ŠTO NAKON PROF. ZLATE BARTL Izum novih proizvoda iz Koprivnice projekt je “nove Podravke”

Za nasljednike Tete Vegete laboratorij od pet milijuna kuna

Foto: Foto: Ivica Barač
Za nasljednike Tete Vegete laboratorij od pet milijuna kuna
22.08.2008.
u 19:39
Pogledaj originalni članak

Legendarna izumiteljica vegete prof. Zlata Bartl u koprivničkom Domu za starije upravo je slavila 88. rođendan kada je Podravkino vodstvo u obnovljenom starom dijelu pogona otvaralo, u ovom dijelu Europe, jedinstven poluindustrijski i istraživački laboratorij vrijedan pet milijuna kuna, u kojem bi, nadaju se, trebale izrasti neke nove Zlate Bartl, neke nove vegete.

Danas, tri tjedna nakon smrti te priznate izumiteljice, laboratorij u kojem rade mnogi mladi Podravkini stručnjaci, gotovo svi s prijelaza dvadesetih u tridesete godine, dobiva dodatno značenje.

Svjestan što im je sve prof. Zlata Bartl ostavila u naslijeđe, tim mladih stručnjaka u najmanju ruku osjeća dužnost nastaviti njezinim putem. Davor Janjatović, direktor Podravkine službe razvoja novih projekata, koji upravlja tim laboratorijem, otkriva kako se već sada ondje krčkaju i miješaju novi proizvodi, koji će, nada se, brzo ugledati svjetlo dana i potvrditi svrhu, ali i isplativost te višemilijunske investicije.

Mladim Podravkinim istraživačkim snagama rad Zlate Bartl i njezina tima velika je inspiracija, ali s jedne strane i velika obveza. Međutim, nad timom na čelu s Davorom Janjatovićem ne visi nikakav imperativ.

Uskoro nove vegete
– Zlata Bartl letvicu je postavila jako visoko. No, to nas ne sprječava da uz velik entuzijazam i ljubav prema ovom poslu pokušamo stvoriti pravi proizvod – kaže Janjatović i dodaje kako je danas puno teže postići da upravo taj novi brend, nova ideja, bude na tragu vegete, ali im novi laboratorij svakako može samo pomoći.

– Naš tim s ostalim razvojnim timovima upravo radi na nekoliko zanimljivih novih proizvoda, ali zbog razumljivih razloga još ne smijemo otkriti o čemu je riječ – nije se dao navući na naše pitanje D. Janjatović.

Još je bivši predsjednik Podravkine uprave Darko Marinac naglasio kako će njihova pamet, mladići i djevojke u novom laboratoriju stvarati “moderne vegete”, a projekt inovacija nazvao je “novom Podravkom”.

– Ovaj laboratorij ujedinjuje više tehnologija i dopušta nam da se igramo. Imamo priličnu slobodu u izražavanju i djelovanju, sva vrata su nam otvorena. U ovaj laboratorij može doći svatko s pravom idejom i uz našu pomoć i znanje naših stručnjaka tu ideju pretočiti u djelo – objašnjava Janjatović i dodaje kako samo sektor razvoja ima stotinjak stručnjaka, a svi mogu i slobodni su koristiti se njegovim resursima.


Zlata Bartl

Svaki od uređaja je, pak, priča za sebe. U jednome se miješaju i stvaraju novi začini poput vegete i juha, drugi služi za ukuhavanje i testiranje novih namaza, pekmeza i ajvara, treći za linoladu, pa jedan za pahuljastu dječju hranu poput čokolina, a tu su i oni za razvoj umaka, kečapa... Vrijednosti laboratorija svjestan je i proslavljeni boksač Željko Mavrović, vlasnik tvrtke za proizvodnju zdrave hrane, koji je zainteresiran za suradnju s Podravkom.

Do sada su na tržište iz laboratorija izašli tek poznati, ali dorađeni proizvodi, primjerice linolada i drugi namazi.

Janjatović ističe kako je prednost laboratorija ta što se može koristiti i za proizvodnju manjih serija proizvoda radi testiranja tržišta i potrošača. A, kapacitet je od 200 do 2000 jedinica na dan.
– Dobro je i to što ne ovisimo o proizvodnji drugih brendova pa ne moramo čekati prekid njihove linije da bismo mogli testirati i napraviti seriju nekog proizvoda koji bi trebao premijerno na tržište – objašnjava.

Velike uštede
Naravno, ako bi što za testiranja i pošlo po krivu, šteta je zanemariva u odnosu prema gubicima koji bi nastali da se, recimo, novi proizvod proizvodi u uobičajenom pogonu od kojih 50-ak tisuća proizvoda u seriji. Naprotiv, neki izračuni tvrtkina vodstva govore da bi takav način rada mogao donijeti uštedu i do pet milijuna kuna u nekoliko godina, što je jednako vrijednosti istraživačkog centra u kojem je najmodernija tehnološka oprema.

– Kada smo prezentirali studiju izvedivosti ovog projekta članovima uprave, nije trebalo puno da nas podrži u nastojanjima da napravimo ovakav razvojni centar – dodaje Janjatović.
Vegeta je odredila povijest i najvažniji je čimbenik sadašnjosti te najveće hrvatske i jedne od najvećih prehrambenih tvrtki u istočnoj i srednjoj Europi. U glavama i rukama Podravkinih mladića i djevojaka trebalo bi biti ono što će je usmjeriti u budućnost.

A, upravo je prof. Zlata Bartl isticala da je pomoć kolega i timski rad te sloboda u radu jedini način kako napraviti proizvod. Proizvod u kojem će podjednako uživati i hrvatske domaćice ali i one iz drugih dijelova Europe pa i svijeta.

Pogledajte na vecernji.hr