arhitekti:

Vrijedi 40 mil., ali Vidoševićeva vila je dosadna

Foto: Robert Anić/PIXSELL
nadan vidošević
Foto: Robert Anić/PIXSELL
nadan vidošević
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Kuća Nadana Vidoševića u Zagrebu
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Kuća Nadana Vidoševića u Zagrebu
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Kuća Nadana Vidoševića u Zagrebu
Foto: Boris Ščitar
vila nadan vidošević
15.11.2013.
u 07:37
Vidoševićeva kuća spada u visoku srednju klasu kada govorimo o arhitektonskom dojmu. Sve je na njoj obično, ali je velika pa vrijedi
Pogledaj originalni članak

Vila Nadana Vidoševića smještena na elitnoj lokaciji zagrebačkog Gornjeg Prekrižja u arhitektonskom smislu mogla je biti puno zanimljivija i originalnija, komentirali su zagrebački arhitekti, ali nesumnjivo je u nju upucan ogroman novac. Zbog veličine i lokacije, vrijedi oko pet milijuna eura.

Skupi materijali

Kada je Vidošević u nju već odlučio uložiti pravo bogatstvo, onda je njena izvedba mogla biti i uzbudljivija jer arhitektonski je posve dosadna, slažu se arhitekti. U njenoj gradnji, jasno je i laiku, korišteni su vrhunski, a samim time i skupi materijali. No, arhitekti s kojima smo razgovarali kažu da na toj vili nema “ekstremnih i perverznih” materijala i detalja. Jasno je da Vidošević nije štedio ni na mramoru, ni na kvalitetnom kamenu, ali za taj novac mogao je biti kreativniji, odnosno arhitektonski potkovaniji, učeniji. Cinici bi rekli da je ta vila vjeran prikaz mentaliteta hrvatskih tajkuna: samo neka je veliko, ali bez osjećaja za estetiku. Doista, kad s ceste promatrate Vidoševićevu vilu imate dojam da ste pred solidnim hotelom, nepojmljivo je da u tolikoj kućerini živi samo jedna obitelj, Vidošević, njegova supruga i njihova djeca.

Arhitekti posebno estetski vrijednim ne ocjenjuju ni park skulptura koji okružuje vilu na Gornjem Prekrižju. Iako je Vidošević poznati ljubitelj umjetnina, a u podrumu kuće ima i bunker u kojem je “čuvao” svoje preskupe slike, skulpturama se ne može baš pohvaliti.

Premda je Vidošević igrao na kartu skupe i velike vile, arhitekti upozoravaju da arhitektonski puno ljepšu i zanimljiviju vilu ima bivši ministar kulture Božo Biškupić. Hvale i njegov park skulptura koji je zanimljiviji od Vidoševićeva.

Velika je pa košta

– Vidoševićeva kuća spada u visoku srednju klasu kada govorimo o arhitektonskom dojmu. Sve je na njoj obično, no velika je pa košta – komentirao je jedan zagrebački arhitekt.

Vidošević je očito ljubitelj svega velikog, slobodno možemo reći i megaloman jer je većina nekretnina koje posjeduje zaista megalomanska. Takvo je i njegovo imanje u Gorskom kotaru koje se prostire na 16.000 kvadrata. Ondje je primio i novinare kada se kandidirao za predsjednika, valjda kako bi demistificirao svoje bogatstvo i pokazao da nema problem javno pokazati svoju luksuznu imovinu. Bilo bi zanimljivo doznati troškove održavanja Vidoševićeve vile koju okružuje i lijepo uređena okućnica. Kakve sve luksuze krije Vidoševićeva vila tek će se vidjeti, već sada je jasno da krije brojne umjetnine...     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 40

Avatar TinaMazze
TinaMazze
09:16 15.11.2013.

upravo su našli prave da kometiraju to ruglo od kuće jer upravo hrvatski arhitekti su u pravilu daltonisti i imaju smisla za sklad kao krava za valcer! Sama kombinacija materijala i boja ukazuje da se radi o ortodoksnoj seljačini i skorojeviću!!!!! Isto tako mi je smiješno kad mu se priisije neko veliko znanje vezano zaumjetnine kao da Hrvatska ima neki veliki izbor umjetnika pa da moraš imati istančan osječaj za kvalitetu!Hrvatsak ima par umjetnika iz 19. stoljeća isto tako par iz razdobljaprije II. svjetskog rata,nešto dekorativnog kiča novije umjetnosti to je to!Tu ne možeš pogriješiti bilo što da kupiš!

ČE
četvrti
11:20 15.11.2013.

Niste trebali napisati u naslovu "Vidoševićeva vila je dosadna"; to će ga više pogoditi nego činjenica da je uhićen.

GE
Georgina56
08:30 15.11.2013.

pod istragu bi trebala i njegova zena koja je u svemu sudjelovala.znala je za njegova primanja,poznaje gomilu aktera oko njega,s njim je djelila sve,znala je za bunker sa slikama ,bankovne racune u Austriji i Evropi