Recesija

Župan: Ove godine četiri milijuna kuna manje

Foto: 'Photoshop'
Župan: Ove godine četiri milijuna kuna manje
18.05.2010.
u 17:55
Siniša Hajdaš Dončić kaže da će ovom poreznom reformom postojanje županija izgubiti svaki smisao jer će novca biti samo za "hladni pogon"
Pogledaj originalni članak

Poreznu reformu što ju je najavila središnja državna vlast u Krapinsko-zagorskoj županiji smatraju još jednim udarom na funkcioniranje lokalne i područne samouprave. Naime, novom raspodjelom poreznih davanja, kojom bi više novca trebalo ostati na raspolaganju građanima, prema tumačenju zagorskih županijskih čelnika, država taj novac neće uzeti iz svoje blagajne, već iz proračuna općina i gradova te županija.

Građanima u džep

– Istina je da će najavljena porezna reforma građanima u džepu ostaviti stotinjak do dvjestotinjak kuna više nego sada, iako će im to na drugoj strani biti oduzeto ukidanjem poreznih olakšica, tako da je upitno hoće li na kraju i građani profitirati. No, to nije udar na središnji proračun, već proračune općina, gradova i županija. Prema našim izračunima, ostane li taj prijedlog, to znači da će godišnje proračun naše županije izgubiti oko četiri milijuna kuna. Ako se taj prijedlog ne promijeni, mi doista više nećemo imati što raditi – kaže Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije.

Što se trenutačnog poslovanja tiče, župan kaže da je Krapinsko-zagorska županija solventna i izvršava svoje obveze.

Prihodi su u odnosu na isto razdoblje lani manji desetak posto, no kaže da su to i očekivali te su već prije godinu dana krenuli s racionalizacijom, smanjivanjem broja zaposlenih i svim mogućim uštedama koje su mogli postići unutar svoga sustava. No, tvrdi župan, ostvari li se najavljena porezna reforma, Županija neće imati novca za nikakve konkretne aktivnosti, već samo za funkcioniranje hladnog pogona.

Potrebna decentralizacija

– Danas cijela Europa ide prema decentralizaciji, što znači više novca prema jedinicama lokalne i područne samouprave, što im omogućava da sami kreiraju politiku na svom području. Kod nas je politika usmjerena prema odlučivanju iz jednog centra moći, a lokalnoj se samoupravi nameću samo nove obveze, koje one izvršavaju sve teže. Ovom poreznom reformom, postojanje županija izgubit će smisao – kaže zagorski župan Hajdaš Dončić.

Županova predviđanja o četiri milijuna kuna manje odnose se na ovu godinu. Plan izvornih prihoda za ovu godinu bio je 47 milijuna kuna, no, smatra župan Siniša Hajdaš Dončić, bit će dobro ostvare li se na kraju i 43 milijuna kuna.

a Međimurski župan Ivan Perhoč ne može točno izračunati koliko će novca manje zbog nove porezne reforme stići u Međimursku županiju, no procjenjuje da će biti oko sto tisuća kuna mjesečno manje. On je u izjavi za Večernji list kazao kako se nada da se ova reforma ne provodi zato da bi se ukinule neke jedinice lokalne samouprave jer bi se o tome moglo razmišljati tek nakon decentralizacije.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.