SIGURNOST NA CESTI

Zima ne mora biti stresna za vozače: Uz ove trikove spremni ste za sve izazove na cesti

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Zimski uvjeti
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija
Zimski uvjeti na autocesti Zagreb - Rijeka
Foto: Stefan Puchner/DPA
Bavarska: Zimski uvjeti na cestama
07.10.2024.
u 13:03
Iako većina vozača ima iskustva s raznim uvjetima na cesti, nije naodmet prisjetiti se nekoliko jednostavnih, ali provjerenih trikova koji mogu olakšati vožnju i povećati sigurnost, posebno u hladnijim mjesecima.
Pogledaj originalni članak

Zimski uvjeti na cesti često su prava noćna mora za vozače. Kiša, vjetar, magla i niske temperature pretvaraju svakodnevnu vožnju u pravi izazov i za najiskusnije vozače, a samo jedan trenutak nepažnje može dovesti do neugodnosti, ili još gore – nesreće. Prema europskim istraživanjima, studeni je gotovo dvostruko opasniji od rujna kada govorimo o nesrećama na cestama. Najkritičniji sati za prometne nezgode su između 8 i 20 sati, posebno u kasnim popodnevnim satima, kad se svi vraćaju kući nakon posla. Djeca se vraćaju iz škole, često birajući nesigurnije putove, motoristi su iscrpljeni, a odrasli još obavljaju zadnje dnevne zadatke. Svi su na cestama baš u najnezgodnijem trenutku, kad nas mrak hvata ranije nego što smo navikli pa samim tim i vidljivost opada.

Često mislimo da je zamjena ljetnih guma zimskima i smanjenje brzine sve što možemo učiniti kako bi vožnja zimi bila sigurnija. No postoji nekoliko jednostavnih i praktičnih rješenja za bezbrižniju i sigurniju vožnju tijekom najhladnijih mjeseci.


Nosite sunčane naočale

Sunčane naočale zimi? Na prvu zvuči neobično, kao da je netko pobrkao godišnja doba, no istina je da je zimsko sunce itekako podmuklo – kad se nisko spusti i odbija od snijega ili leda, zasljepljuje više nego u bilo koje doba godine. Polarizirane sunčane naočale nisu samo modni dodatak – one smanjuju refleksiju i osiguravaju bolju vidljivost, a ujedno pomažu da se oči manje umaraju.

Foto: Stefan Puchner/DPA
Bavarska: Zimski uvjeti na cestama

 

Smanjite grijanje

Svi znamo koliko je neugodno kad se stakla automobila počnu zamagljivati baš u trenutku kada vam je najvažnije imati jasan pogled na cestu. Većina vozača instinktivno pojačava grijanje čim sjedne u auto, želeći se ugrijati što je brže moguće. No taj potez često vodi do zamagljenih stakala. Razlog je dramatična razlika između unutrašnje i vanjske temperature, što uzrokuje kondenzaciju na hladnim staklima. Da biste to izbjegli, nakon što ugrijete auto, smanjite grijanje. Držanje temperature u automobilu na razini koja nije puno viša od vanjske temperature spriječit će brzo zamagljivanje. Ako želite dodatno spriječiti magljenje stakala, uključite klima-uređaj na nižu temperaturu. Klima-uređaj, čak i zimi, pomaže isušiti zrak, čime se dodatno smanjuje vlažnost koja uzrokuje zamagljivanje. Osim toga, važno je redovito čistiti stakla iznutra – masnoće i prljavština također doprinose bržem zamagljivanju.


Držite vreću pijeska ili soli u prtljažniku

Sigurno ste se barem jednom našli u situaciji da vam kotači prokližu na mjestu i ne možete se pomaknuti. Čak i sa zimskim gumama, kotači ponekad ne mogu dobiti dovoljno prianjanja kako bi vas izvukli iz snijega ili leda. U takvim trenucima, obična vreća pijeska ili soli može biti vaša karta za izlaz. Ako primijetite da kotači prokližu i ne mogu se pokrenuti, samo izvadite malu količinu pijeska ili soli i pospite ispod kotača. Pijesak će povećati trenje između gume i površine, dok će sol pomoći u otapanju leda, omogućujući vam da se lagano pokrenete. Najbolje od svega je što ne zauzimaju puno prostora u prtljažniku niti zahtijevaju velik trošak, a mogu biti od velike pomoći kada vam je najpotrebnije i uštedjeti puno vremena te živaca.



Koristite kratka svjetla za bolju vidljivost

Iako nas od snježnog perioda dijeli još nekoliko mjeseci, nije naodmet pripremiti se unaprijed. Jedna od najčešćih pogrešaka koju vozači rade zimi je korištenje dugih svjetala po snijegu, misleći da će time poboljšati vidljivost. Iako se može činiti logično osvijetliti put što je više moguće, snježne padaline u toj situaciji zapravo znatno smanjuju vidljivost na cesti. Zapravo, time samo pogoršavaju situaciju.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija
Zimski uvjeti na autocesti Zagreb - Rijeka

Naime, duga svjetla u snijegu stvaraju jak odsjaj koji vam može zamagliti pogled i dodatno otežati vožnju. Umjesto toga, najbolje je koristiti kratka svjetla koja neće reflektirati snijeg, ali će dovoljno osvijetliti cestu ispred vas. Ne zaboravite da je tijekom snježnih i maglovitih dana važno uvijek imati uključena svjetla, čak i usred dana, jer to omogućuje ostalim sudionicima u prometu da vas lakše primijete.


Parkirajte unatrag

Koliko puta ste se zimi pokušali izvući s parkirnog mjesta, a automobil jednostavno nije surađivao? Kotači prokližu, stražnji dio auta zapinje u snijegu, a prednji izgleda kao da se utopio. Parkiranje unatrag može vam uvelike olakšati život. Kada parkirate unatrag, imate veću kontrolu nad prednjim kotačima, koji lakše svladavaju skliske ili neravne površine. Ovaj trik smanjuje rizik od proklizavanja prilikom izlaska s parkirališta i olakšava manevriranje, pogotovo kada cesta nije dovoljno očišćena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.