NE DAMO VARŠAVSKU!

Aktivisti iz Varšavske najavili eskalaciju aktivnosti u Hrvatskoj

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Aktivisti iz Varšavske najavili eskalaciju aktivnosti u Hrvatskoj
14.07.2010.
u 14:09
Uzurpaciji pješačke zone i gradnji garaže u Varšavskoj protivi se većina Zagrepčana - prema istraživanju GFK, njih čak 76 posto
Pogledaj originalni članak

Sto javnih osoba poduprlo je danas proglas “Ne damo Varšavsku” kojim se upozorava na sve veću uzurpaciju javnih prostora, uništavanje kulturne baštine i prirodnih dobara u cijeloj zemlji. U tom kontekstu, čulo se danas na presici, Varšavska je samo simbol praske kojom se građanima oduzima javni prostor i ustupa interesnim skupinama, a sve pod blagoslovom institucija koje se oglušuju na stavove poreznih obveznika.

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije podsjetio je da se oduzimanju pješačke zone i gradnji garaže u Varšavskoj ne protivi se samo manja skupina ljudi, nego većina Zagrepčana - prema istraživanju GFK iz veljače ove godine, njih 76 posto, a 83 ih posto preferira proširenje pješačke zone.

Vlatko Silobrčić, jedan od akademika koji je potpisao proglas, zaključio je da u Hrvatskoj ni jedna institucija ne funkcionira kako treba te da su upravo zbog toga nužne civilne udruge kao korektiv. Povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević naglasila je da usprkos nalazima USKOK-a, ni Grad ni političke elite ne reagiraju na Varšavsku. A da joj je dosta "starih faca s debelim džepovima koje kroje sudbinu grada" kazala je zagrebačka reperica Mirela Priselac – Remi, dodajući kako u Hrvatskoj svi znaju što se događa, ali nitko nema hrabrosti dići glas. Stoga se nada da će borba u Varšavskoj probiti led.  

Teodor Celakoski iz Prava na Grad najavio je eskalaciju aktivnosti aktivista po cijeloj zemlji.

- Želimo da se pitanje javnog dobra postavi kao temeljno političko pitanje u Hrvatskoj, a ne da ga se kao sada tretira kao trećerazredno – rekao je.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

Avatar DucMan
DucMan
19:16 14.07.2010.

Samo vi protestirajte u Varšavskoj dok nam Šuker zadužuje i praunuke. To je baš fora. A javne osobe ko javne osobe... obećaj im objavljivanje imena i oni potpisuju. Čast izuzecima, naravno. Vrijeme je da se konačno počne s tim radovma ukoliko nema zakonskih prepreka. Treba raditi.

Avatar comparator
comparator
14:29 15.07.2010.

Ova svita što je podpisala podršku je poznata kao družina s lijeve strane.Ni jedan podpis me ne začuđuje niti ne zabrinjava osim poziva kojeg su poslali Bad blou boysima koji slove kao razbijaći bez mozga.Tko ih organizira i plača sad se vidi.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
23:29 15.07.2010.

MILICIJA opet dejstvuje... isti su kao i u Jugi.... fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjj