tjedan glaukoma

Besplatni pregledi očnog tlaka u Centru Kaptol 12. i 13. ožujka

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Glaukom
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Glaukom
07.03.2014.
u 15:23
12. i 13 ožujka od 10 do 18 sati, u povodu Tjedna glaukoma, moguće besplatno izmjeriti očni tlak i dobiti savjete oftalmologa u sklopu akcije Prepoznajmo glaukom. Ta je bolest vodeći uzrok nepovratnoga gubitka vida, a 50 posto oboljelih ni ne zna da ga ima.
Pogledaj originalni članak

Jeste li znali da 50 posto ljudi koji boluju od glaukoma, vodećeg uzroka nepovratnog gubitka vida, ne znaju da ga imaju? Visoki rizik za njegov nastanak očni je tlak veći od 21 milimetra živina stupca, ali i dob nakon 40. godine, ozljede oka, terapije lijekovima, genetika...

Stoga je 12. i 13. ožujka, od 10 do 18 sati, u povodu Tjedna glaukoma, moguće besplatno izmjeriti očni tlak i dobiti savjete oftalmologa u sklopu akcije Prepoznajmo glaukom u Centru Kaptol, II. kat. Glaukom je teško prepoznati jer često nema simptoma pa su redoviti pregledi neophodni.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

O važnosti brige o zdravlju očiju jučer su u Gradskoj upravi govorili pročelnica Mirna Šitum, voditeljica Referentnog centra za glaukom Mia Zorić Geber, predstojnik Klinike za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Vatavuk, predsjednica Društva nastavnika obiteljske medicine Biserka Bergman Marković te pročelnica Odsjeka za oštećenje vida s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Tina Runjić.

U uznapredovaloj fazi oboljeli od glaukoma u kretnji udaraju u predmete, gube periferni i(li) centralni vid. Akciju su podržali Špiro Guberina, Bojana Gregorić, Dubravko Šimenc, Stojko Vranković, Zrinko Tutić...

>>Pravilna prehrana, tjelovježba i život bez dima čuvaju oči

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.