o proslavi oluje

ZUV HGP-a: Milanović i Kotromanović krše Ustav RH

Foto: Nel Pavletić
ZUV HGP-a: Milanović i Kotromanović krše Ustav RH
08.05.2015.
u 16:36
Zbor udruge veterana Hrvatskih gardijskih postrojbi izrazio je zabrinutost zbog ponašanja vladajućih koji Zakon o obrani žele, tvrde, uzdignuti iznad Ustavnog zakona
Pogledaj originalni članak

Zbor udruge veterana Hrvatskih gardijskih postrojbi ogorčen je inicijativom vlade Zorana Milanovića koja nastoji promijeniti tradiciju proslave Oluje u Kninu. Veterane smeta činjenica da bi se vojni mimohod održao u Zagrebu na isti dan kad se organizira i proslava u Kninu.

- Postavlja se pitanje zašto Vlada odjednom u zadnjoj godini mandata želi mijenjati ustaljenu tradiciju proslave Oluje u Kninu. Ne samo u Kninu, nego u svim hrvatskim gradovima, na Dan pobjede trebale bi visjeti hrvatske zastave te bi svaki grad trebao ponosno obilježiti taj dan. Međutim, micati centralnu proslavu iz Knina potpuno je neshvatljiv i nepotreban potez Vlade. Na Skupu zajedništva 2. svibnja hrvatski branitelji pokazali su zajedništvo s hrvatskim narodom, isto ono zajedništvo koje je `90-ih obranilo Hrvatsku od velikosrpske agresije. Stoga nas posebno žaloste ovakvi pokušaji razjedinjenja, i to baš na Dan pobjede kada bi zajedništvo trebalo biti najviše izraženo i kada bismo svi trebali biti sretni i ponosni zbog oslobođenja Domovine - navodi u priopćenju javnosti ZUV HGP.

Ujedno, izrazio je zabrinutost zbog ponašanja vladajućih koji Zakon o obrani žele, tvrde, uzdignuti iznad Ustavnog zakona.

- Prema Ustavu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vrhovna je zapovjednica Oružanih snaga i jedina osoba koja može donijeti odluku o izlasku vojske na ulicu. Do sada se nikada nije dogodilo da hrvatska vojska postupa suprotno odluci Ustava. U slučaju da Vlada ignorira Ustavni zakon i svoje postupanje temelji na Zakonu o obrani, izvođenje vojske na ulice može se smatrati svojevrsnim pučem dijela izvršne vlasti kao i izazivanjem Ustavne krize - napominju iz ZUV HGP-a i upozoravaju kako ''u hrvatskoj državi, članici EU i NATO saveza, izvoditi vojsku na ulicu bez odobrenja vrhovne zapovjednice smatraju pripremnom vježbom za državni udar pod krinkom mimohoda''.

>>Zapovjednici iz Oluje Gotovina i Stipetić za mimohod u Zagrebu

>>Predsjednica Grabar-Kitarović prelomila: Mimohod ipak održati dogodine

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
18:00 08.05.2015.

Kolinda ce biti u Kninu sa braniteljima a Milanovic nek postroji gde hoce i koga hoce . Osim toga Kolinda kao vrhovni zapovjednik ima pravo izdati naredbu za neizlazak iz vojarni .

BU
Bubalamala
17:33 08.05.2015.

Odkad je ova vlada preuzela vlast,svjedoci smo stalnih podmetanja i podjela pa mi se cini da su se veterani kojima je stalo do jedinstva hrvatskih gradana vec malo i prekasno sjetili reagirati !

Avatar juricamesko
juricamesko
21:45 08.05.2015.

nisu oni samo spremni krsiti Ustav oni su za ostanak na vlasti spremni i krv proliti.