PROMO

Županije u 2021.: Oporavak gospodarstva i rad na decentralizaciji

Županije u 2021.: Oporavak gospodarstva i rad na decentralizaciji
31.12.2020.
u 09:33
Uz nacionalne i županijske programe pomoći gospodarstvu i zdravstvenom sustavu za posljedice koje je donijela pandemija koronavirusa i potresi, nedavno je usvojen i dugoročni proračun EU-a te dodatna pomoć iz Europe za štete od potresa u vrijednosti 684 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

Reforma javne uprave kojom su poslovi ureda državne uprave povjereni županijama započela je 1. siječnja nakon gotovo četiri godine pripreme, a njome su ostvarene značajne financijske uštede, ali i brža i efikasnija usluga građanima. Nastavak rada na optimizaciji i digitalizaciji javne uprave ostat će prioritet i u 2021. godini, kao i poticanje izmjena zakona kojima se poboljšava status građana uzimajući u obzir posebnosti lokalne zajednice, samim time utječući na ravnomjeran regionalni razvoj svih hrvatskih krajeva.

„Izazovna godina je iza nas, učimo živjeti u novim uvjetima. Sve aktivnosti Hrvatske zajednice županija smo vrlo brzo prebacili online i nastavili normalno funkcionirati, a vjerujem da je pred nama još jedna kvalitetna godina u kojoj se nadograđuju decentralizacijski procesi. Nastavit ćemo promicati vrijednosti političkog uvažavanja, kulture dijaloga te ravnopravnosti i tolerancije“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija, ujedno i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

U partnerstvu s Državnom školom za javnu upravu radit će se na jačanju kapaciteta javne uprave, ali i nastaviti promicanje interesa hrvatskih regija kroz međunarodne asocijacije kao što su Europski odbor regija, Vijeće europskih općina i gradova te Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Kohezijska politika unutar dugoročnog proračuna Europske unije i u narednih će sedam godina odigrati važnu ulogu za hrvatske županije. Novost je da će u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju kroz 80 mjera Kohezijska politika biti pojednostavljena – s manje pravila te jasnijim i sažetijim odredbama.

S obzirom na fleksibilniji okvir, revizijom će se na sredini financijskog razdoblja odrediti jesu li potrebne promjene u vidu preraspodjele sredstava unutar jednog programa. Predstavnici hrvatskih županija sudjeluju u radnim skupinama za svih pet ulagačkih prioriteta nove financijske omotnice. Radi se o: pametnoj, zelenoj, povezanijom, socijalnijoj Europi te Europi bližoj građanima.

Dugogodišnji proračun EU za razdoblje 2021. – 2027. iznosi 1074,3 milijarde eura, u što je uključen i Europski razvojni fond. Zajedno s instrumentom za oporavak Next Generation EU od 750 milijardi eura, njime će se EU-u omogućiti da tijekom predstojećih godina osigura dosad najveći iznos sredstava od 1,8 bilijuna eura za potporu oporavku od pandemije bolesti COVID-19 i dugoročnim prioritetima EU-a u različitim područjima politika.

 

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
09:47 31.12.2020.

Očekivati da će hadezeovci poput Pauka provesti reforme jednako je kao očekivati da će štakori provesti deratizaciju.

GL
Glupasamfebruary
10:10 31.12.2020.

Veliki strucnjak zbori..a sta ti znas kako ce bit jadoooooo

RI
rimac444
09:56 31.12.2020.

Decentrlaizacija je dvosjekli mač koji će dati više slobode i lokalnim močnicima raznim pajser majstorima, koje ni sada nije moguće kontrolirati u prljavim rabotama.