AKCIJA Volonterski centar Zagreb pomaže osobama bez krova nad glavom

Akreditirani beskućnik V. Kukec rasprodao 'Ulične svjetiljke'

04.12.2008.
u 23:05
Pogledaj originalni članak

Dobar dan, ako kupite ovaj časopis, pomoći ćete nama beskućnicima – prilazio je prolaznicima ispred Dolca šezdesetdvogodišnji beskućnik Vid Kukec. Na sedam lokacija u gradu 13 akreditiranih beskućnika uz pomoć volontera prodavalo je “Ulične svjetiljke”, časopis posvećen beskućnicima.

Časopis stoji 8 kuna, od čega polovicu zadržava prodavač beskućnik, a od druge polovice tiskaju se novi primjerci. Akciju je organizirao Volonterski centar Zagreb u suradnji s Gradom da bi pomogli beskućnicima da se sami financiraju zahvaljujući dobrim građanima. Već nakon sat vremena Vid Kukec prodao je 15-ak od 20 časopisa koliko je dobio u prvoj turi.

Reakcije građana bile su različite. Dok su neki samo okretali glavu, drugi su ostavljali i više novaca nego što je bilo potrebno.
– Najviše kupuju oni koji najmanje imaju, penzioneri – kaže Kukec. Zaštitu od hladnog, kišnog dana beskućnici i volonteri potražili su nakratko u obližnjem kafiću. Pitali smo Vida kako je ostao bez krova nad glavom.
– Netko postane beskućnikom silom okolnosti, a ja sam se za takav život opredijelio. Sviđa mi se sloboda koju imam – objasnio je Kukec.

Ipak, njegova životna priča govori drugačije. Zbog političke nepodobnosti talentirani mladić iz Baranje 70-ih je morao napustiti netom započeti studij.

Ostao je i bez posla, a i djevojka ga je napustila. Sreću nije pronašao ni u Njemačkoj, a iz stida zbog neuspjeha u rodni kraj se nije vratio. Prvo u Ljubljani, a zatim u Zagrebu već više od 20 godina je beskućnik. Dane provodi u šetnji i knjižnici gdje čita svjetske klasike, trenutačno Ljermontova. U prenapučeno prihvatilište u Heinzelovoj odlazi većinom samo na ručak i spavanje. Vrijeme mu, kaže, brzo prolazi.

Pogledajte na vecernji.hr