Ljubitelji kečapa znaju kakve probleme imaju kada ga pokušavaju istisnuti iz plastične, a pogotovo staklene boce. Mućkanje, lupanje i trešnja često ne pomažu u nastojanjima da cijeli sadržaj iz boce izađe van jer na dnu i na stijenkama uvijek nešto ostane. Čini se da će se to uskoro promijeniti, i to zahvaljujući britanskim znanstvenicima koji su godinama radili na praktičnom rješenju za bocu za kečap. Ono je stiglo u obliku superskliskog materijala načinjenog po uzoru na biljku mesožderku koji će omogućiti lakše istjecanje kečapa iz njegove ambalaže.
Kemijska svojstva novog materijala omogućavaju lakše “kretanje” tekućina baziranih na ulju ili na vodi pa bi se, osim za kečap, mogao iskoristiti i za druge proizvode s kojima ljudi imaju “slične probleme” poput ulja ili majoneza. Pitate se koliko je za sve ovo zaslužna biljka mesožderka? Odgovor leži u njenu lišću koje ima teksturu poput spužve koja sadrži puno vode i tako sprečava da se za njih zalijepi masnoća koju na svojim nogama nose insekti. Znanstvenici su kopirali svojstva biljke ubrizgavajući vlažni film u spužvasti sloj teflona i tako stvorili gladak i sklizak materijal. Nadaju se da će on biti od pomoći i automobilskoj industriji za stvaranje vjetrobranskih stakala na koje se ne bi lijepili insekti ni led.
A novinaru sta si preuzeo clanak direktno iz srpskog tiska pa pises \"kacap\"! Hebo ta kachup!!