PRAVO NA GRAD

Aktivisti poručuju: Gradilište u Varšavskoj je ilegalno

Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
varšavska (1)
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
varšavska (1)
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
varšavska (1)
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
varšavska (1)
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
varšavska (1)
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
varšavska (1)
24.09.2010.
u 14:10
Rješenje za zauzimanje javne površine za gradnju rampe isteklo je 15. rujna, novo još nije pravovaljano, ali radovi se i dalje odvijaju.
Pogledaj originalni članak

Dozvola za zauzimanje javne površine za gradnju rampe u Varšavskoj istekla je 15. rujna, a s obzirom na to da žalbeni postupak na novo rješenje još nije završen, ova gradnja je ilegalna. Utvrdili su to danas aktivisti Prava na grad i Zelene akcije nakon što su lancima vezali zaštitnu ogradu gradilišta u Varšavskoj, ulazna vrata kod Gundulićeve zapečatili lokotom, a cijelu ogradu oblijepili natpisima "nelegalno gradilište".

Inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i Grada Zagreba, koje su obavijestili, prave se, kažu, lude i ne reagiraju na prigovore.

Aktivisti traže da se radovi zaustave do daljnjega. Grad Zagreb početkom rujna izdao je privremeno rješenje, odnosno produžio postojeće kako bi se radovi mogli nastaviti, no neki stanari nisu dobili novo rješenje tako da ne mogu niti podnijeti žalbe nadležnom ministarstvu, kazala je njihova odvjetnica Radmila Bonifačić.

Osim što se radi bez dozvole, tvrde aktivisti, ne poštuje se ni zakonski propisan prolaz od 1,6, odnosno 3 metra za pješake i interventna vozila. Primjerice, ispred Ustavnog suda ima samo metar prostora za pješake. Radovi se obavljaju, kažu, i izvan ograđenog prostora.

- Investitori stvaraju dojam da su radovi u Varšavskoj skoro dovršeni, što je daleko od istine. Radovi teku jako sporo i uskoro ćemo pozvati građane da zatrpamo rupu, no to sada ne možemo jer još nije iskopana, kazao je Teodor Celakoski iz Prava na grad te poručio Zagrepčanima da budu budni i odazovu se njihovim akcijama.

Pročelnik ureda za gradnju Davor Jelavić, ne mareći za proceduru i ignorirajući činjenicu da je upravo iz njegovog Ureda 14. rujna proslijeđena žalba jednog stanara na adresu Ministarstva graditeljstva, ovako je komentirao tvrdnje aktivista:

- Ma kakve žalbe?! Imamo otvoreno gradilište i osiguran prostor.

Neslužbeno saznajemo da je Željko Horvat,  Jelavićev zamjenik prije nekoliko dana na Odboru za pritužbe u Skupštini priznao da rade bez pravovaljane dozvole. A upravo je on ljetos objasnio cijelu proceduru dobivanja novog rješenja, između ostalog napomenuo je da nakon žalbi moraju čekati blagoslov Ministarstva. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

AU
autoritet
14:56 24.09.2010.

Ima neka institucija gdje se smještaju ove niškoristi da ne smetaju normalnim ljudima?

FE
Felicijen
15:45 24.09.2010.

Evo njih opet....

AB
abendblatt
17:54 24.09.2010.

Marijana Zrinjski, dosadna si, prestani sa tim piskaranjem.