Obilaskom Jastrebarskog na biciklima počeo je jučer dan stranom gostu u tom gradu Zagrebačke županije.
U ljepote tog kraja, naime, došao se uvjeriti i pobjednik britanskog masterchefa Dhruv Baker, a u turu brdskim putovima po vinotočjima i lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima povela ga je manekenka, ali i Jaskanka Adrijana Dejanović.
– Snimaju gastroturističku emisiju koja će se emitirati na britanskim kanalima i promovirati Hrvatsku. Britanski kuhar probao je i copanjek, autohtoni kolač, koji se jede kao predjelo i kao desert – rekla je Ivana Herceg, direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog. Ime je ovaj kolač dobio prema riječi "copati'', što na jaskanskom dijalektu znači umijesiti vješto i brzo. Bit posjeta je, kaže Herceg, probati što više lokalne hrane i osjetiti lokalne običaje, a Baker će pokazati i svoj način kuhanja lokalnih namirnica. Pjesme tog kraja i nošnje pokazale su mu četiri djevojke iz KUD-a Sveta Jana, a upoznao je i jastrebara, po kojima je Jastrebarsko dobilo i ime.
–Grad Jastrebarsko, od davnine s jastrebom u grbu, nazvan je po ovim srednjovjekovnim uzgajivačima lovnih ptica, jastrebova i sokolova – kažu iz TZ-a. Nakon dana u Jastrebarskom Baker odlazi u Samobor i Zaprešić, a obići će još nekoliko hrvatskih gradova.