folka i jarun

Djeca plaču i ne žele biti u vrtićima jer im je prevruće

Djeca plaču i ne žele biti u vrtićima jer im je prevruće
16.07.2015.
u 10:39
Roditelji kažu da je klima bila u planu, ali Grad je odustao od takvog projekta
Pogledaj originalni članak

Ni djeci u vrtićima na visokim temperaturama, kakve su vladale prošli tjedan, a najavljene su i tijekom ovog tjedna, nije lako. Nekima je toliko mučno da gube volju za boravkom u svojoj grupi. Otkriva to djed (podaci poznati redakciji) koji nam se požalio kako mu unuk u vrtiću Milana Sachsa u Folnegovićevu naselju boravi s još 50-ak mališana različite dobi u istoj prostoriji – bez klimatizacijskog uređaja.

Vrtić od staklenih stijena

– U to sam se uvjerio kad sam došao po svog trogodišnjaka. Oni pate i nemaju zraka – ističe djed zabrinut za zdravlje djece koja su u istoj sobi zbog ljetnog prekrajanja grupa.

Dodaje da su se i tete i roditelji žalili na loše uvjete ljeti. Ravnateljica Dječjeg vrtića Milana Sachsa prof. Gordana Lešin kaže da klime imaju na katu, ali ne i u prizemlju (osim dvorane i drugih prostorija), gdje borave djeca, ali je tamo temperatura ugodnija.

– Redovito se rano ujutro provjetravaju prostorije, s dolaskom viših temperatura prozori se zatvaraju i spuštaju se zavjese, a djeci osiguravamo adekvatnu količinu tekućine i prehranu te aktivnosti u kojima je glavni medij voda – kaže ravnateljica vrtića koji polazi 476 djece u glavnom i dva centralna objekta odbacujući navode da je itko negodovao zbog vrućina.

Na temperaturu iznad 45 Celzijevih stupnjeva požalili su se i roditelji koji svoju djecu vode u vrtić Jarun, u Ulici Bartolići. Kako su objasnili, vrtić je napravljen od staklenih stijena, što dodatno otežava uvjete u njemu, a klimatizacijski uređaji, govore roditelji, ne postoje.

– Idejni projekt vrtića podrazumijevao je i klimatizaciju, ali od nje se u konačnici odustalo – kažu roditelji, dok i sami projektanti vrtića u Bartolićima, iz arhitektonskog biroa Penezić i Rogina, kažu da je investitor, odnosno Grad Zagreb taj koji je odustao od klima-uređaja. Ravnateljica vrtića Jarun Snježana Vusić-Kodvanj objasnila je da su priče o klimi u projektu te odustajanju od nje i nju dočekale kad je došla na čelo vrtića.

Za olakšanje boravka

– Ne mogu govoriti o tome jer ne znam kakav je bio projekt. Mi imamo ljetni program smještaja djece, ali ljeti djecu selimo u naš objekt u Puštekovoj ulici, gdje postoji klima, kako bismo im olakšali boravak – objasnila je ravnateljica, dok je pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao da u projektu izgradnje vrtić Jarun nije imao predviđene klimatizacijske uređaje. Kako je objasnio Lovrić, za ljetnog perioda u navedenom objektu borave djeca u četiri odgojne skupine, u kojima se stalno prati temperatura te se "provode posebne aktivnosti osiguranja kvalitetnih mikroklimatskih uvjeta".

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

RM
rmd3
07:50 17.07.2015.

"zivio vaš Bandić" lopova u takve vrtiće dovedite pa nek tamo dela lopovčina i ugnjetavač Zagrebčana do kad policija do kad,a vi samo glasujte za kriminalca koji nas krade vec 15g svojom pljackaskom retorikom di su oni maloumnici koji su ga bodrili pred Remetincom ?Bolje da idete po vrtićima puhat djeci da im bude ugodno.

VR
vrticjarun
09:16 17.07.2015.

zgzboran, sram Vas može biti. Nadam se da niste otac ili majka jer s takvim stavom bi žalila Vašu djecu. Dođite danas u vrtić Jarun i uvjerite se sami kakvi su uvjeti u kojima borave djeca. Gospodin Lovrić govori neistinu kada kaže da nije bilo klimatizacije u idejnom projetku, postoji i pisani dokaz projektanata koji potvrđuju da je Grad Zagreb kao investitor to izbacio iz idejnog projekta. Mislite da je normalno da su djeca u 16 sati na otvorenom jer je vani "hladnije" nego u objektu vrtića!!??

DU
Deleted user
13:59 20.07.2015.

Koliko sam ja upoznat s dotičnom tematikom DV Jarun; klimu je grad načelno izostavio, ali je troškovnički plaćen izvođaču. Gdje su novci ili gdje je klima, to je pitanje sa odgovorom "neka pravne institucije rade svoj posao".