13 posto veća kamata

Zbog nezakonite kamate Zaba liječniku mora vratiti 4 mil. kn.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Zbog nezakonite kamate Zaba liječniku mora vratiti 4 mil. kn.
08.05.2012.
u 10:51
Ova presuda sudski je presedan u Hrvatskoj, a mnogi smatraju i da bi mogla postati osnova za pokretanje nove kolektivne tužbe građana protiv banaka jer je praksa samovoljnog određivanja kamatnih stopa učestala i u drugim bankama
Pogledaj originalni članak

Vlasnik zagrebačke poliklinike ''Hipokrat'', liječnik Alan Ivanišević dobio je nakon 11 godina parničenja pravomoćnu presudu protiv Zagrebačke banke koja mu je četiri godine nezakonito naplaćivala za 13 posto veću kamatu nego što je to zakonom dopušteno.

Slobodna Dalmacija piše da su nevolje doktora i povratnika iz Njemačke Ivaniševića počele 1996. godine kada je, da bi proširio polikliniku na zagrebačkom Ksaveru, u klagenfurtskoj banci Zveza podigao 1,6 milijuna maraka kredita. Kredit je osigurao jamstvom Zabe kojoj je jamčio sa 800.000 maraka ušteđevine i nekretninom.

Kada nije mogao vraćati kredit, Zaba mu je oduzela nekretninu i isplatila Zvezu. Kako Ivanišević tvrdi, banka je prodajom nekretnine isplaćena, ali i preplaćena jer je Zaba samovoljno odredila kamatu od 28 posto iako najviša zakonom dopuštena kamata u Hrvatskoj smije iznositi 15 posto.

– U siječnju 2006. godine banka je u potpunosti isplaćena, i preplaćena, sa 6,5 milijuna kuna dobivenih prodajom nekretnine koja je bila zalog za kredit. Time me je Zagrebačka banka osobno oštetila za 27,5 posto kamata, odnosno za tri milijuna kuna prije šest godina, čemu valja dodati i kamate. Uz to, troškovi odvjetnika popeli su se na gotovo još milijun kuna, pa mi Zaba duguje najmanje četiri milijuna kuna – tvrdi Ivanišević.

Ova presuda sudski je presedan u Hrvatskoj, a mnogi smatraju i da bi mogla postati osnova za pokretanje nove kolektivne tužbe građana protiv banaka jer je takva praksa samovoljnog određivanja kamatnih stopa učestala i u drugim bankama.

Više pročitajte ovdje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

BU
BubyZG
11:52 08.05.2012.

Ma, nadoknadit će to banka npr. podizanjem troškova vođenja računa ili naknade platnog prometa.

AC
actros
11:53 08.05.2012.

da sudstvo fukcionira u hrvatskoj kako treba ,odavno vec bi sve stvari isle svojim normalnim tokom, ali u takvim slucajevima se djeli novac ispod stola i onda te takvi kao banka i njima slicni pojedu ,izgleda da su se u ovom slucaju na krivoga namjerili pa im se bumerang vratio ,tako i treba .....

LI
liliZG
11:53 08.05.2012.

Živio napad na bankare, moderne lihvare..............Živio!!!!