Smanjenje emisije stakleničkih plinova

Zubak Grupa investirala 1,8 milijuna EUR u solarne elektrane

Zubak Grupa
Zubak Grupa
08.10.2024.
u 10:33
Pogledaj originalni članak

Zubak Grupa je u 2024. godini na četiri svoje najveće lokacije postavila 13 tisuća kvadratnih metara solarnih panela ukupne snage 2,09 MW čime se na godišnjoj razini očekuje smanjenje emisije CO2 za 407 tona. Na sve četiri lokacije paneli su postavljeni za zadovoljavanje vlastitih potreba, dok su na dvije od njih izgrađene i solarne elektrane za proizvodnju i prodaju električne energije.

Zubak Grupi, hrvatskom TOP poslodavcu i jednoj od vodećih tvrtki u automobilskoj industriji, ovo je značajan korak prema održivom poslovanju, ali i smanjenju operativnih troškova.

Ukupna investicija u ovaj projekt iznosi 1,8 milijuna EUR, a procjenjuje se da će godišnja ušteda na troškovima el. energije, u kombinaciji sa prihodima od proizvodnje el. energije, iznositi nešto više od 50%. Investitori su tvrtke Zubak Grupa d.o.o. i AutoZubak Zagreb d.o.o.

Solarne elektrane postavljene su na četiri najveće lokacije Zubak Grupe - u Dumovcu, Sesvetama, Sesvetskom Kraljevcu i Velikoj Gorici te su puštene u rad u kolovozu ove godine. Ovo je nastavak veće inicijative Zubak Grupe prema zelenijem, održivom poslovanju, a jedna od istaknutijih bilo je priključivanje najvećem ekološkom projektu u Hrvatskoj Rezolucija Zemlja u 2019. u organizaciji Večernjeg lista.

Zubak Grupa

Jedan od ključnih ciljeva solarnih elektrana je, osim smanjenja troškova, smanjenje emisije stakleničkih plinova. Četiri solarne elektrane ove veličine predstavljaju ekvivalent sadnje čak 16 tisuća stabala.

Ivan Zubak, predsjednik Uprave Zubak Grupe, ne skriva ponos oko finaliziranja ovog značajnog projekta:

Ovaj projekt solarnih elektrana predstavlja značajan iskorak Zubak Grupe prema održivijem poslovanju i uklapa se sjajno u našu ESG strategiju. Projekt je u potpunosti financiran vlastitim sredstvima te smo zadovoljni i sretni da smo u mogućnosti investirati samostalno u takve projekte. No istovremeno smo razočarani da baš niti jedan javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije za velike tvrtke, bilo da se radi o pozivima europskih strukturnih i investicijskih fondova ili FZOEU-a, nije usmjeren na djelatnosti izvan proizvodne ili prerađivačke. S jedne strane se pred velike tvrtke postavljaju novi i stroži zahtjevi oko održivosti poslovanja, neovisno o djelatnosti kojom se tvrtke bave, a s druge nas se na ovaj način diskriminira. Cilj bi trebao biti svima omogućiti jednake uvjete, a ne favorizirati pojedine djelatnosti te se nadam da će se to promijeniti u budućnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr