split

Zbog otkaza sindikalnom povjereniku negodovali radnici Trajektne luke

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Zbog otkaza sindikalnom povjereniku negodovali radnici Trajektne luke
30.03.2016.
u 14:30
Sindikalni povjerenik je dobio otkaz da se zastraše ljudi, ali to govori i o brojnim nezakonitostima, kriminalu, te neracionalnom poslovanju u Trajektnoj luci, najavio je Matiješević
Pogledaj originalni članak

Tridesetak radnika splitske tvrtke Trajektne luke izvijestili su javnost da je njihov sindikalni povjerenik Marijan Babić dobio nezakoniti otkaz, a predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević pozvao je resorno ministarstvo da se Trajektnoj luci oduzme koncesija za privez i odvez brodova.

 Tragično je da je otkaz obrazložen time da je Babić na sastanku članova sindikata iznosio informacije o stanju u tvrtki, sve su te informacije prije toga objavljene u medijima i na stranicama FINA-e i ne mogu biti razlog za disciplinsku mjeru, pogotovo ne za otkaz, rekao je Matijašević na konferenciju za novinare održanoj ispred zgrade lučkog terminala.

 "Ovo postupanje je u direktnoj suprotnosti s međunarodno preuzetim obvezama Hrvatske, s konvencijama međunarodne organizacije rada o slobodi sindikalnog djelovanja. Sindikalni povjerenik je dobio otkaz da se zastraše ljudi, ali to govori i o brojnim nezakonitostima, kriminalu, te neracionalnom poslovanju u Trajektnoj luci. Još od 2004. godine su se podnosile razne kaznene prijave, ne plaćaju koncesiju pa im se dug popeo na 3,2 milijuna kuna. Zato s ovog mjesta pozivam resornog ministra i Vladu da im oduzme koncesiju i čim prije raspiše natječaj i u natječaju doda kao uvjet primanje u radni odnos sindikalnog povjerenika", najavio je Matijašević.

 Rekao je i da je radnicima Trajektne luke poslodavac početkom godine smanjio plaću na minimalnu bez obrazloženja, te da Sindikat traži hitan sastanak s resornim ministrom.

 Sindikalni povjerenik Marijan Babić nije želio ništa komentirati.

 Direktor Trajektne luke Split Duje Kuzmanić novinarima je rekao da otkaz nije nezakonit, nego je utemeljen jer Marijan Babić već godinama, ustvrdio je, opstruira rad društva iznoseći lažne financijske podatke, čime buni ljude i narušava ugled poduzeća. To radi već godinama i došlo je vrijeme da se tomu stane na kraj, kazao je Kuzmanić i dodao kako se ne boji žalbe jer postoje dokazi.

 Na upit zašto su radnicima plaće smanjene s 4000 kuna na 2700 kuna, direktor Kuzmanić je odgovorio kako je na to bio primoran zbog nezakonitih postupaka Lučke uprave, koja im je drastično smanjila tarife i ona sad po vozilu iznosi jednu kunu. Napomenuo je kako trebaju angažman 30 ljudi da bi se promet u luci neometano odvijao, ali da za to trebaju imati dobit, koju trenutno nemaju.

 "Ovo što trenutno imamo nije dovoljno niti za šest ljudi, a da bismo spasili 30 radnih mjesta bili smo prisiljeni na smanjenje plaća za 30 posto. No činjenica je da je plaće smanjila Lučka uprava donošenjem sramotnih tarifa. A što se tiče koncesije, nju ne plaćamo jer nemamo potpisan ugovor, ali je obavljamo na osnovu stečenih prava", rekao je. Koncesijski ugovor iz 2011. nije potpisan, pa pošto nemamo ugovor ne trebamo ni plaćati koncesiju, kazao je Kuzmanić. Dodao je da će se tvrtka prijaviti na novi natječaj za koncesiju ako ga bude.

Tvrtka "Trajektna luka Split d.d." je nastala pretvorbom poduzeća "Održavanje i izgradnja luka s.p.o." Splitska luka godišnje ima 17.000 uplova i isplova od čega većina otpada na domaći linijski promet, a ostatak na međunarodni i teretni promet. Kroz luku Split godišnje prođe oko 700.000 vozila.

>> U splitskoj luci prekinuta još jedna blokada. Najavljene nove akcije

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SO
soundofcroatia385
14:47 30.03.2016.

Sta bi bilo da je to bio obicni radnik? Dali bi Matijasevic isto tako reagirao?Nebi,radnik bi godininama dobivao potpru I obecanja sindikata sve dok nebi proslo u zaborav.Zakoni ne stite radnika oni stite poslusnike.