spikaonica

Dobro je popiti radi društva, ali ne baš previše

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
02.03.2016., II.gimnazija, Zagreb - Grad Zagreb u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Stampar i Hrvatskim debatnim drustvom organizira Ciklus debata/ Spikaonica pod nazivom 'Usudi se oduprijeti - Ima li zabave bez alkohola?. Sp
02.03.2016., II.gimnazija, Zagreb - Grad Zagreb u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Stampar i Hrvatskim debatnim drustvom organizira Ciklus debata/ Spikaonica pod nazivom 'Usudi se oduprijeti - Ima li zabave bez alkohola?. Mirna
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
spikaonica
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
spikaonica
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
spikaonica
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
spikaonica
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
spikaonica
03.03.2016.
u 14:20
Prva debata na temu ima li zabave bez alkohola održana je jučer u II. gimnaziji u Križanićevoj, a bit će u još pet zagrebačkih srednjih škola. Bitno je naći granicu da se ne prijeđe u pijanstvo, kažu mladi
Pogledaj originalni članak

Afirmacijska debatna grupa Bušmana jučer je pobijedila na prvoj “Spikaonici” na temu “Usudi se oduprijeti – ima li zabave bez alkohola?” u II. gimnaziji u Križanićevoj.

Mamurluk, nesreće, tučnjave

Spikaonica je dio projekta suzbijanja alkoholizma među mladima, koji će se u iduća dva mjeseca provesti u šest srednjih škola za učenike drugih razreda. Organiziraju ga Gradski ured za zdravstvo, Hrvatsko debatno društvo, portal Ordinacija.hr i Večernji list. Na jučerašnjoj debati bili su bolji učenici koji su branili tezu da je ispijanje alkohola dobro za integraciju u društvo, no oni nisu zagovarali opijanje, već umjereno ispijanje za opuštanje.

Uz grupe raspravljača školskog debatnog kluba, Spikaonici su prisustvovali i liječnici koji se bave prevencijom ovisnosti. Ambasador jučerašnje Spikaonice bio je proslavljeni trener Miroslav Ćiro Blažević koji je srednjoškolcima priznao da u svoju 81 godinu nije popio ni kap alkohola.

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

– Moj je otac popio za pet generacija. Imao sam dojam da kasno dolazeći maltretira mamu. Kad sam imao 17 godina, htio se počastiti sa mnom, a ja sam mu iz inata kazao da u životu neću popiti ni kap alkohola – kazao je Blažević.

Ivana Portolan Pajić, voditeljica odjela za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo, upozorila je da je među šesnaestogodišnjacima 84 posto njih barem jednom pilo alkohol, 64 posto pilo je u posljednjih mjesec dana, a 43 posto ih je barem jednom bilo pijano.

– Pijanstvo, osim mamurluka ili prometnih nesreća, dovodi i do tučnjava. I stariji piju pa je društvo tolerantno prema pijenju mladih – kazala je Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuvši da je problem jer mladi ne popiju koju čašicu, već piju s ciljem da se napiju.

Nisu svi kao Ćiro

Bez obzira na istraživanja i Ćirino svjedočanstvo, učenici su odlučili da je grupa koja je zagovarala pijenje alkohola, ali ne i opijanje, imala bolje argumente.

Debatanti su zaključili da umjerena količina alkohola opušta i pomaže integraciji ljudi u društvo jer nisu svi ekstremno ekstrovertirani kao legendarni izbornik, no da je problem što mladi ne mogu dobro procijeniti granicu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.