tragična statistika

Zagrebačke ceste su kao bojište: u 2016. poginulo je osam pješaka

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
16.04.2016., Zagreb - Prometna nesreca na Ilici kod kucnog broja 125 skrivio je vozac crnog osobnog automobila marke Audi koji je pregazio stupice i srusio semafor te zavrsio na nogostupu. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
11.04.2016., Zagreb - U teskoj prometnoj nesreci kod Kvaternikovog trga poginula je zena (61). Prema prvim informacijama, vozac Audija A3 pokupio je nekoliko metalnih stupica, udario u semafor i naletio na vise pjesaka. Dvije osobe tesko su ozlijedjene. O
06.08.2015., Zagreb - Prometni strucnjak Zeljko Marusic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
20.04.2016.
u 14:25
Velik broj stradalih pješaka razlog je neriješenoga prometnog sustava i ukazuje na manjkavu kulturu vozača, misli prometni stručnjak
Pogledaj originalni članak

Samo u prva tri mjeseca ove godine u Zagrebu se dogodilo 1338 prometnih nesreća u kojima je poginulo dvoje ljudi, a do sredine travnja ta je crna brojka, nažalost, već došla na petero poginulih. Zgražava činjenica da su od njih petero čak četvero pješaci, a jedan vozač.

Ništa bolja situacija nije ni na području Zagrebačke županije gdje se u prva četiri mjeseca ove godine, u odnosu na prošlu godinu, udvostručio broj prometnih nesreća s poginulim osobama – bilo ih je dosad dvanaest i u njima je život izgubilo čak deset osoba (četiri pješaka) - četiri više nego u istom razdoblju prošle godine.

Slavonska najopasnija

Prometne nesreće na Kvatriću i Ilici samo u travnju zgranule su građane i u centar pozornosti stavile najugroženije sudionike prometa – upravo pješake.

Da situacija nakon godina smanjenja broja nesreća na zagrebačkom području postaje alarmantna svjedoči i policijska evidencija zaključena s 19. travnjem – u 24 sata na području Zagreba i Zagrebačke županije obavljen je očevid u 40 prometnih nesreća.

– U pet prometnih nesreća jedna je osoba teško ozlijeđena, a četiri lakše. U 35 prometnih nesreća nastala je samo materijalna šteta – izvijestila je zagrebačka policija o nesrećama koje su zabilježene samo jučer.

Grad Zagreb mora prionuti rješavanju kapitalnih stvari – riješiti promet istok – zapad, javni gradski prijevoz, nivelirati gradsku željeznicu i urediti biciklističke staze

Željko Marušić

prometni stručnjak

Razlog je većine nesreća u gradu neprilagođena brzina i vožnja pod utjecajem alkohola, a tijekom cijele 2015. policija je obavila očevid na 8354 prometne nesreće, od čega su vozači pod utjecajem alkohola sudjelovali i skrivili 1162 nesreće. Najugroženija gradska prometnica i u 2014. i u 2015. je Slavonska avenija, a od autocesta koje potpadaju pod nadzor Zagrebačke županije A3. Na Slavonskoj je lani evidentirano 213 nesreća s jednom poginulom i 96 ozlijeđenih osoba.

Upozorenje i od EU

– Ovakva prometna statistika posljedica je lošeg zagrebačkog prometnog sustava – stav je prometnog stručnjaka Željka Marušića.

Crna statistika, evidentirana na gradskim i županijskim prometnicama, kazao je, čista je preslikana situacija u Hrvatskoj.

– Lani smo po sigurnosti na prometnicama zauzeli 26. od 28 mjesta. Po stanju sigurnosti od nas su gore samo Bugarska i Rumunjska i zbog toga smo od Europske unije dobili upozorenje. A sada do polovice travnja imamo 17,5 posto porast pogibeljnosti na prometnicama – pojasnio je Marušić.

Grad Zagreb mora, kako je kazao, prionuti rješavanju nekoliko kapitalnih stvari kako bi u konačnici umanjio brojke stradalih pješaka i vozača – riješiti promet istok – zapad, javni gradski prijevoz, nivelirati gradsku željeznicu i urediti biciklističke staze.

– Velik broj stradalih pješaka ukazuje na manjkavu vozačku kulturu – zaključio je prometni stručnjak Marušić.•

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

KS
krao_sam
14:51 20.04.2016.

nije jos poginulo ni jedno dijete politicara..jos..tek onda se mozda nesto promijeni..

JU
jurayy
14:45 20.04.2016.

????

JU
jurayy
14:46 20.04.2016.

?????