Za sada tek zanimljiv projekt uzgoja eko povrća u plastenicima za potrebe Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, mogao bi u postati i ostvariv.
Izračun energetičara
Prema riječima ravnatelja Bolnice Davora Gredičaka, radi se o pilot projektu održivog razvoja pod nazivom “Green concept - Zelena samoopskrba hranom”.
- Specijalna bolnica Stubičke Toplice već godinama se u cilju energetske učinkovitosti grije na geotermalnu vodu. Temperatura na našim izvorištima je 58 stupnjeva, a prolaskom kroz izmjenjivače topline temperatura se spušta na 40 do 45 stupnjeva. Takva tehnička voda iskorištava se u sanitarnim čvorovima u svim bolesničkim sobama, hidroterapiji te u tri bolnička bazena - rekao je ravnatelj Gredičak te dodaje kako se najveći dio te vode, otprilike deset litara u sekundi, ispušta u potok. - Energetičari su izračunali da je ekvivalent topline koju bacamo otprilike jednak količini 500 litara lož ulja dnevno. Prema tome radi se o velikom energetskom potencijalu koji želimo na neki način iskoristiti - kaže dr. Gredičak, te ističe kako je i zemljište predviđeno za tu namjenu u vlasništvu Bolnice, između pruge i potoka Topličine, a prostire se na površini od 12.000 četvornih metara. Stoga se rodila ideja o mogućem iskorištavanju besplatnog energenta u cilju plasteničke ili stakleničke proizvodnje povrća.
Povrće za pacijente
- Povrće bi iskoristili za prehranu naših pacijenata, a eventualni višak plasirali bi drugim ustanovama ili tržištu. U tom cilju ekipa stručnjaka iz sektora arhitekture, građevinarstva i agronomije izradila je idejno urbanističko rješenje na temelju čega Zagorska razvojna agencija izrađuje studiju izvodljivosti i poslovni plan. Ukoliko će poslovni plan pokazati profitabilnost ovog projekta, prići će se daljnjem projektiranju i iznalaženju mogućnosti apliciranja projekta prema europskim fondovima - rekao je ravnatelj Gredičak. Općina Stubičke Toplice, prema riječima načelnika Vladimira Bosnara, projektu će dati svu moguću podršku. S obzirom da je bolnica u vlasništvu Županije, s projektom je upoznat i župan Željko Kolar, koji ipak sve odluke vezane uz razvitak bolničkih kapaciteta prepušta vodstvu bolnice, koji će, smatra on, najbolje ocijeniti što je najbolje.