ODRŽAN PANEL

Zovko o Europskom aktu o slobodi medija: Poštivati redakcijske statute

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Panel rasprava o mehanizmima koje predviđa Europski akt o slobodi medija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Sve?ana dodjela Nagrade Europa
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Panel rasprava o mehanizmima koje predviđa Europski akt o slobodi medija
08.05.2023.
u 14:22
Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko kazao je kako se nada da će se očekivanim Europskim aktom o slobodi medija zaštititi profesionalno i kritičko novinarstvo, ali je ukazao i na potrebu poštivanja postojećih redakcijskih statuta hrvatskih medija
Pogledaj originalni članak

Europski akt o slobodi medija trebao bi osigurati neovisnost i pluralizam medija, transparentnost vlasništva i regulaciju oglašavanja, a naročito poštivanje redakcijskih statuta i autonomije uredništava, rečeno je u ponedjeljak na panelu u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u RH.

Načelnica Sektora za medije Ministarstva kulture i medija Nives Zvonarić podsjetila je da je Europska komisija prijedlog Europskog akta o slobodi medija predstavila u rujnu 2022., a Europski parlament i države članice sada rade na odgovoru, odnosno svojim stajalištima. Očekuje se da će u Parlamentu postupak biti završen u rujnu, nakon čega mogu početi pregovori s Vijećem Europe o konačnoj verziji, istaknula je Zvonarić.

VELIKA ČAST

Večernjakov novinar Josip Bohutinski dobitnik nagrade Europa za tekst o Pelješkom mostu

Prije dodjele nagrada održana je i panel rasprava o Europskom aktu o slobodi medija (Media Freedom Act), s obzirom da o Europskom zakonu o slobodi medija kojim se akt implementira upravo traje rasprava u kojoj aktivno sudjeluje i Europska federacija novinara svojim amandmanima koji se odnose na inkluzivnu definiciju medija, transparentnost vlasništva, jačanje regulatornih tijela, procjenu testova javnog interesa spajanja medija…

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko kazao je kako se nada da će se očekivanim Europskim aktom o slobodi medija zaštititi profesionalno i kritičko novinarstvo, ali je ukazao i na potrebu poštivanja postojećih redakcijskih statuta hrvatskih medija. ''Najgori primjer je primjer riječkog Novog lista. Država već godinama o tome šuti, a na čelu tog lista godinama stoji v.d. urednik, kao beskrajni dan. Tražit ćemo da se povlaštena stopa PDV-a od pet posto oduzme pojedinim nakladnicima'', kazao je predsjednik HND-a.

Predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever je kao moderatorica panela istaknula potrebu zaštite novinara i autonomije uredništava ocijenivši Europski akt o slobodi medija ''čvrstim, robusnim aktom'' s jakim mehanizmima za očuvanje novinarstva kao javnog dobra. Odvjetnica specijalizirana za medijsko pravo Vesna Alaburić govorila je o različitim mjerama i mehanizmima koje predviđa novi europski akt ocijenivši kako u hrvatskim medijima postoji veliki raskorak između teorije i prakse kada je riječ o uredničkoj neovisnosti.

Nagrade za radove iz područja europskih politika i njihova utjecaja na svakodnevicu

U sklopu panela po prvi put dodijeljene su i nagrade Europa HND-a kao priznanja za najuspješnije medijske radove iz područja europskih politika i njihova utjecaja na svakodnevicu građana. Laureati su birani u četiri kategorije: za pisano, internetsko, radijsko i televizijsko novinarstvo.

Nagradu za pisano novinarstvo dobio je novinar Večernjeg lista Josip Bohutinski za tekst o gradnji Pelješkog mosta. Temu koju je pratio 17 godina, a za internetsko novinarstvo dobila je novinarka Telegrama Irena Frlan Gašparović za tekst o razlikama u načinu obnove zgrada u ''režiji'' Grada Zagreba i države. Nagradu za radijsko novinarstvo dobila je novinarka Hrvatskog radija za emisiju Dossier Europa posvećenu korupciji i lobiranju u EU, a nagradu za televizijsko novinarstvo dobio je Marko Stričević za dokumentarni film "Ruski agenti slobode" o iskustvima ruskih disidenata nakon 24. veljače 2022., odnosno nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

VIDEO: AHSP organizirala komemoraciju za Blajburške žrtve

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.