U POVODU

Za domovinu spremni

17.10.2008.
u 19:06
Pogledaj originalni članak

Nedostajali su još samo “Jasenovac i Gradiška Stara” da Maksimir u jednom gotovo prijateljskom susretu s Andorom postane poligon čistog fašizma. Nedostajao je i jedan govornik koji bi dodatno palio mase.

Tada bi se osim skandiranja sa sjeverne tribine “Za dom” te odgovora istočne “spremni” mogle čuti i gore stvari. Jer, taj “Za dom spremni”, podsjetit ću golobrade neznalice na povijesna zbivanja, trebao je umrijeti 1945., kad je umro i fašizam u Hrvatskoj. Taj poklik gotovo je isto što i “Zieg heil” koji se orio berlinskim stadionom za Hitlerova govora. I ti isti neznalice (ne vjerujem da je riječ o političkim uvjerenjima jer posve sumnjam da oni koji to viču imaju takva uvjerenja) vjerojatno ne znaju da su mnogobrojni njihovi vršnjaci pod tom parolom išli u logore smrti, u logore u kojima su ostali mnogi očevi, majke, djedovi...

Nakon ponovnog skandiranja fašističkih pozdrava na stadionu, počele su polemike. Kao, pa tako se skandira već 20 godina, kaj ste se sad sjetili pisati o tome?!

Pisali smo o tome stalno, samo ti povijesni neznalice zacijelo ne prate ni medije. A ako se manje i pisalo, to je baš zbog njih, dakle neznalica. Jer, što više pišemo o divljanjima navijača, njihovim tučnjavama, razbijanjima, tim istim navijačima to je super, izborili su se za medijski prostor. Frajeri su, o njima se piše. Čudim se jedino tome da njihovi roditelji ne čitaju te tekstove i ne prepoznaju svoje dijete u nekoj od tučnjava. I ne pitaju su kakvi su oni roditelji, kakvo su to dijete odgojili.

Sve počinje od kuće, škole. U ta dva doma treba tražiti rješenje, način na koji treba iskorijeniti i divljanje navijača i njihov verbalni delikt kao što je to “Za dom spremni”.

Od političara ionako ne očekujem rješenje, uostalom, oni su od navijača početkom 90-ih napravili političku stranku, povlađivali su im godinama. Dok su im odgovarali. Sad im se to ne sviđa jer Europska unija baš i nije naklonjena fašizmu. Stoga bi naši političari sad htjeli ugasiti zvučnu maksimirsku kulisu.

Trebali su o tome misliti prije 20 godina, tada se to moglo mnogo lakše zaustaviti. Rješenje će nam prije ili poslije donijeti Fifa i Uefa, svjetska i europska nogometna organizacija. Dočekat će nas i jednom tako kazniti da ćemo mnoge naše utakmice igrati izvan Hrvatske.

I onda ćemo se opet svi pitati kako nam se to dogodilo, vidjet ćemo svjetsku ili europsku zavjeru protiv naše nedužne zemlje. Stoga, očevi i majke klinaca od samo nekoliko godina, počnite odgajati svoju djecu. Odgojite ih da budu spremna ponašati se civilizirano za svoju domovinu. Od skanjivanja političara ionako nema koristi.

Pogledajte na vecernji.hr