'Očito ima komplekse'

Milanović: Orban nije opasan za Hrvatsku, bori se za svoju državu

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Predsjednik Milanović prisustvovao je svečanosti povodom Dana općine Budinščina
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Milanović dao izjavu nakon obilaska izložbi u Klovićevim dvorima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Zoran Milanović održao govor nakon odlikovanja sindikalista
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
27 godina od operacije Bljesak: Milanović i Plenković zajedno u Okučanima
11.05.2022.
u 10:44
Ako imamo situaciju na Svetom Duhu da ginekolozi imaju priziv savjesti, treba napraviti sve da se toj ženi pomoć osigura. To sad govorimo općenito. Ne može se dogoditi da sutra nijedan ginekolog u javnim bolnicama u Zagrebu ne bude bez prigovora savjesti, poručio je predsjednik.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Zoran Milanović nazočio je otvorenju 15. sajma poslova Job Fair u organizaciji Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Centra karijera FER-a, Saveza Studenata FER-a i Kluba studenata elektrotehnike (KSET).

Job Fair održava se danas i sutra u Sportskoj dvorani Martinovka. Ovogodišnji Job Fair okuplja više od 130 tvrtki i 5 000 studenata.

Predsjednik se nakon otvorenja obratio javnosti.

 

– Mnogo je ozbiljnijih stvari od Viktora Orbana, kao što je situacija s Hrvatima u BiH. Orban je živopisan karakter kojeg kritiziram godinama, a Plenković i Grlić Radman su ga tetošili. Premijer je susjedne prijateljske Mađarske. A te njegove sitne palanačke opsesije s našom obalom i velikom Mađarskom dio su njegova repertoara. On tako nastupa, nije opasan za Hrvatsku, ne bih to ozbiljno shvaćao. Uzeli su more i Austriji koja je bila do Boke kotorske. Jeste li čuli Austrijance da plaču što su ostali bez mora? Ja nisam, Orban očito ima neke komplekse s tim – kazao je predsjednik Milanović i dodao:

– Orban se bori za svoju državu, za svoju energetsku neovisnost. To je njegov posao, on je izabran za to. To je nešto što u Hrvatskoj HDZ ne želi priznati, zbog nekoliko karijerista ponašaju se drukčije. Karijeristi koji gledaju da se nikome ne zamjere, da se pokažu krotkima pa da dobiju posao u Komisiji. Egzistencijalne potrebe Hrvata u BiH bezočno se ignoriraju. Ja ću učiniti sve da svi znaju o tome na samitu NATO-a. Jučer sam bio radno angažiran, zato nisam otišao u Rijeku. Što nas veže kao naciju, europski fondovi? Užasno tužno – rekao je. 

Naglasio je kako moramo prestati biti ovisni o europskim fondovima.

– Mi moramo, kao nacija, kao država, prestati biti i stvarno i verbalno ovisni o europskim fondovima. Njih treba iskoristiti do kraja, a mi smo u tome loši. Gotovo pola ide na poljoprivredu, svaka čast, ali to je socijala. Ostaje oko tri milijarde kuna, ne eura, za ostatak. Je li to cijena koja se isplati? – rekao je Milanović. 

– Put do bogatstva vodite vi i još neki, nema vas puno. Dragi karijeristi, ali ne politički karijeristi, budite ambiciozni, budite uspješni. Ja se ne bojim za vaš posao, samo se nadam da će to biti u Hrvatskoj. Živjeli i sretne vam karijere koje su već počele – rekao je. 

Govorio je i o blokadi Finske da uđe u NATO i kako to namjerava učiniti.

– Ljudi, netko vas gleda. Razmišljajte što radite. A što se tiče da sam usamljeni jahač. Nisam usamljeni jahač, a nisam ni Kozak", kazao je. 

Kaže i da je protiv zuluma koji se upliće u BiH

– Komšić opet ide za člana Predsjedništva, može li netko zamisliti veću uvredu od toga? Ne mogu Hrvati biti u strahu da će ih bošnjačka glasačka mašinerija osakatiti u parlamentu. To me obezdušuje, vidim da je ljudima svejedno. E, meni nije – kaže.

– Upozoravam, ostajemo bez srca. I Plenković je za, ali ništa ne poduzima. Niska točka novije hrvatske povijesti. Što bi Tuđman rekao? Bilo bi ga sram. Nije Tuđman sve dobro radio, s imovinom, to tako ne ide. Ja sebi sve plaćam sam, i liječnički pregled. Nisam ja Frka da mi plati Vlada – dodaje.

Na pitanje o prelasku na euro, Milanović je rekao da je ta odluka donesena i da se to ne može vratiti. 

