tradicionalan

Željko Kerum otkrio: Najviše volim kupus, i to na milijun načina

Željko Kerum otkrio: Najviše volim kupus, i to na milijun načina
30.03.2010.
u 17:30
Pero Savanović, Orlando Orlandini, Nikša Ivičević, Frane Šerka i Duje Milić natjecali su se sa 2000 vrsnih međunarodnih kuhara, a od većine su bili bolji.
Pogledaj originalni članak

Ja sam vam za naša tradicionalna jela. Volin ist sve, ali najviše kupus, na milijun načina, izjavio je splitski gradonačelnik Željko Kerum na primanju koje je u Vili Dalmaciji priredio za kuharsku reprezentaciju Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija.

Naši kuhari Pero Savanović, Orlando Orlandini, Nikša Ivičević, Frane Šerka i Duje Milić, članovi reprezentacije, vratili su se iz Istanbula, gdje su na jednom od najvećih svjetskih kulinarskih natjecanja, “Istanbul Gastronomy Festival” u oštroj konkurenciji 2000 kuhara iz čitavog svijeta osvojili čak 12 medalja.

Zahvalnica Kerumu

A član naše kuharske ekipe Ivan Buzolić, međunarodni sudac SKMER-a, u Istanbulu je bio jedan od 60 članova ocjenjivačkog tima. Iznimnu satisfakciju i njemu i njegovim kolegama pružila je čestitka Yelcina Manave, šefa Istanbul Gastronomy Festivala, predsjednika turske kuharske reprezentacije i bivšega ministra turizma Turske, koji je istaknuo kako mu je čast da njegovi kuhari uče od vrhunskih chefova.

– Gradonačelnik Željko Kerum prepoznao je važnost promocije našega grada, dao nam je golemu potporu – naglasio je Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija. Zbog toga su mu naši kulinarski majstori uručili posebnu zahvalnicu. A on je njima darovao brončanu škarpinu izrađenu na splitskoj Umjetničkoj akademiji.

Na Braču “Biser mora”

– Neupitno je da će Split i Dalmacija biti nositelji hrvatskog turizma. Iako sam ja za tradicionalnu dalmatinsku kuhinju, svjetskoj publici treba ponuditi, primjerice, i francusku kuhinju. U Splitu bi trebao postojati restoran s barem jednom Michelinovom zvjezdicom – naglasio je Kerum.

Obećao je porazgovarati i s kuharima kako bi razmotrili što u tome smjeru mogu zajedno učiniti.

S obzirom na to da će se u Supetru od 8. do 11. travnja održati peti Međunarodni kulinarski festival “Biser mora”, Kerum je poručio kako bi bilo idealno da ta manifestacija postane tradicionalna, posebno zbog razvoja turizma. Treba, međutim, naglasio je, mnogo više poraditi na marketingu i promidžbi kako bi dalmatinska kuhinja bila prepoznatljiva u cijelome svijetu. Za sudjelovanje na Međunarodnom kulinarskom festivalu “Biser mora” prijavilo se više od 200 kuhara iz 14 zemalja.   

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.