Rat u ukrajini

Ukrajinci: Nemamo dovoljno opreme za početak protuofenzive; Mađari blokirali vojnu potporu Ukrajini

Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
Ukrainian servicemen attend an exercise in Chernihiv region
Foto: State Emergency Service of Ukrai
Aftermath of a Russian missile attack in Kyiv
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Autori Vecernji.hr, Hina
16.05.2023.
u 23:12
Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu je javio da su se u nekoliko općina čule eksplozije te da su na zoološki vrt u općini Ševčenivski pale krhotine, a u općini Solomjanskij se od krhotina zapalilo nekoliko automobila.
Pogledaj originalni članak

Ukrajina je izvijestila u ponedjeljak o prvom značajnom napredovanju na bojištu u posljednjih šest mjeseci, a predsjednik Volodimir Zelenski vratio se iz Londona u Kijev s obećanjem o novim bespilotnim letjelicama dugog dometa za protuofenzivu protiv Rusije.

Tijek događaja:

23:09 - Ukrajina nema dovoljno vojne opreme za pokretanje protuofenzive protiv Rusije, rekao je zamjenik šefa ureda predsjednika Zelenskog. Igor Zhovkva rekao je da su njegovoj zemlji potrebna oklopna vozila i tenkovi ako želi "osloboditi" područja koja je zauzela Moskva.

Dodao je da je "primarni cilj" posjeta gospodina Zelenskog europskim susjedima posljednjih dana bio zatražiti "dodatne vojne pakete". "Nažalost, razina opreme koju imamo još nije dovoljna za početak protuofenzive. Za početak protuofenzive, s rezultatom oslobađanja ukrajinskih teritorija, potrebno je dovoljno topničkih sustava i streljiva. Potrebna su vam oklopna vozila i tenkovi. Želimo da ova protuofenziva bude što uspješnija. Uspjeh bi bio oslobađanje svih osvojenih područja Ukrajine'', poručio je za Sky News.

22:56 - Mađarska nije odobrila isplatu sljedeće tranše vojne potpore Ukrajini osigurane u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), priopćio je u utorak ured vladinog glasnogovornika. EPF, uspostavljen 2021. godine, izvanproračunski je instrument usmjeren na jačanje sposobnosti EU-a da spriječi sukobe, izgradi mir i ojača međunarodnu sigurnost.

"Mađarska se ne slaže s činjenicom da Europska unija zajedno s drugim postojećim alatima koristi EPF samo za Ukrajinu jer to ne dopušta usmjeravanje dovoljno sredstava za promicanje interesa EU-a u drugim područjima", rekao je ured glasnogovornika mađarske vlade u odgovoru Reutersu putem e-maila o izvješću talijanskih medija o tom pitanju. Rečeno je da druga područja u kojima bi se sredstva mogla koristiti uključuju Balkan ili sjevernu Afriku.

"Za mađarsku je vladu ključno da se ta pitanja razjasne i zato nije odobrila isplatu sljedeće tranše iz EPF-a", dodao je ured glasnogovornika. EU je do sada osigurao ukupno oko 3,6 milijardi eura za vojnu potporu Ukrajini u okviru EPF-a.   Mađarska, koja je članica EU-a i NATO-a, odbila je isporučiti bilo kakvu vojnu opremu susjednoj Ukrajini, koju su ruske snage napale u veljači 2022. Mađarska je također u više navrata kritizirala sankcije EU-a protiv Rusije, koje također mora jednoglasno odobriti svih 27 zemalja EU, ali je na kraju podržala sve dosad dogovorene mjere.

21:03 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu demantirao je tvrdnje Ukrajine da je preko noći oborila šest ruskih hipersoničnih projektila Kinžal.  Šojgu tvrdi kako Moskva nije lansirala toliko Kinžala, izvijestila je novinska agencija RIA. RIA je također citirala Šojgua koji je rekao da je Kijev tvrdio da je oborio tri puta više projektila (18) nego što je Rusija stvarno ispalila. 

