NEOBIČNA ZANIMANJA Škot Collin Scott jedini je na svijetu “master blender” Chivas Regala, najprodavanijeg luksuznog viskija

Za mješača viskija 20 godina šegrtovanja

Foto: import
Za mješača viskija 20 godina šegrtovanja
21.04.2007.
u 16:29
Pogledaj originalni članak

Profinjeni Škot Colin Scott, koji izgledom podsjeća na "sasvim običnog" djelatnika dobrostojeće tvrtke  jedini je "master blender" najprodavanijeg luksuznog viskija na svijetu  Chivas Regala. Prošloga je tjedna poslovna elita Zagreba i Rijeke imala čast kušati maltove, odnosno čisti viski iz triju škotskih regija: s otoka Islaya te iz Highlanda i Lowlanda, koji su u bačvama starili 18 godina, i to u kombinaciji s odgovarajućim verzijama vrhunske francuske čokolade. Na kraju su uzvanici kušali i "simfoniju" koju je Scott 1997. kreirao od tih čistih "maltova"  Chivas Regal 18.

Pomnu odabiru najboljih škotskih viskija te miješanju onih najboljih u jedinstvenu kombinaciju vrhunske arome i karaktera  Scott je posvetio cijeli svoj 30-godišnji radni vijek.

Cijenjena titula
Naime, cijenjenu titulu onoga koji je sposoban, korištenjem svojih osjetila okusa i mirisa, svakodnevno kušati nove viskije, ocijeniti ih, upamtiti i razumjeti kako međusobno djeluju  može nositi samo jedan čovjek na svijetu, a to se radno mjesto, o kojem jamačno sanja velik broj muškaraca, može zaslužiti samo marljivim šegrtovanjem u trajanju od barem 20 godina.

Ipak, ni šegrt se u Chivas Brothersu ne postaje tako lako: Scottova obitelj ima više od 100 godina tradicije vezane uz viski, a Colinov su otac i djed živote posvetili industriji scotch viskija.
 
Još sam kao dječak na otočju Orkney običavao slušati odrasle kako govore o proizvodnji viskija. U meni se vrlo brzo razvila strast prema proizvodnji viskija te sam počeo raditi u jednoj od dviju destilerija na otoku. Osim strasti prema viskiju, imao sam vrlo predan odnos prema poslu te, naravno  dobar nos, koji mi omogućava da prepoznam mnoge raznolike značajke viskija. A to je važno za uspjeh "master blendera". Moj je posao vrlo izazovan i uživam učeći iz tih izazova  kazuje Scott te dodaje:
 
Kad pristupam nekom uzorku čistog viskija, svjestan sam da sam upravo ja taj koji odlučuje o njegovoj "sudbini". Viskija se ne treba plašiti, nego jednostavno osluhivati unutarnji glas koji, nakon kušanja, kaže "da" ili ne".

"Višeslojne" arome
Glavni "master blender" za poznatog škotskog proizvođača viskija Chivas Brothers odabire samo one viskije od slada i žitarica koje je ocijenio kao "iznimno raskošne".
 
Cilj mi je komponirati istinski posebnu i bogatu, ali ujedno i blagu mješavinu, miris koje otvara sva osjetila, a pri pijenju nježno klizi niz grlo  objasnio je, a zatim i detaljno opisao proces nastajanja luksuznog viskija izvanredne "višeslojno" bogate arome, i to poput pravog umjetnika.
 
Luksuzni Chivas Regal 18, nakon miješanja i stapanja čistih "maltova", ima prednost dodatnog starenja u bačvama. Naime, viskije na osnovi slada koje sam osobno odabrao pomno sam pomiješao i nakratko ih vratio u hrastove bačve kako bi se sljubili. Nakon toga, učinio sam isto i s viskijima na osnovi žitarica. Potom sam sve viskije spojio u finalnu mješavinu "Gold Signature". I nju sam vratio u bačve kako bi se pojačao njen bogat i iznimno luksuzan karakter.

Pogledajte na vecernji.hr