Biootpad

Bacamo jestive hrane u vrijednosti čak 4 milijarde kuna

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Razvrstavanje otpada hrane
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Razvrstavanje otpada hrane
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Razvrstavanje otpada hrane
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sandra Golemac
15.10.2014.
u 14:30
Aktivisti udruge Parkticipacija demonstrirali su danas na Dolcu razvrstavanje otpada hrane, te kompostiranja
Pogledaj originalni članak

Otpad koji su prikupili na licu mjesta tijekom radnog vremena tržnice razvrstali su u dvije kategorije - ono što se uvijek može upotrijebiti za jelo, te ono što više za to nije prikladno. Voće i povrće u dobrom stanju ponudili su građanima da odnesu doma, a ostatak pomiješali s drugim sastojcima kako bi se proizveo kompost.

Aktivisti udruge Parkticipacija, naime, danas su na Dolcu demonstrirali razvrstavanje otpada hrane, te kompostiranja, kako bi educirali građane i upozorili na važnost prikupljanja biootpada.

- Na svakoj tržnici se pred kraj radnog vremena kontejneri natrpavaju trulim i još uvijek jestivim voćem i povrćem, što je nedopustivo u zemlji u kojoj znatan postotak ljudi ne može svojim obiteljima priuštiti svježe voće i povrće. Razbacujemo se resursima i uništavamo ih kao 'otpad' - poručila je Gordana Dragičević, članica Parkticipacije, te dodala kako je procjena da u Hrvatskoj bacamo jestive hrane u vrijednosti čak 4 milijarde kuna.

SIGURNOST GRAĐEVINA

Hrvatski građevinski inženjer: Zgrade izgrađene u ovom razdoblju su najkritičnije. Gradile su se bez adekvatnih projektnih obrada

"Zabrinjavajuće je da do ovog urušavanja nije došlo uslijed elementarne nepogode kao što smo imali potrese u Zagrebu i Petrinji niti obilnih oborina kao što je bio slučaj u Valenciji, Jablanici u BiH ili u Bologni. Nije bilo niti velikih oborina, snijega, niti jakog utjecaja vjetra ili temperature, a nadstrešnica se ipak urušila i izazvala veliku tragediju."

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.