DOZNAJEMO U Zavodu za animalnu fiziologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu najveća fakultetska zbirka živih zmija u Europi

Zmijarnik u centru grada

Foto: import
Zmijarnik u centru grada
27.10.2005.
u 17:36
Pogledaj originalni članak

U samom središtu Zagreba u Zavodu za animalnu fiziologiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na Rooseveltovu trgu broj 6 "carstvo" je s čak 170 vrsta zmija. Riječ je o najvećoj fakultetskoj zbirci živih zmija u Europi, koje profesor biologije na PMF-u Zoran Tadić po bijelom svijetu skuplja već osam godina. Najviše ih je na dar dobio iz londonskog zoološkog vrta te od privatnih uzgajivača iz Njemačke, a šezdesetak ih se izleglo lani na samom fakultetu. Iako je riječ o jeftinijim vrstama zmija, profesor Tadić u svojoj koloniji ima i dva Dumerilova udava, vrijedna oko pet tisuća kuna.

Ljubimice
Najopasnija otrovnica u zbirci je ljutičasta guja, čije je prirodno stanište u Australiji. No, lakše sam došao do nje nego do njezina protuotrova, čijih 10 mililitara stoji nevjerojatnih 700 eura, a ako vas ugrize, trebaju vam hitno tri doze. Ponosim se i svojim egzotičarkama zelenom, mangrovskom i malajskom jamičarkom ali i posve bezopasnim goveđim zmijama te jednim kravosasom, koji je sa svojih 1,7 metara dužine najveća zmija u zbirci pohvalio se prof. Tadić.

Svoje ljubimice, kaže, ne hvata golom rukom, jer je to za njih stresno, nego posebnim hvataljkama, velikim pincetama i specijalnim kukama. Nikad ga, dodaje, zmija nije ugrizla, a samo mu je jedna, na sreću neotrovna, pobjegla, no nakon tri sata našao ju je u Zavodu. Svojim studentima, kaže, na vježbama uvijek daje bezopasne, a rijetkim entuzijastima, ako ih ima viška, koju zmijicu i daruje. Da im da svoje ljubimice, "žicaju" ga i građani, a žele najčešće one najopasnije, no on redom, kaže, odbija.

Dugovi
No, zmije su jedine životinje kojih na PMF-u ne nedostaje. Unatoč milijunskim dugovima, miševe, štakore, žabe, golubove, pauke... kojih bi se većina kućanstava koje posjete rado riješila, profesori biologije i zoologije na PMF-u prisiljeni su kupovati. A putovi nabave razgranati su doslovce po cijeloj Lijepoj našoj pa tako ribe, morske zvijezde i ježince nabavljaju od jednog ribara u Rovinju, morske žabe šalje im ribar iz Rijeke, žabe im hvataju radnici na jednom ribnjaku pokraj Daruvara, a pastrve kupuju na ribnjaku pod Sljemenom.

Za pauke, zmije, slatkovodne školjke i kukce studenti se uglavnom pobrinu sami. Najčešće ih love za terenskog rada, dok tarantule donose studenti iz Kaštela svaki put kada odu doma. Do prije nekoliko godina studenti zoologije sami su hvatali i golubove, bacavši mreže usred bijela dana na Trgu bana Jelačića. No zbog ogorčenih građana pronašli su alternativnu metodu hvatanje golubova u skladištu Zvijezdine uljare. Platili bismo radnicima da nam pohvataju stotinjak golubova za neku sitnu lovu, no i to nam je propalo jer je skladište uništeno ovog ljeta zbog produženja Branimirove ulice kazuje astistent na zoologiji. Sada su, dodaje, prisiljeni jednom dečku iz Velike Gorice, koji golubove hvata po tavanima, platiti čak 25 kuna po primjerku.


Poskoci izmigoljili iz boce

Sa zmijama profesor Zoran Tadić radi već osam godina i samo je jednom, kaže, doživio manju neugodnost. Dok je bio na putu izvan Zagreba, ispropovjedio nam je, nazvao ga je na mobitel nepoznati čovjek te mu rekao da je pronašao nekoliko zmija i da misli da je riječ o poskocima. Rekao sam mu rekao da nisam u gradu i da mi ih donese sutra, no nije me poslušao. Kada sam došao pred Zavod, imao sam što vidjeti. Prepolovljena i prazna boca coca-cole na kojoj je bio zalijepljen papirić s porukom: "Ostavio sam vam zmije" ispričao je Tadić. No, zmija, dodaje, nije bilo, a na plastičnoj boci nije bilo ni poklopca. Gdje su zmije nestale i je li zaista bila riječ o poskocima, nikad nije, kaže, doznao.

Pogledajte na vecernji.hr