Zoran Milanović protiv hrvatskog protekcionizma

30.03.2009.
u 11:21
Pogledaj originalni članak

Šef socijaldemokrata Zoran Milanović svoj je osvrt na rebalans proračuna počeo primjedbom da osjeća posebno poštovanje prema ministru financija Ivanu Šukeru koji na svoja široka pleća preuzima tuđu odgovornost, budući da je premijer Sanader, kazao je, na sastanku na kojemu se dogovara protokol za summit NATO-a koji će biti za koji dan.

HDZ-ovi su zastupnici odmah ustali u obranu svojega stranačkog šefa, pa je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks podsjetio da je premijer sudjelovao u pripremi odgovora na novu inicijativu kojom europski povjerenik Ollie Rehn namjerava ukinuti slovensku blokadu.

Dok je prigovor na račun premijera uobičajena prigodna ironija, Milanovićeve primjedbe na račun proračuna puno su ozbiljnije naravi. Hrvatska je, kaže, sasvim zadužena i nema prebijenog eura. Međutim, Vlada je započela borbu za radna mjesta u javnom sektoru zaboravljajući da se u tom području ne stvara bogatstvo. Ono se, kaže, stvara u privatnom sektoru, ali taj je potpuno zanemaren.

Milanović podsjeća da je SDP odavno predlagao uvođenje poreza na enormnu imovinu i zaradu od kapitala, ali hrvatska je Vlada to ignorirala i ismijala, iako se u SAD-u i Velikoj Britaniji stope tih poreza kreću oko 25 posto. Upozorio je na opasnosti nekontroliranog protekcionizma, vođenog krilaticom "Kupujmo hrvatsko".

- Najradije bih kupovao hrvatske automobile, cipele ili namještaj. Ali toga nema! Ne smijemo zaboraviti da smo na slobodnom tržištu i da se protekcionizma treba čuvati. Inače, suočit ćemo se s pozivima "kupujmo bavarsko, njemačko, američko..." ili "ljetujmo u Sloveniji"! Ne treba ni zazivati demone i pozivati na kresanje plaća u privatnom sektoru! Kaj god! Privatni vlasnici mogu svojim menadžerima dati plaće kakve hoće - kazao je Milanović.

Pogledajte na vecernji.hr