19:38 - Američki State Department rekao je u utorak da "snažno osuđuje" navodno uhićenje Roberta Šonova, bivšeg zaposlenika američke misije u Rusiji, nazivajući optužbe da je bespravno surađivao sa strancima "u cijelosti neutemeljenima". Ruska novinska agencija TASS izvijestila je u ponedjeljak da je Šonov pritvoren u Vladivostoku na samom istoku zemlje, no da se trenutno nalazi u zatvoru Lefortovo u Moskvi, obično rezerviranom za teška kaznena djela poput špijunaže.

Šonov, ruski državljanin, bio je zaposlenik američkog konzulata u Vladivostoku više od 25 godine, sve dok Rusija 2021. godine nije naredila otpuštanje lokalnih zaposlenika američke misije, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller u priopćenju u utorak. U vrijeme uhićenja, Šonov je bio zaposlenik tvrtke koja je imala ugovor s američkim veleposlanstvom u Moskvi, dok je njegova uloga bilo sastavljanje sažetaka ruskih medijskih napisa, rekao je Miller, dodavši da je ova uloga bila u skladu s ruskim zakonima i propisima.

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom. TASS je u ponedjeljak prenio da je "nakon ispitivanje Šonov optužen za kazneno djelo prema Članku 275.1 Kaznenog zakona Ruske Federacije (Suradnja na povjerljivoj osnovi sa stranom državom, međunarodnom ili stranom organizacijom)", što je kažnjivo s osam godina zatvora. Američki konzulat u Vladivostoku je zatvoren od prosinca 2020. godine, uslijed pogoršanja odnosa između Washingtona i Moskve, do čega je došlo nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Kraljem ožujka FSB je pritvorio Evana Gershkovicha, američkog novinara Wall Street Journala, pod optužbom za špijunažu, potez koji je Bijela kuća nazvala smiješnim i ilegalnim.

17:35 - London želi uspostaviti "međunarodnu koaliciju" kako bi pomogao Ukrajini da dobije borbene zrakoplove F-16, priopćio je Downing Street u utorak nakon sastanka britanskog premijera Rishija Sunaka i njegovog nizozemskog kolege Marka Ruttea.Dvojica premijera sastala su se na marginama samita Vijeća Europe na Islandu i "složili su se da će raditi zajedno na uspostavi međunarodne koalicije kako bi Ukrajini omogućili borbene zračne sposobnosti..., od obuke do isporuke zrakoplova F16", navodi se u priopćenju.

Čelnicima okupljenima na samitu u Reykjaviku obratio se ukrjainski predsjednik Volodimir Zelenskij putem videoveze. "Zahvaljujem svim zemljama i čelnicima koji nam pomažu da poboljšamo našu zračnu obranu. Pokazujemo što znači naših 100% i što znači moć slobodnog svijeta", rekao je. Vijeće Europe osnovano je 1949. godine kao čuvar demokracije, ljudskih prava i vladavine prava u Europi.

Rusija je isključena iz članstva skupine nakon sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, na samitu je zastupljena samo kao promatrač. Godinu dana nakon što su isključili Rusiju iz svojih redova, čelnici 46 zemalja Vijeća Europe pokrenuli su u utorak u prijestolnici Islanda "registar štete" uzrokovane invazijom na Ukrajinu, kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini.

15:50 - Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Volodimir Zelenski pristali primiti skupinu afričkih čelnika kako bi razgovarali o potencijalnom mirovnom planu za rješenje sukoba.

"Moji razgovori s dvojicom čelnika pokazali su da su obojica spremni primiti afričke čelnike i razgovarati o tome kako se ovaj sukob može privesti kraju", rekao je Ramaphosa na zajedničkoj konferenciji za novinare sa singapurskim premijerom.

"Hoće li to uspjeti, ovisit će o razgovorima koji će se voditi", rekao je.

