Imanje Zrno

Bez krize - zdrava hrana dobar je posao u Habijanovcu

Foto: Borna Filic/PIXSELL
zrno (1)
Foto: Borna Filic/PIXSELL
zrno (1)
Foto: Borna Filic/PIXSELL
zrno (1)
Foto: Borna Filic/PIXSELL
zrno (1)
Foto: Borna Filic/PIXSELL
zrno (1)
26.09.2012.
u 08:23
Ekološka proizvodnja na ekoimanju Zrno počela je 1988. godine, a danas unatoč krizi imaju sve više kupaca svojih proizvoda i prerađevina
Pogledaj originalni članak

Jesenski radovi u punom su jeku na Zrnu, najstarijem ekološkom imanju u Hrvatskoj (od 1988.), pedesetak kilometara od Zagreba, u selu Habijanovcu. Ni kriza nije omela rast tog imanja s kojega u gotovo sve krajeve Hrvatske danas dolaze ekološki uzgojene žitarice, voće i povrće, a odnedavno i gljive te pekmezi, prirodni sokovi, ajvari... Sve što se proizvede plasira se u vlastitim trgovinama Bio&bio, a zbog potražnje za ekoproizvodima, iako im je cijena i do 30 posto viša od drugih, sve se češće mogu vidjeti i na policama ostalih trgovačkih centara.

– Mjesečno zabilježimo i 250.000 kupaca – otkriva Jadranka Pejić koja je uz supruga Zlatka vlasnica imanja.

Najisplativiji je kruh

Prošle godine, s obzirom na veće količine žitarica koje proizvode na imanju, ali i u suradnji s kooperantima, počela je proizvodnja kruha, koja se brzo pokazala najisplativijom. – Imamo sedam vrsta kruha, a dnevno ih proizvedemo od 600 do 800 komada. Cijena je otprilike 17 kuna, a pogodnost je osim izvrsnog okusa i ta da može nekoliko dana stajati, a kako vrijeme odmiče, tek dobiva na kvaliteti okusa – objašnjava Zlatko Pejić, koji je i idejni tvorac koncepta održive proizvodnje na imanju Zrno.

Sve se ručno obrađuje

Na imanju radi 18 djelatnika i obučeni su za sve poslove oko usjeva, povrća, voća, pripreme proizvoda za tržište. Sve se obrađuje ručno, nema pesticida i ostale pomoći kemijske industrije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

IV
Ivo34575
17:22 26.09.2012.

nedavno sam čitao istraživanje da hrana uzojena s umjetnim gnojivima je po kvaliteti ista kao i uzgojena stajskim gnojem, jer biljka ionako mora organsko pretvoriti u anorgansko da bi asimilirala. Problem je što kad se doda previše dušika, a nedovoljno mikronutrijenata, dolazi do loše kvalitete plodova jer su veliki ali lošije kvalitete. Jedino što se ne koriste pesticidi, ali pitao bi ja njih kakvo bi im onda voće i povrće izgledalo u tim trgovinama BIo.-Bio, puno rupa od crva, puževa i bolesti. Sumanjam da je takvo i sumnjam da proizvode baš "organski".

OB
-obrisani-
19:05 26.09.2012.

Proizvode organski, ali je maloprodajna cijena 3-4 puta veća od nabavne. U njoj je sadržana procjena gubitka zbog neprodane robe. To je sramotna politika tvrtke Bio&bio, ali Hrvati su poznate ovce za šišanje.

1M
100%Mama
21:01 26.09.2012.

Moram komentirati Ivo34575. Ne nužno Zrno blizu kojega i ja živim već općenito pesticide. Ja imam vrt od 200m2 i u njemu ne koristim pesticide. Sve je uzgojeno bez prskanja kemikalijama, ali koristimo preventivu kao što su kupce od preslice ili od koprive koje odbijaju, ali ne uništavaju usjeve. Naime, ukoliko imaš monokulturu onda ćeš imati i najezdu određene vrste bolesti ili napasti, ali ako uzgajaš prema permakulturi tj kombiniraš različite kulture na jednoj gredici koje se međusobno pomažu, i uz to koristiš i kupke koje sam pripravljaš od biljaka, nikakvi pesticidi niti insekticidi ti neće biti potrebni. Mi smo u našem vrtu do sada ubrali oko 200kg povrća i još beremo. Zimnicu nemamo gdje više stavljati koliko je imamo... eto samo to. A cijena... pa poznato je da ljudi ne vjeruju da je nešto zdravije ukoliko košta manje od uobičajenog proizvoda na polici. Recimo pogledaj slučaj sa smeđom i bijelom rižom. Bijela riža zahtjeva puno više tehnološke obrade i više se energije troši na tretiranje riže do krajnjeg proizvoda, ali opet košta manje od smeđe riže koja ne prođe toliki preradbeni put.