operacije ostao bez noge živi kao invalid , uz brojne druge zdravstvene tegobe, i dalje strpljivo čeka pravomoćne sudske odluke. Očekuje da će sud u ovom postupku detaljnije utvrditi sve činjenice kako je i naložio viši sud.

– Novo je suđenje tek počelo pa i ne mogu puno govoriti , mogu tek reći da se nadam da će sud  pravedno odlučiti o tome kakva je odgovornost kirurga, vodeći računa o ozljedi i posljedicama koje trpim i trpit ću do kraja života – kratko je kazao Maškarin.  

>> Ukinuta presuda kirurgu zbog kojeg je Maškarin ostao bez noge

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.