Ramaphosa je rekao da su mirovni plan podržali i čelnici Senegala, Ugande i Egipta, dodajući da su glavni tajnik UN-a, Sjedinjene Države i Britanija također bili obaviješteni o inicijativi. Washington i London izrazili su "opreznu" podršku mirovnom planu, dodao je Ramaphosa.

15:47 - Predsjednik ukrajinskog Vrhovnog suda pritvoren je zbog navodnog slučaja podmićivanja, priopćio je u utorak tužitelj Posebnog antikorupcijskog ureda tužiteljstva (SAPO). Tužitelj nije naveo ime privedene osobe, rekavši tek da se radi o čelnoj osobi Vrhovnog suda kojemu još nije uručena službena "obavijest o sumnji na počinjenje kaznenog djela". Vrhovnim sudom Ukrajine predsjeda Vsevolod Kniaziev. On nije bio dostupan za komentar.

Nacionalni antikorupcijski ured Ukrajine (NABU) i SAPO su u ponedjeljak objavili da su na sudu "razotkrili korupciju velikih razmjera" te su objavili fotografiju svežnjeva dolara uredno poslaganih na kauču.

"Vidite da kroz prikaz stvarnih slučajeva, stvarnih djela, što nam je prioritet: korupcija i kriminalna organizacija u samom vrhu vlasti", rekao je direktor NABU-a Semen Krivonos.

15:45 - Ukrajina je u utorak priopćila da je u protekloj noći oborila svih šest ispaljenih ruskih hipersoničnih projektila Kinžal, koje je Moskva ranije reklamirala kao gotovo nezaustavljivo superoružje. Prvi je to put da Ukrajina tvrdi kako je oborila više hipersoničnih projektila. 

>> OPŠIRNIJE

11:45 - Ukrajinske protuofenzive oko Bahmuta i dalje traju, rekao je zapovjednik kopnenih snaga ukrajinske vojske. General pukovnik Oleksandr Sirski posjetio je u ponedjeljak postrojbe i časnike u gradu. “Wagnerovi borci ušli su u Bahmut kao štakori u mišolovku. Koristeći načelo aktivne obrane, pribjegavamo protunapadnim operacijama u nekim smjerovima u blizini Bahmuta. Neprijatelj ima više resursa, ali mi mu uništavamo planove” objavio je u utorak ujutro na Telegramu. Rekao je da se na sastanku razgovaralo o daljnjim planovima i mjerama opreza. Sirski je također pohvalio brojne brigade za njihove napore tijekom sukoba.

11:10 - Ruska paravojna skupina Wagner još uvijek "postupno napreduje" u čišćenju ukrajinskih položaja u Bahmutu, ali snage Kijeva ostvaruju taktički napredak, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ukrajinske trupe iskoristile su posljednja četiri dana da stabiliziraju rubove uništenog istočnog grada u svoju korist, navodi se u najnovijim obavještajnim podacima. Također su "povukli" rusku liniju bojišnice, što im je vjerojatno omogućilo "sigurnije korištenje" ključne opskrbne ceste zvane 0506.

11:07 - Procurili američki obavještajni podaci koji sugeriraju da je Jevgenij Prigožin ponudio da Ukrajini otkrije lokacije ruskih položaja bili su "dio njegove svađe" s ministarstvom obrane te zemlje, rekao je američki thinktank. Jučer su izvješća tvrdila da je šef Wagnera ponudio predaju informacija ukrajinskim vojnim dužnosnicima u zamjenu za povlačenje iz Bahmuta. On je negirao tvrdnje.

Prema Institutu za proučavanje rata, Prigožin se "natječe s ruskim Ministarstvom obrane za Putinovu naklonost", ali njegovi prijavljeni napori "nenamjerno su uznemirili" ruskog predsjednika. "Prigožinovo izvješće o kontaktu s ukrajinskom obavještajnom službom vjerojatno je bilo dio nastojanja da se pridobije Putinova naklonost omogućavanjem brze Wagnerove pobjede u Bahmutu, a istovremeno nanose štetu ruskim konvencionalnim snagama iza kulisa", navodi se u najnovijem izvješću, prenosi Sky News.

