vrijeme za zdravicu

Centurion - prvi pjenušac od vina iz amfore

Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
vino tomac
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
vino tomac
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
vino tomac
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
vino tomac
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
vino tomac
28.11.2013.
u 10:43
dvije zagrebačke vinoteke održane šampanjske premijere, obitelji Tomac i vinarije Vinski Vrh
Pogledaj originalni članak

Božićni i novogodišnji blagdani sve su bliže, i pravi je trenutak za predstavljanje vina primjerena tim svečanim događanjima. Pravi šampanjski mjehurići nezaobilazni su, i uz blagdanske objede i večere, a pogotovo u trenucima dočeka Nove godine. Poznati vinari i proizvođači vrhunskih pjenušaca, obitelj Tomac iz Donje Reke pokraj Jaske zato je s vinotekom Miva galerija vina u Vukovarskoj upriličila prezentaciju čak dva svoja nova pjenušca te još nekoliko svečarskih vina.

Napravili su prvi pjenušac od vina iz amfore. Oni su rijetki vinari koji vina rade i u amforama, posebnim gruzijskim glinenim posudama ukopanim u zemlju. Grožđe se nakon muljanja odmah stavlja u njih, tu vrije i dozrijeva mjesecima bez ikakvih kemijskih dodataka, kvasaca i sl. Zbog toga je izuzetno prirodno, čisto, osebujne arome i okusa, bogate boje.

Za taj novitet, nazvan Pjenušac Tomac Amfora, grožđe su brali 2010. i to chardonnay i svoje stare, lokalne sorte. Provelo je šest mjeseci u amfori, onda je pretočeno na dozrijevanje u drvenu bačvu od 2000 litara. Dalji postupak bio je klasična, šampanjska metoda u boci. I tako su dobili raskošno, posebno vino po svemu, već od jantarno zlatne boje, snažnog perlanja, do bogatog mirisa i neponovljivog okusa, sa 12,5 % alkohola.

Tomislav, enolog, koji se specijalizirao za pjenušava vina, uz pomoć supruge Martine predstavio je još jedan novi pjenušac, nazvan Tomac Diplomat. Proveo je četiri godine u podrumu i sada izlazi na tržište. Iz berbe je 2009. i to iz vinograda od 2000 trsova na čuvenoj Šipkovici, sa 13 % alkohola. Grožđe je 80 posto chardonnay, te žuti plavec, odlična sirovina baš za šampanjce. I posve jest u šampanjskom stilu. U tom se vinogradu bere grožđe za tzv. Diplomatsko vino – ove su ga godine brali predsjednik Josipović i 40 stranih diplomata.

Kušani su i mirni Tomac Amfora (po pola chardonnay i stare plešivičke sorte), iz 2008., premijeru je imao i odlični crni pinot iz 2012.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BS
Bakhov.sin
08:54 10.02.2014.

Fantastično je to kako je urednik stavio besmisleni naslov na dobar tekst o pjenušcima. Centurion se u članku ne spominje. Naravno, jer taj, inače fin pjenušac, nema veze s amforama ni s obitelji Tomac. Jedina poveznica je to što se i mlađi Tomac, autor pjenušca iz amfore, i Bolfan, autor Centuriona, zovu Tomislav. Mogao je napisati i Podrum - prvi pjenušac iz amfore, jer oba Tomislava imaju podrume. Oba imaju i supruge pa je naslov mogao biti...