Novosti iz Žitoproizvoda

Žitna lađa Zora spojila karlovačke proizvode, predstavili i novu liniju Karla tjestenine

Foto: Nikola Zoko
Foto: Nikola Zoko
Foto: Nikola Zoko
Foto: Nikola Zoko
Foto: Nikola Zoko
05.05.2023.
u 15:22
Jedna je to od najpoznatijih karlovačkih turističkih atrakcija, zapravo replika drvenog broda kakav je u 18. stoljeću plovio ovom rijekom
Pogledaj originalni članak

Mjesto radnje, selo Brođani uz rijeku Kupu, po kojoj plovi Žitna lađa Zora. Jedna je to od najpoznatijih karlovačkih turističkih atrakcija, zapravo replika drvenog broda kakav je u 18. stoljeću plovio ovom rijekom. Tada joj je bio zadatak prevoziti žito te povezivanje grada Karlovca s ostatkom Hrvatske te dalekim Temišvarom i Dunavom. Nije čudno stoga da je upravo Žitna lađa poslužila kao mjesto predstavljanja nove linije svježe tjestenine Karla karlovačkog Žitoproizvoda.

– Samostalno smo razvijali recepture i isprobavali razne kombinacije da bismo dobili novu liniju kakvu predstavljamo. Vlastiti analitički laboratorij, vrhunski tehnolozi te predane stručne kolege iz proizvodnje omogućuju nam da unutar tvrtke dođemo do jedinstvenih i originalnih receptura kakve su upravo ove iz nove Karla linije – rekao je na početku ove gastro plovidbe Vanja Hanić, predsjednik uprave Žitoproizvoda, dodajući kako su novi proizvodi nastali u godini kada tvrtka slavi svoj 77. rođendan.

Foto: Nikola Zoko

Nova linija sastoji se od ukupno devet proizvoda od kojih su tri poznata od ranije – popularni njoki, fuži i pljukanci, koji su dobili novo ruho i poboljšanu recepturu. Novi član Karline obitelji sada su i Karla šurlice koje, kao fuži i pljukanci, ne sadrže konzervanse, umjetna bojila, arome i pojačivače okusa. Stručni tim Žitoproizvoda razvio je i pet potpuno novih jedinstvenih proizvoda na hrvatskom tržištu - ne punjenu svježu tjesteninu, točnije pljukance raznih okusa (rajčica, špinat, crnilo sipe te blago pikantnu vrstu naziva Okusi Orijenta s dodatkom čilija i kurkume). Proizvod koji je postao gastro hit su i Fuži sa Zigante tartufima, intenzivnog okusa i arome za sve ljubitelje pravih tartufa. Kad je o sastavu riječ, cijela nova linija ne punjene tjestenine sastoji se od 100% krupice od durum pšenice te ne sadrži umjetna bojila, konzervanse, pojačivače okusa i arome, bez dodane soli i masnoća, dok su popularni Karla njoki rađeni od 100% krumpirovog tijesta, također bez umjetnih bojila i pojačivača okusa. 

Foto: Nikola Zoko

Kako sljubiti tjesteninu s finim, kreativnim umacima poput pikantnih pljukanaca "Okusi Orijenta" s gljivama i humusom ili pljukanaca s rajčiom koji dominiraju u umaku od ricotte, tikvica i pršuta pokazao je karlovački bloger Hrvoje Stojanov s bloga Opet Gladni koji je ujedno i 'dežurni' kuhar kreativne Karline kuhinje, bloga koji se razvija unutar internet-stranice Žitoproizvoda. Tamo se svakog dana može pronaći inspiracija za pripremu ukusnih, ali i brzih obroka. Budući da je Žitna lađa replika teretnog broda, pa nema klasičnu kuhinju, sljubljivanje nove tjestenine i Hrvojevih umaka vješto je napravilo osoblje restorana Žganjer u kojem su uz slane delicije napravljene i dvije ukusne štrudle (štrudla jaškovskog baruna i štrudla od višanja) za koje je korišteno Karla brašno.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.