10:18 - Ukrajina procjenjuje štetu nakon što su ruske snage preko noći izvele masivni udar "iznimnog intenziteta" na Kijev, u jednom od najvećih napada na prijestolnicu od prošlogodišnje invazije. Sirene za hitne slučajeve probudile su stanovnike u 2.30 ujutro po lokalnom vremenu, a ubrzo nakon toga začuli su se glasni udari dok je ukrajinska protuzračna obrana napadala nadolazeće projektile.

VIDEO Žestoki napad na Kijev

Tracerska vatra obasjala je nebo, a alarmi na automobilima su se uključili. Čule su se eksplozije. Dodatno upozorenje na zračni napad oglasilo se u 4 ujutro. Vrhovni zapovjednik Ukrajine, Valerij Zalužni, rekao je da su branitelji Kijeva oborili 18 od 18 ruskih raketa i dronova. Grad je bio izložen intenzivnom i sveobuhvatnom napadu sa "sjevera, juga i istoka", uključujući projektile ispaljene iz zraka, mora i kopna, rekao je.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je na Telegramu da nitko od radnika ili životinja nije ozlijeđen u napadu na kijevski zoološki vrt, ali da su neka stabla oštećena, prenosi Guardian.

9:55 - Američka obavještajna agencija CIA pokušava regrutirati ruske špijune da joj kažu "istinu" o tome što se događa u zemlji. Promotivnim videom i novim Telegram kanalom, CIA se nada potaknuti "pouzdane ljude" da stupe u kontakt putem sigurne "tajne usluge".

>>OPŠIRNIJE

8:03 - Godinu dana nakon što su isključili Rusiju, čelnici 46 država članica Vijeća Europe sastaju se u utorak na summitu na Islandu kako bi pokazali svoje jedinstvo protiv Moskve. Summit, tek četvrti te paneuropske organizacije u gotovo 75 godina postojanja, razgovarat će o kaznenoj odgovornosti Rusije, odgovorne za razaranja i zločine uzrokovane njezinom invazijom na Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Rishi Sunak i njegova talijanska kolegica Giorgia Meloni, koji su od subote primili ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, predvodit će europsku obitelj u Reykjaviku. Na sastanku na vrhu sudjelovat će i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Što se tiče ukrajinskog predsjednika, koji je pozvan kao šef države jedne zemlje članice, njegova je nazočnost još uvijek neizvjesna. U ponedjeljak na Twitteru Zelenski je najavio da se "vraća kući" nakon europske turneje koja ga je odvela u Rim, Berlin, Pariz i London, uz obećanja "o novom moćnom oružju" u trenutku kada njegova zemlja priprema protuofenzivu protiv ruskih snaga.

Dok Moskva signalizira dugi rat unatoč velikim gubicima, Europa nastoji pokazati da je ujedinjena iza Kijeva. "Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekla je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. I ništa se neće odlučiti  o Ukrajini bez Ukrajine, obećala je u trenutku kada se Kijev brine da će se naći pod pritiskom svojih saveznika da pregovara s Moskvom ako brzo ne postigne očekivane vojne uspjehe.

Islandski organizatori nadaju se da će gotovo 24-satni summit, koji je potaknuo mirni Reykjavik da dovede policijska pojačanja iz inozemstva, dovesti do "opipljivih rezultata". Posebno se mora pokrenuti "registar štete" prouzročene invazijom Rusije, nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) raspisao tjeralicu za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Taj bi registar bio "prvi korak, i to veliki korak, prema odšteti koju bi platila Rusija", rekla je von der Leyen, koja se poput drugih u Europi zalaže za utemeljenje posebnog suda za ratne zločine za Ukrajinu, vjerojatno u Haagu.

