AUTOCESTA SMRTI

Život i brzinomjer stali na 155 km/h

14.11.2002.
u 00:00
* Dio autoceste Zagreb - Slavonski Brod između Ivanje Reke i rijeke Česme u godinu dana odnio je šest života. Nitko nije bio vezan sigurnosnim pojasom * Od 400 poginulih, godišnje u nesrećama automobila čak dvije trećine nije koristilo sigurnosni pojas
Pogledaj originalni članak

POPOVAČA, IVANIĆ GRAD - Marko Nagy (27) iz Slavonskog Broda poginuo je jučer ujutro između Popovače i Ivanić Grada, na 236. kilometru autoceste Zagreb - Slavonski Brod. Nagy je "alfom romeom 147" ZG 5991-AD velikom brzinom sletio s kolnika i udario u betonski stup nadvožnjaka. Od siline udarca automobil se doslovce raspao, a vozač je ispao iz njega i na mjestu poginuo.

Nesreća se dogodila u ranim jutarnjim satima, a prvi ju je nešto prije 8 sati uočio vozač "Tiska", koji je mobitelom obavijestio policiju. Kako smo vidjeli na mjestu nesreće, "alfa" se kretala autocestom prema Zagrebu kad je, iz još nepoznatih razloga, iznanada sletjela udesno i survala se niz nasip. Automobil je pri tomu udario u hrpu posječenoga granja, a tridesetak metara dalje zabio se u potporni stup nadvožnjaka. Dijelovi motora, donjeg postroja i unutrašnjosti kabine te vrata i stakla razletjeli su se na sve strane. Među rasutim dijelovima nađena je prednja upravljačka ploča s instrumentima. Kazaljke su se u trenutku sudara zaustavile i na njima se moglo pročitati da je "alfa" u armirano-betonski stup udarila brzinom od 155 km/sat. Brojač okretaja, pak, pokazivao je gotovo 6000 okretaja u minuti. Pri toj brzini vozač, koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom, nije imao šanse preživjeti.

Kako nam je na mjestu nesreće rekao zapovjednik I. postaje Prometne policije Zagreb Luka Lenić, dio autoceste Zagreb - Slavonski Brod između prometnog čvora Ivanja Reka i rijeke Česme u gotovo godinu dana odnio je šest života u prometnim nesrećema automobila. Nitko od poginulih nije bio vezan sigurnosnim pojasom, pa je njih četvero ispalo iz automobila:

- Od 400 poginulih godišnje u nesrećama automobila, čak dvije trećine nije koristilo sigurnosni pojas. Po ugledu na strane zemlje, pokušali smo s Hrvatskim autocestama dogovoriti postavljnje tabli koje bi upozoravale na obvezu vezanja sigurnosnim pojasom, ali sve ide suviše sporo. Zato smo zamolili i medije, da što više upozoravaju sudionike u prometu da koriste pojas zbog vlastite sigurnosti.

Tekst i slike Duško TADIĆ

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr