Bernardić o Holdingu

'Ako je ovo jedini korak, onda je to prebacivanje iz šupljeg u prazno'

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
skupština
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
skupština
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
skupština
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
skupština
30.08.2013.
u 12:56
Davor Bernardić nije prozborio ni slova u obranu Ive Čovića, bivšeg čelnika Holdinga i stranačkog kolege, tijekom izvanredne sjednice zagrebačke Skupštine
Pogledaj originalni članak

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić u večernjim satima je odlučio, kako je napisao na Facebook profilu, "podvući crtu" oko izvanredne sjednice Skupštine.

Napisao je da se Holding mora restrukturirati, jer "stvari nisu na zdravim temeljima od početka". "Današnji prijedlog je prebacivanje obaveza Holdinga na Zagrepčane. Ako je to jedini korak, onda je to prebacivanje iz šupljeg u prazno", napisao je Bernardić koji žali što nije prihvaćen amandman SDP-a u kojem su tražili da "gradonačelnik i uprava Holdinga izrade stručnu studiju i modele razvoja ZGH s mogućim restrukturiranjima djelatnosti i reorganizacijom poslovnih aktivnosti". "Nadam se da to nije nastavak politike ignoriranja naših napora da se Zagrebom upravlja transparentno", napisao je Bernardić na Facebook profilu.

Nije stao u obranu Ćovića

Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, nije prozborio ni slova u obranu bivšeg čelnika Holdinga Ive Čovića i bivše uprave tijekom izvanredne sjednice zagrebačke Skupštine. Dao je punu potporu Milanu Bandiću za provođenje reformi koje je najavio, kao i upravi Holdinga.

 Pozdravljam otvorenost Uprave da nam dostavlja sva izvješća. Tri godine ponavljam da Grad mora biti partner i građana i poduzetnika, a Holding mora biti uslužan u pružanju usluga. Inzistirao sam na profesionalizaciji tvrtke. U Nadzorni odbor i Skupštinu Holdinga smo umjesto političara, stavili stručnjake. Zbog nejasnoće tko je odgovoran prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, gradonačelnik ili Gradska skupština, izgubili smo tri godine. Kada je osnovan Holding, ta grupacija je dobro poslužila kao masa za mogućnost što boljeg kreditiranja, no miješana upravljačka struktura dodatno je usporila. Želim novoj upravi puno sreće u ovom teškom poslu koji nas čeka u Gradu. Dolaskom krize 2008. godine, koja se nije priznavala do 2010. godine, nije iskorišten moment da bi se provelo restrukturiranje Holdinga. Zbog manje novca u proračunu rezane su i potpore Holdingu, ali ni to nije iskorišteno za restrukturiranje. Podsjetit ću kako sam predlagao da Holding treba stvoriti poduzeće koje bi prodavalo i struju. Možda bismo danas imali jeftiniju struju u Zagrebu, a Vlada ne bi morala imati strance koji bi je prodavali Vladi  rekao je Bernardić.

Predložio je i da se komunalne aktivnosti poput vodoopskrbe, javnog prijevoza, odvoza otpada i plinare ne smiju privatizirati, ali na tržište mogu ići ostale. Oporavak Grada i Holdinga vidi na tri stupa: investicije u energetsku učinkovitost, korištenje EU fondova i bolje upravljanje imovinom.

Nakon pomirljivog izlaganja šefa SDP-a za pozornicu je stao predsjednik Skupštine, HSLS-ovac Darinko Kosor. Čudio se nakon izlaganja Bernardića, koji je vodio Skupštinu za vrijeme poznatog sukoba s Bandićem, u kojem periodu je i nastao najveći broj sadašnjih problema u Holdingu.

>>Bandić: Tko je bio u San Franciscu na račun Holdinga i zašto?

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.