– Opet kao ćorave kokoši u dvorište, ne kao guske u maglu. Guske, kada polijeću u maglu, mogu, samo je pitanje gdje će sletjeti. Nema plana. Srećom, to neće biti loše za nas jer smo gospodarstvo bazirano na uslugama, to je puno bolje nego da smo samo orijentirani na izvor robe. Tu se Slovenija uspjela snaći. Italija je zbog tog problema ušla u kategoriju zemalja drugog reda. Kad je to postalo fiksno, imaš euro i u konkurenciji si s Nijemcima i Šveđanima. No, ako budemo živjeli samo od rente i turizma, i mi ćemo doći na tu razinu – poručio je. 

Na pitanje hoće li se povećati i cijene u turizmu, Milanović je rekao da hoće ako raste kvaliteta i zahtjevi turista. 

– Ta usluga i ti smještaji su kao u Austriji, ništa lošiji. To sve košta isto, to je put, ali tijekom cijele godine – rekao je. 

Komentirao je i zašto njegova Vlada nije izmijenila zakon o prekidu trudnoće.

– Zašto bi ga se izmijenilo, zakon je razuman za razumne ljude. Nismo htjeli raditi od toga više politike nego što to samo po sebi jest. Stvari se razvijaju. Prije pet, šest godina nismo imali situaciju da svi u bolnici imaju priziv savjesti, pa i mnogi koji su konformisti. Što sam stariji, to je za mene delikatnija tema. To je pravo žena, ali svi zakoni kažu da je to pravo žene do određenog tjedna trudnoće. No takvi su slučajevi uznemirujući, uznemiruju javnost. Politika to mora slušati. Ja bih bio najsretniji da nema pobačaja i da sve završava sjajno. Ne može nitko biti žrtva sustava jer nijedan ginekolog ne želi raditi taj mučan posao, a država tu ne radi ništa – rekao je. 

Na pitanje o Ustavnom sudu, Milanović je rekao: – Ma kakav Ustavni sud? Nemojte me nasmijavati. 

Poručio je i kako 2015. nije toliko ginekologa imalo priziv savjesti u klinikama.

– Da sam sad ono što sam bio tada, priključio bih se prosvjedima. Po meni je pravo i moral na strani žene koja se nalazi u toj situaciji. Ako imamo situaciju na Svetom Duhu da ginekolozi imaju priziv savjesti, treba napraviti sve da se toj ženi pomoć osigura. To sad govorimo općenito. Ne može se dogoditi da sutra nijedan ginekolog u javnim bolnicama u Zagrebu ne bude bez prigovora savjesti. Opasnost dolazi, Hrvati ostaju bez ičega, tako i ovo dolazi – istaknuo je.

PRAVNA ANALIZA

Udbaška likvidacija ide u zastaru, tajming otkriva: Milanović ima svog čovjeka u vrhu sudbene vlasti?

Radovan Dobronić je baš usred milosrdne urote Nobila i generala koji tvrde što i Milanović još od 2013., da su Perković i Mustač nezakonito izručeni, najavio okupiti one koji se ne slažu sa stabilnom praksom Vrhovnog suda. Čemu to? Sve upućuje da bi slučaj Perković i Mustač trebalo isključiti ne samo iz rasprava o "zastari" udbaške likvidacije i "nepravednoj" odluci VS-a, već radi uravnoteženosti stručnih polemika o općim kaznenopravnim pitanjima i iz općih rasprava o izručenju hrvatskih državljana.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

Avatar Croatino
Croatino
10:44 11.05.2022.

Milanovic je po svim ciframa najgori premijer kojeg je Hrvatska imala. Oslabio je vojksu,ekonomiju, sakrivao se za vrijeme domovinskog rata, urusio nam ugled u europi sa svojim izjavama. Uz to ima rijecnik i ponasanje seljackog šmokljana. Evo prosle su vise od dvije godine njegovog mandata, zar je njegovo ponasanje u bilo kojem pogledu pomoglo drustvu, ekonomiji, ugledu RH u svijetu ili hrvatima u BiH za koje se navodno toliko zalaze? Rezultat NULA. Jedino sto je cementirao u Europi je da je Dodikov "buddy"

LI
lider
10:40 11.05.2022.

Legitimno je boriti se za svoju državu ali ne na štetu drugoga. To uopće nije bezazleno ali nije niti pristojno. Gospodine predsjedniče ako doma glumite oporbu za očekivati je da u međunarodnim odnosima budete državnik.

TO
tow
11:09 11.05.2022.

"Uzimajte novac iz europskih fondova i budite pohlepni u okviru pravila, uzmite sve" Milanović, Makarska, 24.10.21. "EU fondovi nisu perspektiva za Hrvatsku, to je milodar". Milanović, 11.5.22. Počinjem ozbiljno sumnjati da naš predsjednik pati od bipolarnog poremećaja ličnosti.