računalna znanost

A tek su prvi razred. MIOC-ovi programeri najbolji u svijetu

Foto: Borna Filić/PIXSELL
MIOC programeri
Foto: Borna Filić/PIXSELL
MIOC ravnatelj Josip Harcet
28.05.2014.
u 14:19
Cjelogodišnji rad okrunjen odličnim rezultatom na natjecanju American Computer Science Leagureu Americi – Adrian Beker, Vedran Kurdija, Robert Benić, Marin Knežević i Pia Ocvir nadvisili su konkurenciju iz 200 škola iz Europe, Azije i SAD-a
Pogledaj originalni članak

Čestitam najčešća je riječ koja se jučer mogla čuti hodnicima XV. gimnazije. Adrian, Vedran, Robert, Marin i Pia u MIOC su donijeli još dvije nagrade osvojili su prvo mjesto na natjecanju u programiranju American Computer Science Leagure održanom u Denveru, u konkurenciji 200 škola.

I sami smo iznenađeni

Natjecali su se s kolegama iz cijelog svijeta, a tim od pet učenika iz prvih razreda Adrian Beker, Vedran Kurdija, Robert Benić, Marin Knežević i Pia Ocvir uspio je nadvisiti škole iz Europe, Azije i SAD-a.

– Cijelu godinu se pripremamo u sklopu nastave, bili smo dobri na pretkvalifikacijama, ali smo bili i iznenađeni rezultatom koji smo postigli kazao je skromno državni prvak iz informatike i matematike, Adrian Beker. Iz Hrvatske su na natjecanju sudjelovale tri škole, a zagrebačka je opet bila najbolja. Nije ni čudo kada je i natjecanje unutar same škole trajalo i više od planiranog.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

– Mi smo imali devet učenika sa sto posto riješenim testom, a broj smo morali smanjiti na pet. Na kraju smo to napravili pripetavanjem kazao je ravnatelj škole Josip Harcet.
Robertu ovo natjecanje nije bilo prvo, ali jest prvo izvan granica Europe, po čemu će ga, osim po velikom rezultatu, i pamtiti. A možda mu je tamo i budućnost.

– Plan mi je upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva, ali sigurno ću se prijaviti i na neko od američkih sveučilišta ako dobijem priliku otkrio je Robert svoj plan za budućnost.

Test od tri sata

Iako na ovom natjecanju nije bilo head huntera, onih koji “love” nadarene đake, nema sumnje da genijalce iz MIOC-a čeka još puno natjecanja na kojima bi mogli biti njihove žrtve.

– Natjecanje traje tri sata, pa imamo pauzu, a onda još 45 minuta. Važan je timski rad što nama jako dobro ide kazao je Marin kojemu je ovo prvo natjecanje. Samo korak iza njih ostala je druga petorka starijih kolega iz škole. Domagoj Bradač, Kristijan Štefanec, Kristijan Rupić, Nikola Pintarić i Leon Starešinić osvojili su 2. mjesto.

>>Pet najboljih: Ni prosjek 5,00 ne garantira upis u ove srednje škole

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar rajetin
rajetin
20:04 28.05.2014.

A treće mjesto na svijetu izborila je škvadra iz Kušlanove? I gdje onda nestaju ti genijalci?