Legendarna izumiteljica vegete prof. Zlata Bartl u koprivničkom Domu za
starije upravo je slavila 88. rođendan kada je Podravkino vodstvo u
obnovljenom starom dijelu pogona otvaralo, u ovom dijelu Europe,
jedinstven poluindustrijski i istraživački laboratorij vrijedan pet
milijuna kuna, u kojem bi, nadaju se, trebale izrasti neke nove Zlate
Bartl, neke nove vegete.
Danas, tri tjedna nakon smrti te priznate izumiteljice, laboratorij u
kojem rade mnogi mladi Podravkini stručnjaci, gotovo svi s prijelaza
dvadesetih u tridesete godine, dobiva dodatno značenje.
Svjestan što im je sve prof. Zlata Bartl ostavila u
naslijeđe, tim mladih stručnjaka u najmanju ruku osjeća dužnost
nastaviti njezinim putem. Davor Janjatović, direktor Podravkine službe
razvoja novih projekata, koji upravlja tim laboratorijem, otkriva kako
se već sada ondje krčkaju i miješaju novi proizvodi, koji
će, nada se, brzo ugledati svjetlo dana i potvrditi svrhu, ali i
isplativost te višemilijunske investicije.
Mladim Podravkinim istraživačkim snagama rad Zlate Bartl i njezina tima
velika je inspiracija, ali s jedne strane i velika obveza. Međutim, nad
timom na čelu s Davorom Janjatovićem ne visi nikakav imperativ.
Uskoro nove vegete
– Zlata Bartl letvicu je postavila jako visoko. No, to nas ne
sprječava da uz velik entuzijazam i ljubav prema ovom poslu
pokušamo stvoriti pravi proizvod – kaže Janjatović
i dodaje kako je danas puno teže postići da upravo taj novi brend, nova
ideja, bude na tragu vegete, ali im novi laboratorij svakako može samo
pomoći.
– Naš tim s ostalim razvojnim timovima upravo radi
na nekoliko zanimljivih novih proizvoda, ali zbog razumljivih razloga
još ne smijemo otkriti o čemu je riječ – nije se
dao navući na naše pitanje D. Janjatović.
Još je bivši predsjednik Podravkine uprave Darko
Marinac naglasio kako će njihova pamet, mladići i djevojke u novom
laboratoriju stvarati “moderne vegete”, a projekt
inovacija nazvao je “novom Podravkom”.
– Ovaj laboratorij ujedinjuje više tehnologija i
dopušta nam da se igramo. Imamo priličnu slobodu u
izražavanju i djelovanju, sva vrata su nam otvorena. U ovaj laboratorij
može doći svatko s pravom idejom i uz našu pomoć i znanje
naših stručnjaka tu ideju pretočiti u djelo –
objašnjava Janjatović i dodaje kako samo sektor razvoja ima
stotinjak stručnjaka, a svi mogu i slobodni su koristiti se njegovim
resursima.
Zlata Bartl
Svaki od uređaja je, pak, priča za sebe. U jednome se
miješaju i stvaraju novi začini poput vegete i juha, drugi
služi za ukuhavanje i testiranje novih namaza, pekmeza i ajvara, treći
za linoladu, pa jedan za pahuljastu dječju hranu poput čokolina, a tu
su i oni za razvoj umaka, kečapa... Vrijednosti laboratorija svjestan
je i proslavljeni boksač Željko Mavrović, vlasnik tvrtke za proizvodnju
zdrave hrane, koji je zainteresiran za suradnju s Podravkom.
Do sada su na tržište iz laboratorija izašli tek
poznati, ali dorađeni proizvodi, primjerice linolada i drugi namazi.
Janjatović ističe kako je prednost laboratorija ta što se
može koristiti i za proizvodnju manjih serija proizvoda radi testiranja
tržišta i potrošača. A, kapacitet je od 200 do
2000 jedinica na dan.
– Dobro je i to što ne ovisimo o proizvodnji
drugih brendova pa ne moramo čekati prekid njihove linije da bismo
mogli testirati i napraviti seriju nekog proizvoda koji bi trebao
premijerno na tržište – objašnjava.
Velike uštede
Naravno, ako bi što za testiranja i pošlo po
krivu, šteta je zanemariva u odnosu prema gubicima koji bi
nastali da se, recimo, novi proizvod proizvodi u uobičajenom pogonu od
kojih 50-ak tisuća proizvoda u seriji. Naprotiv, neki izračuni tvrtkina
vodstva govore da bi takav način rada mogao donijeti uštedu
i do pet milijuna kuna u nekoliko godina, što je jednako
vrijednosti istraživačkog centra u kojem je najmodernija
tehnološka oprema.
– Kada smo prezentirali studiju izvedivosti ovog projekta
članovima uprave, nije trebalo puno da nas podrži u nastojanjima da
napravimo ovakav razvojni centar – dodaje Janjatović.
Vegeta je odredila povijest i najvažniji je čimbenik
sadašnjosti te najveće hrvatske i jedne od najvećih
prehrambenih tvrtki u istočnoj i srednjoj Europi. U glavama i rukama
Podravkinih mladića i djevojaka trebalo bi biti ono što će
je usmjeriti u budućnost.
A, upravo je prof. Zlata Bartl isticala da je pomoć kolega i timski rad
te sloboda u radu jedini način kako napraviti proizvod. Proizvod u
kojem će podjednako uživati i hrvatske domaćice ali i one iz drugih
dijelova Europe pa i svijeta.
Za nasljednike Tete Vegete laboratorij od pet milijuna kuna
Šibenik zabio bizaran gol Hajduku, Skomina: Čim to vidim, prekidam utakmicu
- Da ja sudim, čim vidim baklju, prekidam. No, vidimo da bijeli igrač ne može napadati igrača. Ali ostali igrači su prati akciju. Moje mišljenje je da bi svakako bilo bolje da je prekinuo utakmicu.
VIDEO Ovako izgleda kuhinja eurozastupnice Biljane Borzan: Moderni uređaji i otok prekriven granitom
Biljana Borzan, koja je po struci liječnica, svoj je životni put započela na Medicinskom fakultetu, gdje je upoznala supruga Vladimira.
FOTO Nikad ne znate kada će trebati: Znate li što sve treba biti u ruksaku za preživljavanje?
Upoznajte ostale ukućane s pripremom kompleta za evakuaciju i pomozite im u pripremi. Ako u kućanstvu imate bebe, starije osobe ili osobe s invaliditetom ne zaboravite pripremiti stvari i za njihove potrebe. piše Ravnateljstvo civilna zaštita.
Testirali smo Xiaomi Smart Air Purifier Elite u uredu i evo što mislimo
Zrak koji dišemo često uzimamo zdravo za gotovo, no njegova kvaliteta ima značajan utjecaj na naše zdravlje.
Jedna vrsta štednje je hit među studentima: 'Studenti nisu bespomoćni kad su u pitanju financije'