Okrugli stol, a potom i večera europskih čelnika, moraju precizirati "kako Vijeće Europe može aktivno pomoći Ukrajincima, kao članovima ove velike europske demokratske obitelji", objavila je Elizejska palača. Rusija je do ožujka 2022. bila članica Vijeća Europe, rijetkog europskog ili zapadnog foruma čiji je Moskva bila dio. Uz 27 članica EU-a, Vijeće Europe uključuje još dvadesetak nacija i ima ukupno 675 milijuna stanovnika. Najpoznatiji je po svojem Europskom sudu za ljudska prava (ECHR).

Prema Reykjaviku, sastanak se također mora pozabaviti "demokratskim padom uočenim u Europi" kao i aktualnim temama poput umjetne inteligencije. Samit je također neka vrsta uvoda u sastanak G7 koji počinje u petak u Japanu, gdje će se Macron, Sunak, Scholz i Meloni sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

7:50 - Ukrajina je sinoć oborila sve projektile ispaljene na zemlju, rekao je čelnik ukrajinskih oružanih snaga na Telegramu.

Ukupno 18 "različitih tipova projektila iz zraka, mora i kopna" lansirano je na zemlju, rekao je Valerij Zalužni, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga. "Svih 18 projektila uništile su snage i sredstva protuzračne obrane Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine", napisao je.

7:09 - Rusija je pokrenula iznimno intenzivan zračni napad na Kijev u ranim jutarnjim satima u utorak, koristeći bespilotne letjelice, krstareće i vjerojatno balističke rakete, rekli su gradski dužnosnici, dok je glavni grad Ukrajine pretrpio osmi zračni napad ovog mjeseca. "Bio je izniman po svojoj gustoći - maksimalan broj projektila za napad u najkraćem vremenskom razdoblju", rekao je Serhiy Popko, čelnik gradske vojne uprave Kijeva, u komentarima objavljenim na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Prema preliminarnim informacijama, velika većina neprijateljskih ciljeva u zračnom prostoru Kijeva je otkrivena i uništena!", kazao je. Za sada nije poznato koliko je objekata oboreno iznad grada i je li itko od njih uspio pogoditi metu.

6:02 - Sustav protuzračne obrane odbio je ruske zračne napade na Kijev i druge dijelove Ukrajine, izvijestili su ukrajinski dužnosnici u utorak rano ujutro. "Protuzračna obrana djeluje protiv ciljeva", napisao je Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskog, na svojem kanalu na Telegramu. Nije navodio druge pojedinosti.

Ukrajinske vojne vlasti napisale su na Telegramu da protuzračna obrana odbija napade na glavni grad.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu je javio da su se u nekoliko općina čule eksplozije te da su na zoološki vrt u općini Ševčenivski pale krhotine, a u općini Solomjanskij se od krhotina zapalilo nekoliko automobila.

Reutersov svjedok u Kijevu izvijestio je da se čulo nekoliko eksplozija koje su zvučale kao protuzračna obrana.

Civilima u Kijevu naređeno je da potraže sklonište jer su se rano u utorak (po lokalnom vremenu) čule više eksplozija. Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se po cijelom gradu dok je ukrajinski sustav protuzračne obrane aktiviran za presretanje bespilotnih letjelica i drugih letećih objekata iznad nekoliko okruga, rekao je gradonačelnik Kličko

Prva izvješća pokazuju da su najmanje tri osobe ranjene, rekao je Kličko, dodajući da su krhotine koje su padale zapalile nekoliko automobila i oštetile veliku zgradu. "Sve hitne službe su na putu", rekao je Kličko. "Ostanite u skloništima dok se ne oglasi sirena za zračnu uzbunu", poručili su.

6:00 - Ukrajina je izvijestila u ponedjeljak o prvom značajnom napredovanju na bojištu u posljednjih šest mjeseci, a predsjednik Volodimir Zelenski vratio se iz Londona u Kijev s obećanjem o novim bespilotnim letjelicama dugog dometa za protuofenzivu protiv Rusije.

