ISTRAŽILI SMO

Zbog vojnog roka bez carinskih povlastica

24.11.2001.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Nakon deset godina rada u švicarskom gradu Schmerikonu Dario Brnada poželio se vratiti u domovinu. I kad je već bio siguran da veselo kreće u novi život, iznenadili su ga djelatnici Generalnoga konzulata Republike Hrvatske u Zürichu.

- Sa svim potrebnim dokumentima došao sam u Konzulat po potvrdu o boravku kako bih mogao ostvariti carinske povlastice. A oni su mi umjesto potvrde rekli da nemam nikakva prava zbog prekida u boravku, odnosno nemam kontinuitet od pet godina - kaže Brnada i nastavlja:

- Nisam mogao vjerovati svojim ušima. Točno je da od veljače 1997. godine do 5. siječnja 1998. godine nisam bio u Švicarskoj. Bio sam u Hrvatskoj na odsluženju vojnog roka. I zar sada zbog izvršenja obveze prema Domovini nemam pravo na carinske povlastice? - pita se on.

Iz Ministartstva vanjskih poslova potvrđuju njegove sumnje.

- Gospodin Brnada obratio se Generalnom konzulatu u Zürichu sa zahtjevom za izdavanje potvrde o boravku u inozemstvu radi ostvarivanja carinske povlastice. Potvrda mu je uskraćena jer nije ispunjen uvjet prethodnog neprekidnog boravka u inozemstvu najmanje pet godina. U tom je smislu zatraženo tumačenje Carinske uprave Ministarstva financija Republike Hrvatske, koje je u potpunosti potvrdilo ispravnost postupanja djelatnika u Konzulatu. Navedene potvrde izdaju se isključivo na temelju pet godina neprekinutog boravka u inozemstvu i u carinskom zakonu nisu predviđene nikakve iznimke od tog pravila - piše u odgovoru Mione Ševčik, savjetnice ministra za medije i odnose s javnošću. (sč)

Pogledajte na vecernji.hr