ŠTEDNJA

Banke smanjuju kamate i otvaraju stambene štedionice

31.12.2002.
u 00:00
* Od 1. siječnja 2003. godine nove porezne olakšice za građane - kupnja prvog stana oslobađa se plaćanja petpostotnog poreza na nekretnine
Pogledaj originalni članak

Plasman stambenih kredita tijekom 2002. godine u većini je banaka povećan u odnosu na prethodnu godinu - negdje čak i do 50 posto! Bankari procjenjuju da će se taj trend nastaviti, a sigurno će mu pridonijeti uvođenje novih poreznih olakšica - kupnja prvog stana od 1. siječnja 2003. oslobađa se plaćanja pet posto poreza na promet nekretninama.

Čini se da se dobar dio građana u idućoj godini odlučio zauvijek riješiti podstanarstva. Potvrđuje to i web anketa jedne banke - čak 49,26 posto od 1488 anketiranih građana tijekom sljedeće godine zatražit će stambeni kredit! Za lov na klijente banke su se spremile povoljnijim uvjetima kreditiranja. Tako većina daje i po nekoliko vrsta stambenih kredita, poček otplate do 12 mjeseci, mogućnost promjene (prilagođavanja) kamatne stope, nenamjenske kredite za opremanje doma, međufinanciranje stambene štednje, snižavanje troškova obrade kredita i slično. U Zagrebačkoj banci kažu da na ljestvici popularnosti uvjerljivo prvo mjesto zbog kamatne stope od 6,99 posto, roka otplate do 30 godina te mogućnosti realizacije kredita bez jamstvenog depozita i dalje drži kreditna linija "Dom do 35". Taj je model kreditiranja namijenjen mladima, a maksimalan iznos kredita je 250.000 eura. Druga vrsta stambenog kredita Zabe je "5 po 5". Korisnik tog kredita svakih pet godina ponovno ugovara kreditne uvjete uz mogućnost izbora fiksne ili promjenljive kamatne stope.

U Raiffeisenbank Austria (RBA) još sutra, 31. prosinca, traje akcija 50 posto niže cijene troškova obrade kredita.

- Tijekom te akcije broj isplaćenih stambenih kredita udvostručio se. Gledano na broj ukupno isplaćenih kredita stambeni krediti na drugom su mjestu - odmah iza kredita za kupnju automobila. Za sljedeću godinu planiramo zadržati sadašnji tržišni udjel u kreditiranju građana - kaže voditeljica Odnosa s javnošću u RBA Lidija Arbanas.

Osim stambenog kredita s fiksnom kamatnom stopom, RBA nudi i kredite s promjenljivom stopom, gotovinski kredit za opremanje doma i stambeni kredit sa štednim ulogom u Raiffeisen stambenoj štedionici. Prednost stambene štednje prepoznali su i u Hypo Alpe Adria banci, zbog čega su početkom rujna ove godine pokrenuli suradnju s Wu÷ternot stambenom štedionicom.

- S klijentima sklapamo ugovore o stambenoj štednji i istodobno im dajemo kredite za međufinanciranje, kako bi ubrzali put do dobivanja kredita (da bi preko štedionice dobili kredit građani određeni iznos moraju štedjeti barem dvije godine) - objašnjava Jasna Dakić iz Hypo banke.

Da se moraju više okrenuti građanima kad je o stambenim kreditima riječ, shvatili su i u Privrednoj banci Zagreb. Iako se broj odobrenih stambenih kredita u toj banci tijekom 2002. godine povećao 15 posto, pripremaju se za otvaranje stambene štedionice kako bi privukli što više građana.

M. Mapilele

Pogledajte na vecernji.hr