godišnjica smrti

Zločin na Ribnjaku: Našli su nove svjedoke koji su vidjeli obračun

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
frano despić
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
'16.03.2012., Zagreb - Policija obavlja ocevid u parku Ribnjak gdje je u masovnoj tucnjavi nozem nasmrt izboden 17-godisnji Frano Despic. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
'11.11.2009., Zagreb - Jadranka Despic, majka ubijenog Frana kojega su ubili prosle godine na Ribnjaku. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: ''
'noz'
16.03.2012.
u 12:00
Županijsko državno odvjetništvo došlo je do novih svjedoka koji nisu bili ispitani poslije ubojstva u parku
Pogledaj originalni članak

"Još je jedan slučaj stavljen pod tepih, Frano Despić – R.I.P.". Takve su naljepnice zadnje godišnjice smrti dijelili članovi obitelji i prijatelji 18-godišnjeg Frenkija, Dinamova navijača brutalno ubijenog 15. ožujka 2008. u parku Ribnjak u središtu metropole. Obitelj, jasno, godinama inzistira da se napokon pronađe krivac, koji je mladiću te kobne noći zabio nož u tijelo čak osam puta i na kraju mu prerezao vrat. Frenkijeva majka Jadranka Despić institucije moli i kumi, šalje papire i žalbe, pokreće privatne tužbe, uzda se u medijsku pomoć da se istraga pokrene s mrtve točke.

Nema krvi na nožu

Početkom ovog mjeseca Županijski sud prihvatio je zahtjev državnog odvjetništva da se obnovi kazneni postupak protiv Aleksandra Koprenice (27). Županijsko državno odvjetništvo je, naime, došlo do novih svjedoka koji su bili na Ribnjaku kobne noći. Te svjedoke policija nije bili ispitala poslije ubojstva iako su vidjeli cijeli obračun ili barem njegov početak. Protiv Koprenice, podsjetimo, prije tri godine obustavljen je kazneni postupak zbog manjka dokaza.

Poslije masovne tučnjave na Ribnjaku on se jedini od tridesetak sudionika nereda idući dan sam javio policiji kako bi priznao da je bio ondje te kako bi ih odveo do džepnog noža bačenog u koš za smeće koji, kako je govorio, nije koristio kao oružje već kao otvarač. Koprenica službeno nije priznao da je ubio mladog Dinamova navijača, a policija nije dalje istraživala. Njega je označila krivcem, istraga je zapečaćena. Na kraju je Županijsko državno odvjetništvo 2009. odustalo od njegova progona iz nekoliko razloga. Kao prvo Koprenicu su spasila vještačenja od kojih su sva išla u njegovu korist, a nije bilo svjedoka koji bi ga teretio za ubojstvo.

– Na nožu nije pronađena krv pokojnog Despića, a vještačenja odjeće pokazala su da njegova odjeća nije bila u kontaktu s Despićevom. Apsurdno je da sve druge kombinacije dolaze u obzir, odnosno da su čestice gotovo svih sudionika pronađene na skoro svima i svugdje se može naći neka veza osim u kontaktu Koprenice i Despića – kazao je u četvrtak Ivica Mazalin, Kopreničin odvjetnik. Kao novi dokaz protiv njega sada navodi iskaz nove svjedokinje za koju se u početku nije znalo da je bila na Ribnjaku. Ona je, kako je rekla, policiji ispričala sve što je znala još prije godinu i pol dana, a to što zna, je reći će, vrlo malo. Kao prvo nije vidjela, kaže, noževe, a još manje Koprenicu da barata jednim od njih.

"Neću odustati od borbe"

Ono što je vidjela je "trenutak izbijanja tučnjave i Koprenicu kako nešto baca u smeće". Prije mjesec, dva isto je, nastavlja, ponovila na razgovoru kod tužiteljice. A s obzirom na to da je Koprenica odveo policiju do tog noža, to nije ništa novo. Kao novi dokazi navodi se i sama njezina izjava da više informacija imaju četvorica prijatelja koja su te večeri s njima bila u društvu. A jedan od njih, prvi naveden u spisu, tvrdi da nema nikakva saznanja viška, da nije vidio tko ranjava Despića, odnosno da Koprenicu ni s čim ne može teretiti. Sjeća se da je te večeri slavio rođendan te da je s njima u društvu bilo pet, šest djevojaka i toliko mladića – svi studenti među kojima i Koprenica. Nitko od njih nije bio punker tako da fama o tome da je riječ o obračunu subkultura, tvrdi, nije točna. Jadranka Despić vijest o obnovi postupka protiv Koprenice komentirala je ovako:

– Hvala Bogu da se nakon svih zataškavanja napokon nešto pokrenulo! Nije mi cilj da netko nevin strada, mada vjerujem da je Koprenica kriv, ali hoću da se nađe Franin ubojica.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

CH
chemica
12:30 16.03.2012.

Hrpa luzera je napala mirne studente. Jedan se pri tome \"napiknuo\" na nož. U svakoj normalnoj državi se policija zbog ovakvog \"zločina\" baš i ne bi previše uzrujavala. Evo, baš ovako bi se to izvelo. Svaka čast muriji. Jedan problematični na ulici manje, a jedan akademski građanin od kojeg će ova zemlja imati samo korist, više.

RA
rastamanaman
13:13 16.03.2012.

Sam lupajte minuse, krvožednici.

DR
drznedaj
12:24 16.03.2012.

Fina obitelj, nisu pustili brata iz pritvora na sprovod. Ko se kur.. mora racunat s time da ga netko iz straha zauvijek smiri.