"Napredovanje naših vojnika u smjeru Bahmuta prvi je uspjeh ofenzivnih akcija u obrani Bahmuta", rekao je general pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik kopnenih snaga putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram. "Posljednjih dana se pokazalo da možemo napredovati i uništavati neprijatelja i u ovim izuzetno teškim uvjetima. Mi se borimo s manje resursa nego neprijatelj, a istovremeno smo u stanju uništiti njegove planove", dodao je Sirski.

Bitka za mali istočni grad u Ukrajini pretvorila se u najdulju i najkrvaviju u ratu i ima poseban značaj za Rusiju. Kijev priprema protuofenzivu sa stotinama novih tenkova i oklopnih vozila sa zapada od početka ove godine, a cilj je ponovno zauzeti šestinu anektiranog ukrajinskog teritorija. 

Zelenski se sastao s britanskim premijerom Rishijem Sunakom u ponedjeljak u Londonu, posljednjoj postaji na turneji u kojoj je u protekla tri dana već posjetio Rim, Berlin i Pariz. Vraća se u Kijev s obećanjima o novim isporukama oružja. Sunakova vlada objavila je da će uskoro početi obučavati ukrajinske pilote za upravljanje borbenim avionima, ali neće isporučiti avione Ukrajini pošto Kijev želi američke F-16 koje britanske zračne snage ne koriste.

"Vraćamo se kući s novom vojnom pomoći. Novijim i snažnijim oružjem za frontu, više zaštite za naše ljude. Većom političkom potporom...", rekao je Zelenskij u video obraćanju iz vlaka pri povratku u Kijev. "Ujedinjeno Kraljevstvo ostat će postojano u podršci Ukrajini i njezinom narodu u obrani...važno je i da Kremlj zna da mi ne odlazimo. Ovdje smo dugoročno", rekao je Sunak. 

Kremlj je objavio da ne vjeruje da će dodatna britanska vojna oprema promijeniti tijek sukoba.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:23 16.05.2023.

Sutra, 17.05 2023. je točno godina dana od prvog topničkog napada na Bakhmut. Danas su postrojbe Wagnera, koje su Rusi postavili u prve redove, došle do "ATB marketa" na samom zapadu grada, ali još nisu osvojili "market". Tako da se još Bahkmut drži, ali ne izgleda dobro. Supermarket su već ranije osvojili koji je nešto istočnije. Izgleda da je Ukrajina zabranila pisanje i vijesti o ratu, što ukazuje na dio napadnih priprema. Pa nema novih ukrajinskih ratnih karata, a Rusi nisu svoje nikad ni objavljivali. Jedino je proruska skupina Rybar objavljivala s odmakom od dva dana povremene ratne karte, koje su bile usporedive s proukrajinskim kartama skupine Deep State i bile su realne. Dakle, kod Bahkmuta su noćas postrojbe 1.i 2. grupe Wagner napredovale po sredini prema zapadu a tri ukrajinske brigade (97. 93. i 60.) su se postupno izvlačile prema jugozapadu, izravno prema zapadu i sjeveroistoku. I dalje je pritisak Ukrajinaca prema krajevima ruskih taktičkih kliješta u cilju dolaženja na važne visove oko grada. Vijest je da se u Ukrajini već nalazi 10 švedskih tenkova STRs Vaughn, u klasi 120 milimetarskih NATO tenkova preko 60 tona. Očekuje se još 40, do ukupnog broja 50, za sada, raznih izvedbenih tipova tog tenka.

AN
andromat
17:11 17.05.2023.

Poštovani.... ne usudim se ništa napisati. Molim vas da mi odgovorite: smijem li pisati nešto U KORIST RUSIJE, a da ne budem sankcioniran ili blokiran na dvije godine? Unaprijed hvala na odgovoru.

ĐU
đuropedala
16:34 16.05.2023.

Englezi i Usa protiv Rusije preko grbače ukrajinaca. Do zadnjeg ukrajinca.