UGROŽENA ŠUMA

Bageri u parku prirode Žumberak

11.09.2002.
u 00:00
* Mjerna postaja služi za nadzor radio-televizijskih frekvencija i nije štetna za okoliš, a cesta kroz zaštićeno područje se gradi radi njenog održavanja, tvrde u ministarstvu
Pogledaj originalni članak

Porušena stabla bukve, bageri, buka i prašina u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje uznemirili su stanovnike okolnih sela Kotari i Manja Vas. Neuobičajeno uništavanje prirode u zakonom zaštićenom području obronaka Plješivice su poduzeta kako bi se izgradila pristupna cesta za novu mjernu postaju Ministarstva pomorstva, prometa i veza. Postaja će su uskoro izgraditi na na oko 750 metara visokom vrhu iznad Poljanica i služit će za kontrolu radio-televizijskih frekvencija. Kako nova cesta prolazi i tik uz lokalitet Zub, koji je prirodni kameni vidikovac, razumljiva je zabrinutost ljubitelja prirode i stanovnika da bi zbog nove mjerne postaje mogao biti ozbiljno narušen eko-sustav i statika toga dijela parka.

- Nepojmljiva mi je ovakva devastacija u srcu prirode. Uništena je bukova šuma u širini desetak metara, a ozbiljno je potkopan i dio obronka. Bageri ruše stabla i ravnaju cestu, a mi i ne znamo što se u stvari događa jer na gradilištu nema ploče s oznakom investitora - kaže Zoran Anušić, koji je planinareći u parku naišao na veliko gradilište.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i veza kažu da su nakon sedam godina napokon uspjeli dobiti suglasnost Hrvatskih šuma i potrebne dozvole za gradnju postaje i pristupne ceste. Na terenu su bile inspekcije Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja koje su odobrile gradnju ceste, a lokacijsku dozvolu za gradnju postaje je izdao pododsjek za prostorno uređenje u Uredu državne uprave Zagrebačke županije iz Jastrebarskog.

- Moramo napraviti cestu kako bi mogli prevesti sav materijal za gradnju postaje i njeno kasnije održavanje. Takve postaje Sektor za poštanski promet i telekomunikacije gradi diljem Hrvatske na najvišim vrhovima. Nema opasnosti za okoliš i ljude jer su zračenja u granici normale, a mjerna stanica služi samo za provjeravanje drže li se televizijske i radiopostaje dobivenih koncesija - zaključila je glasnogovornica minstarstva Marina Halužan. (I. Pa.)

Pogledajte na vecernji.hr